måndag 15 februari 2016

En spännande dag

» Dagens egoister

Lösningen på problemet att få ungdomar och nyanlända flyktingar i jobb är alltid från högerhåll (och från uppdragsgivaren Svenskt Näringsliv) sänkta löner. Nu senast föreslår det som kallas Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som alltså finansieras av det svenska näringslivet, att startlönen för dessa ska sänkas till 15.000. Dessa krav kommer man med samtidigt som utdelningarna till ägarna fortsätter att öka, topplönerna till de höga cheferna fortsätter på sin väg mot himmelen och själva kan man verkligen inte tänka sig att sänka sina egna löner. Krav på lönesänkningar för dessa grupper har presenterats årligen de senaste 25 åren.

Girighet
Att kanske få ett jobb kanske lockar även om lönen inte går att leva på. Och, det ska ju bara gälla dessa grupper? Vad man glömmer att berätta är att om en grupp får sänkta ingångslöner så kommer ju dessa hellre att anställas än andra som redan har en lite högre lön. Alltså måste dessa också sänka sina löner för att få behålla sina jobb. Att genomföra den här typen av skitlöner för vissa grupper får spridningseffekter med sänkta löner för andra också. Vilket ju är precis det som är målet från Näringslivet och högerpolitiker. Vad man inte tänker på är att om de som jobbar får lägre lön så har dom mindre pengar att handla för. Alltså minskar konsumtionen och företagen får sämre försäljning. Det är helt enkelt bättre att betala rimliga löner för ALLA.

De som vill att vissa ska leva på 15.000 kronor i månaden är t.ex. Carola Lemne på Svenskt Näringsliv som själv tjänar 490.000 kronor (dvs nästan 33 gånger så mycket), Anna Kinberg Batra som tjänar 144.000 kronor (nästan 10 gånger så mycket), Annie Lööf och Jan Björklund som tjänar 124.000 vardera (drygt 8 gånger så mycket). För övrigt tjänar en privat tjänsteman i snitt 37.000, en privat arbetare 26.000 medan en servitris får 17.000 kronor. Så länge dessa högavlönade plockar in slantar som andra inte ens kan drömma om så ska dom hålla fullständigt knäpptyst om sänkta löner. Sedan är ju trots allt dessa löner ändå inget mot vad de höga bossarna inom näringslivet plockar ut. När Swedbanks VD nyligen fick sparken fick han 19 miljoner som plåster på såren. Det är mer än vad en normal svensk jobbare knegar ihop under hela sitt yrkesliv! Det finns slantar att hämta!

» Dagens misstag

Jimmie Åkesson
I en debattartikel i Dagens Nyheter lyckas de både sverigedumokraterna Jimmie Åkesson och Aron Emilsson förtränga att det andra världskriget inträffat. Men, man kan ju förstå om gamla nynazister helst vill glömma bort Adolf Hitler och Nazitysklands ansvar för det andra världskriget. I den ursprungliga versionen av debattartikeln hävdar de båda sverigedumokraterna att de nordiska länderna haft fred i 200 år. Verkligheten är ju den att det är Sverige som haft fred i mer än 200 år tack vare vår alliansfrihet och neutralitet. Både Danmark och Norge ockuperades av Nazityskland och många flyktingar från dessa länder kunde ta sin tillflykt till det neutrala Sverige. Finland å sin sida befann sig i krig med Ryssland, ibland med tysk hjälp. Men någon fred i 200 år har inte Norden upplevt. Bara Sverige! Sverigedumokraterna vill ha en gemensam gräns för hela Norden som stoppar alla flyktingar. Dom kan andra få ta hand om, bara vi slipper, verkar resonemanget vara. Det ska påpekas att Jimmie och Aron när dom insåg sin tavla sett till att misstaget rättats.

» Dagens citat

- "Vi har bland EU:s lägsta statsskuld, bästa budgetbalans, högsta tillväxt och har bakom oss de största skattesänkningarna i historien."

Sagt av Socialdemokraten Göran Färm i tidningen Dagens Arena. Han menar att Sverige faktiskt har råd med en hel del utan att det skapar en ekonomisk kris. Det ligger kanske något i det! Något att fundera på för vår s.k. Rödgröna regering?

Inga kommentarer: