söndag 4 juni 2017

Heja Sverige

» Sveriges usla företagsklimat

Sverige är ett land där det är mycket svårt att driva företag säger dom! Den socialistiska Staten jagar med blåslampa alla de som försöker skapa företag och få avkastning på sitt kapital. Man beskattas till döds, byråkratin är oövervinnerlig för att inte tala om hur fruktansvärt näringslivsklimatet är rent allmänt. Jag tycker uppriktigt synd om alla svenska entreprenörer som av Staten förhindras att tjäna några pengar.

Det är på grund av denna jakt på framgångsrika företagare som antalet miljardärer enligt Veckans Affärers sammanställning bara ökat med 22 stycken till 178 det senaste året. Det finns alltså i dag (minst) 178 personer i Sverige som har en förmögenhet på över 1 miljard kronor (1.000.000.000). 1 miljard är tusen miljoner. Vi hade klassträff i går, gymnasieklassen som var klara med gymnasiet för 45 år sedan. Vi har träffats i princip vart femte år och kunde denna gången konstatera att vi börjar bli pensionärer. Mer än hälften av oss var nu åtminstone deltidspensionärer. Om fem år när vi firar 50-års jubileum får vi börja tänka på att vi träffas på ett ställe där vi kan komma in med våra rollatorer... Jag räknade fram att på dessa 45 åren har jag mycket förenklat fått ihop 13½ miljoner om jag låtit bli att betala skatt. Dvs ungefär en sjuttiofemtedel av 1 miljard om jag tjänat lika mycket varje månad som jag gjorde i slutet på min yrkeskarriär. 1 miljard är alltså ENORMT mycket pengar.

Girighet
Frågan är alltså om felet i vårt samhälle är det usla företagsklimatet som jagar de framgångsrika med blåslampa eller om det helt enkelt snarare är så att många av de som tjänar så enormt mycket pengar faktiskt kunde bidragit mer till samhället istället. Dessa 178 miljardärer har en total förmögenhet på över 2.000 miljarder (2.000.000.000.000). Detta är mer än dubbelt så mycket som hela den svenska Bruttonationalprodukten som i år beräknas bli 972 miljarder. Det är ENORMT mycket pengar. Pengar som många av dom inte vet vad dom ska göra av med pengarna på. Man kan inte köpa hur många Ferrari-bilar som helst. Man kan inte bo i hur stora hus som helst. Man kan inte äta hur dyra lyxmiddagar varje dag som helst.

Sedan ska ju erkännas att alla miljardärerna är inte framgångsrika entreprenörer. En del har ärvt pengarna och en del har sparkat på en fotboll. Sajten Carspring har räknat på hur länge ett antal fotbollsproffs måste sparka boll för att betala sin nya bil. Vi kan där se att vår egen Zlatan Ibrahimovic fick sparka boll i en timme och 52 minuter för att tjäna ihop till sin Porsche 918 Spyder. Det vill säga en hel match plus att hoppa in lite i nästa match.

Det finns många sätt att få ihop till en Porsche (eller två). De flesta av oss är dumma nog att bara skaffa oss en vanlig anställning.

Jag tror uppriktigt sagt inte att det är något större problem med företagsklimatet i Sverige. Det är nog så att alla de olika internationella undersökningar som publiceras med jämförelser mellan olika länder har helt rätt när dom konstaterar att företagsklimatet i Sverige är bland världens bästa. Men många utomlands förundras över att Sverige varken har någon Förmögenhetsskatt, Arvsskatt eller Fastighetsskatt!

Inga kommentarer: