tisdag 25 juli 2017

Haveriet

» Sätt stopp för privatiseringsvågen

Som jag skrev redan första gången jag nämnde den s.k. Transportstyrelseskandalen, den största lärdomen är att det får vara ett slut på privatisering och oursourcing av vitala samhällsuppgifter. Grundorsaken till hela skandalen är ju att Transportstyrelsen lade ut hela IT-verksamheten på det amerikanska IT-bolaget IBM efter att det tidigare varit Trafikverket som skött IT-systemet. IBM har i sin tur använt sig av tekniker i NATO-landet Tjeckien för service eftersom detta blev billigare. Att hela behandlingen av ärendet handlar om ett haveri som Stefan Löfven uttryckte det är det väl inte så många som säger emot. Att den politiska oppositionen gör sitt bästa för att suga ut så mycket som möjligt är väl kanske också ganska naturligt.

Men, jag vidhåller. Den stora skandalen är just det faktum att vi har en ökad ovana att som det heter med ett fint ord "outsourca" offentlig verksamhet. Ett annat ord är att "privatisera"! Att det i den politiska retoriken inte används detta ord beror naturligtvis på att det är inte detta man vill diskutera. Däremot börjar allt fler experter göra sig hörda med invändningar mot privatiseringen av så samhällsviktiga institutioner som t.ex. samhällets IT-drift. Statens servicecenter gick ut med varningar för trenden med "outsourcing" långt innan Transportstyrelseskandalen hade nått offentligheten. I dagens Svenska Dagbladet hittar vi dels ett debattinlägg från mitt eget fack, ST:s ordförande Britta Lejon, med rubriken "Statliga krav tvingar fram outsourcing". Samtidigt finns en annan debattartikel från en f.d. SÄPO-anställd, Bengt Angerfelt, som under rubriken "Fler har slarvat med säkerhetsanalysen" precis som ST pekar på just faran med att lägga ut så vitala verksamheter för samhällets säkerhet på anbud till lägstbjudande privat företag. Sedan kvittar det om det vore amerikanska IBM eller ryska Moskvovskaja computer eller vad vi nu kan komma på. Samhällsviktig verksamhet av den här digniteten ska INTE läggas ut på den privata marknaden till lägstbjudande.

Det är just detta som debatten borde handla om. Det är just de här frågorna som hela den svenska säkerhetsdebatten borde handla om. Inte hur många stridsflygplan, ubåtar, stridsvagnar eller soldater den svenska militären ska disponera. Det är IT-säkerheten debatten borde handla om. Börja debattera det viktiga. Låt sedan SÄPO, vanlig polis och andra i lugn och ro utreda om ifall någonting i verkligheten har läckt ut den här gången. Något som dom uppenbarligen har hållit på med under närmare ett år. Den utredningen är nog delvis nu förstörd när politiker av olika kulört försöker ta politisk poäng på skandalen. En skandal där den största skandalen är just det faktum att man överlåter så viktig samhällsinformation på ett amerikanska datorföretag som IBM.

Läs sedan Johan Cronemans funderingar i Dagens Nyheter. "Känner ni någon som förstår det här med Transportstyrelsen?"

IT-säkerhet

Faran för vår säkerhet är brister i IT-säkerhet. I går slogs möjligheten till kortutbetalningar och även trygghetslarm ut under flera timmar pga ett datorfel. Vad händer den dag ett virus eller annan form av angrepp helt slår ut bankerna? Sjukhusens IT-system? Polisens IT? DÄR har vi vår stora säkerhetskris. Vi har gjort oss totalberoende av datorer, datorer som inte är felfria.

Fast Dagens Industri är orolig för att debatten ska leda i fel riktning. Kraven på begränsningar i myndigheternas outsourcing får DI till att konstatera: - "Slår mot privata it-aktörer"! Stackars IBM!

Slutligen något helt annat. SEB:s förre VD Annika Falkengren har tydligen varit dålig på att plocka ut sin semester. När hon nu lämnat sin tjänst som VD trillar det ut ytterligare 7,5 miljoner kronor på bankkontot i retroaktiv semesterersättning för semesterdagar som hon under årens lopp inte tagit ut. Det är ju tur att hon inte är en invandrare som haft arbetstillstånd i Sverige. Då hade hon åkt ut ur Sverige med huvudet före eftersom hon inte följt lagen när det gäller semesteruttag. Nu har hon ju redan stuckit till Schweiz med sina miljoner så det hade inte haft någon betydelse. Uppenbarligen handlar det om sammanlagt 7 månaders semester! Trots allt inte allt för snål lön för 7 månader... Vi vanliga dödliga brukar få lov att ha maximalt ett års semester sparad. Och vi har inte 7 månaders semester per år!

Vi kan ju alltså konstatera att vi lever i olika världar. Men bankerna har liksom trots allt råd. Synd att det är direktörerna och aktieägarna som får slantarna insatta på sina konton medan vanliga kunder få hosta upp slantarna.

Inga kommentarer: