måndag 10 juli 2017

Vårt samhälle

» Halleluja

Ibland blir man nästan tårögd när de partibundna politiska kommentatorerna hyllar sina idoler. Främst hittar man naturligtvis de här hyllningarna i de olika partiernas interna partipress. I stort sett alla partier har ju olika former av tidningar och magasin som skickas ut till medlemmarna. Tidningar som naturligtvis har till uppgift att hylla partiet och partiets företrädare. Men, ibland hittar man den här typen av hyllningsartiklar även på andra håll.

Anna Kinberg Batra har problem
Jag fick i dag på morgonen nästan tårar i ögonen när jag läste Svenska Dagbladets ledare, författad av Per Gudmundson. Hyllningen till Anna Kinberg Batra är ett mästerverk. - "Anna Kinberg Batra tänker inte böja ner sig" har Per satt som rubrik och inleder med: "Anna Kinberg Batra står pall. Moderaterna börjar inte fladdra bara för att det blåser lite snålt." En hyllning som dels handlar om hur elaka alla andra är men också om hur underbar Anna Kinberg Batra är.

- "Det har varit ett tungt halvår. Det är många som vill att hon misslyckas. Den rödgröna regeringen förstås, som sitter kvar enkom på grund av att den borgerliga oppositionen inte enas bakom Kinberg Batra. Men även vänsterliberalerna frodas när Moderaterna går kräftgång. Och journalistkåren har fått blodvittring. Drevet går." Så lyder det andra stycket i hyllningsartikel. Alla är så elaka. Usch så elaka dom är! Men:

- "Men sådant är ytligheter och bländverk. Därför försöker M hålla en rak kurs." Och hela hyllningen avslutas med: - "Tydligt. Rakt på. Och inga tvivel om kärnan."

Halleluja!

Det ska påpekas att Svenska Dagbladet naturligtvis är en moderat tidning där ledarsidan helt självklart ska spegla moderata tankar. Men, man kallar sig faktiskt "obunden moderat" och påpekar att ledarsidan är "partipolitiskt oavhängig".

Halleluja!

Slukhålet
För övrigt kan vi notera att Moderaterna har ett lite udda sätt att förhandla på. Men det är väl en del av "krishanteringen"¨kan vi gissa. Just nu pågår vad man kallar "Försvarsförhandlingar" där S + Mp + C + Kd och M ingår. Fast om man inte gör som Anna Kinberg Batra vill så vill inte Moderaterna vara med om att förhandla. Ett lite udda sätt att förhandla kan tyckas? Men i den moderata världen behöver alltid generaler mer pengar. Pengar som ska betalas genom att sänka skatten för främst höginkomsttagare kan vi gissa. Det är nämligen så beskaffat att om man sänker skatten för höginkomsttagare så får samhället in mer skattepengar. Visst är det en spännande tanke? Det hela går naturligtvis ut på att höginkomsttagare är pengakåta egoister som inte gör ett dugg om dom inte får en miljon kronor till.

Själv tycker jag att man ska vara mycket försiktig med att lova mer pengar till generalerna. Enligt moderat filosofi gör nämligen människor som ser att det ska komma mer pengar av med ännu mer pengar. Man slösar helt enkelt med de pengar man redan har om man känner på sig att man snart ska få nya pengar. I varje fall hävdade moderaterna i Skåne detta när det gällde sjukvårdspersonalen i Skåne. Att pengarna inte räcker inom den skånska sjukvården beror på att socialdemokraterna lovat mer pengar. Alltså börjar personalen då att slösa. - "Allt enligt logiken att den som får veta att det snart kommer mer intäkter blir mindre benägen att hålla igen på kostnaderna" skrev den ledande skånemoderaten Peter Danielssson. Alltså ska vi verkligen inte lova generalerna mer slantar, för då börjar dom slösa ännu mer med de pengar de har. Militären är redan från början ett stort slukhål som aldrig får tillräckligt med pengar.

Men det finns pengar att spara. Jag ser att ROT- och RUT-bidragen till svenskarnas sommarhus på franska rivieran och liknande ställen har ökat med 155% bara mellan 2011-2014. För det visste ni väl inte? Har du en liten bungalow nere på Rivieran så kan svenska skattebetalare hjälpa dig med att betala städningen och bygget av ny swimmingpool. Redan 2014 subventionerade vi svenska skattebetalare vistelsen på Rivieran för en liten grupp med mer än 50 miljoner kronor. Det hade kunnat användas till att hjälpa många gamla tanter och farbröder att få komma ut på en promenad lite då och då istället. Det är liksom en fråga om prioriteringar! Enda nackdelen med den lilla villan på franska rivieran är väl att Frankrike har något så förhatligt som Fastighetsskatt! Tacka vet jag Sverige där man slipper betala sån't utan istället kan få städningen och renoveringen subventionerad av alla andra skattebetalare. Även om villan ligger i Frankrike...

Attendo
Halleluja!

Sedan finns det ju alltid andra spännande saker att läsa. I ett nyhetsbrev från tidningen Privata Affärer läser jag att "Attendos tillväxtpotential exceptionell". Det är Credit Suisse som ser en ljus framtid för bolaget Attendo. Vinsten per aktie förväntas öka kraftigt. Privata Affärer är en tidning för de som har gott om slantar och som vill ha ännu mer slantar. Namnet Attendo tycker jag att jag känner igen? Så jag börjar forska i lokaltidningen Helsingborgs Dagblad. Attendo var ett av de privata bolag som fick ta över kommunala äldreboenden i Helsingborg. I den heliga "Valfrihetens namn" fick dom som lägstbjudande ta över ett par äldreboenden. Valfriheten var alltså inte för boende eller personal. Dom hade inget att välja på än att följa med. Men det var ju alltid "valfrihet" för någon. Hur som helst kunde HD för en tid sedan berätta om 97-åriga Sylvia som bor på Valltorp. Ett av de äldreboenden som Attendo i valfrihetens namn fick ta över. Personalen räcker inte till så Sylvia får inte komma ut. Centerpartiets nämndsordförande Jonny Cato Hansson ber efter ett besök Sylvia om ursäkt. Han fick ta över nämnden när hans partikamrat, privatiseringsfundamentalisten Maria Nilsson, lämnade in nyligen. Hennes privatiseringsiver i Helsingborg har varit ganska exceptionell. Helsingborg är nu regionens mest privatiserade kommun. Något som Sylvia-skandalen bara är en liten del av. Gå till Helsingborgs Dagblad och sök på artiklar om "Attendo" till exempel så har du att göra resten av dagen. Men, man förstår att "vinstpotentialen" i Attendo är stor. Det går att tjäna stora slantar på s.k. "Valfrihet". Och Gud nåde den som vågar påskina att man kanske ska införa någon form av vinstbegränsning inom den privatiserade vården! Sån't är kommunism!

Halleluja!

Intressant att notera är att nämnda Maria Nilsson (C) och tidigare nämnda Peter Danielsson (M) har en s.k. "romantisk relation". Något jag inte tänkte på förrän jag var klar med mina tyckerier ovan och fick kolla upp innan jag skriver det. Maria har istället blivit chef på ett privat vårdboende.... Men det förklarar kanske en del?

Inga kommentarer: