lördag 1 juli 2017

Ett nytt halvår

» Jag gissar

Jag tänkte börja ett nytt halvår med att fundera lite över den svenska politiken och vad som jag tror kommer att hända. Som utgångspunkt har jag haft en redovisning av en undersökning som tydligen Dagens Nyheter låtit Ipsos göra. För ett år sedan trodde 50% att nästa regering skulle ledas av en moderat medan bara 24% trodde att en socialdemokrat skulle komma att leda nästa regering. I dag är det bara 24% som tror att en moderat kommer att leda nästa regering medan 38% tror att nästa regering kommer att ledas av en socialdemokrat. Samtidigt är det allt fler som tycker att den Rödgröna regeringen gör ett bra jobb medan allt färre tror att en borgerlig regering skulle göra det bättre.

Turturduvor
Det här är naturligtvis siffror som borde få Anna Kinberg Batra att ligga sömnlös på nätterna. För inte så länge sedan presenterade DN en annan undersökning som visade att en majoritet av svenskarna ser Anna Kinberg Batra som en belastning för Moderaterna. Fast jag håller inte alls med den debattör som undrade vem som var mest komisk, Anna Kinberg Batra eller maken David Batra. Det är ju faktiskt en grov förolämpning av ståuppkomikern David Batra att hävda att han är så tråkig att han till och med får stryk i komiken av hustrun.

Tyvärr tror jag faktiskt att Anna Kinberg Batra får respass i god tid innan valet 2018. Det är tragiskt eftersom jag ser henne som en av den Rödgröna regeringens bästa valarbetare. De flesta av dom själva tycker jag verkligen inte gör någon människa glad.

Hur som helst står min gissning kvar. Efter valet får vi en Mittenregering med S + C + L + ev Mp. Moderaterna får slicka såren efter interna stridigheter när en ny linje ska väljas efter Anna Kinberg Batras misslyckande. Kristdemokraterna åker ut. Sverigedumokraterna börjar splittras efter interna oenigheter om vilken väg man ska välja när det inte heller denna gång ledde till något. Vänsterpartiet förlorar allt inflytande över politiken sedan S valt Mitten men växer istället i opinionen sedan missnöjda sossar hoppar av.

Vad tror ni? Får jag rätt?

Inga kommentarer: