söndag 25 juni 2017

Då var det slut på den helgen

» Svensk spännande politik

Det är faktiskt ett litet tag sedan som jag "tyckte till" om någon av alla de väljarundersökningar som väller över oss. Jag såg i dag en redovisning av den sammanvägning av flera undersökningar som Sifo gör för Sveriges Radios Ekot. Denna är väl ingen munter läsning för den borgerliga oppositionen. Trots ständiga ilskna protester och försök att utmåla läget i vårt Fosterland som katastrofalt så rullar svensk ekonomi på riktigt bra. Sysselsättningen ökar, företagens vinster ökar, börsen slår ständigt nya rekord och näringslivets villkor är mycket bra jämfört med andra länder. I varje fall om internationella bedömare får säga det. Men det hör ju liksom till att man ska gnälla! Det är inte näringslivets villkor eller läget på arbetsmarknaden som är problemet. Det är de ständigt ökade klyftorna som är problemet. Fast detta vill man inte erkänna från borgerligt håll eftersom det är de egna väljarna som ju drar ifrån. Åtgärder mot de växande klyftorna skulle ju drabba dom själva.

Enligt sammanvägningen så leder det Rödgröna blocket över den borgerliga Högeralliansen med 40,5% - 38,0%. Det enda parti som har någon märkbar förändring är Socialdemokraterna som ökat +0,8 till 28,4%. Övriga ökningar är Miljöpartiet +0,3 till 4,2% och Liberalerna +0,1 till 6,0%. Minskat har Moderaterna -0,3 till 16,3%, Kristdemokraterna -0,3 till 3,0% och Centern -0,2 till 12,7%. Vänsterpartiet på 7,9% och Sverigedumokraterna på 18,6% står helt stilla. Eftersom Kd skulle åkt ur Riksdagen leder egentligen de Rödgröna över de Blå med 40,5% - 35,0%. Om dom nu inte gemensamt ska krypa till korset och räkna in Sverigedumokraterna för då leder de Brunblå över de Rödgröna med 53,6% - 40,5%. DÅ leder man med god marginal även om Kd har gjort sitt och hamnar under strecket. För det är ju det Sd är, ett borgerligt högerparti med brun skugga. Jag tvivlar dock på att Centern och Folkpartiet är så villiga till den eftergiften - inte ens för att då få möjlighet till att få Makten. Vad Kd tycker bryr sig väl snart ingen om. Moderaterna vet nog inte riktigt vad dom vill av rädsla för att reta fler.

Rosenbad i Stockholm

Jag vidhåller min teori som jag haft länge. Tyvärr tror jag att vi efter valet får en Mittenkoalition med S + C + Fp + Mp. En kompromisskoalition som har möjlighet till egen majoritet i Riksdagen. Det är den variation som får majoritet och som innehåller minst interna konflikter. Låt oss hoppas på andra bättre möjligheter!

Det här är naturligtvis ingen rolig läsning för våra borgerliga Högeralliansledare. Deras möjlighet till att bli största block minskar radikalt om Kristdemokraterna trillar ut. Samtidigt som Kristdemokraterna är ett parti i panik som nog inte vet vad dom ska göra. Dit ska vi nog hänföra Ebba Busch Thors ilskna angrepp på Stefan Löfvens tankar om att om svenska präster ska förrätta vigslar så ska dom också följa svensk lag och inte vägra viga de par man inte själv tycker passar sig (t.ex. samkönade par). Fast hon sade faktiskt en viktig sanning i sitt angrepp: - "Jag anser inte att jag som politiker ska säga åt folk hur de ska tro och tolka sin trosskrift"! Undrar om det gäller Koranen också?

Jag tror faktiskt att vi går en spännande framtid till mötes. Tyvärr tror jag att det kommer att handla mycket om rävspel och taktik istället för ideologi och praktisk politik. Flera borgerliga partiledare sitter ju ganska löst på sina poster, och dessa kommer att ägna sig mer åt att rädda sin position än riktig politik. Men, vi kan förvänta oss många spännande utspel för att visa att man har handlingskraft och är den som styr!

Inga kommentarer: