fredag 16 juni 2017

Vi har det bra

» Mer om den gode Johan

Klyftorna i Sverige
Ibland när man läser ekonomiska nyheter så börjar man få funderingar om hur världen egentligen är beskaffad. I går roade jag mig ju med att fundera över Metros nygamla krönikör pajasprovokatören Johan Staël von Holsteins syn på mänskligheten. I sin hyllning av hur viktiga de hyllade "entreprenörerna" är så skrev han bland annat: - "Samtidigt är det så, att dessa få som bygger ett Microsoft, ett Klarna eller ett Spotify kommer att ge bort sina pengar och ägna sin tid och kraft åt att göra världen till en bättre plats." Vi vanliga knegare (som enligt Jonas har alldeles för höga inkomster) är bara lata och avundsjuka när vi tycker att dom som är vrålrika och tjänar ofantliga summor pengar borde ta ett större ansvar för vårt samhälle. Hur som helst läser jag hos Veckans Affärer om det av Jonas så hyllade Spotify som presenterat sin årsredovisning. VA sätter som rubrik: - "Spotify släppte just sin årsredovisning – och det är inte rolig läsning." Omsättningen ökade med 52% till 2,9 miljarder Euro. Det är inte så illa! Det är bara det att förlusten ökade mer än förväntat, den ökade med 133% till sammanlagt 539 miljoner Euro. Den intressanta frågan är om Spotify är en stor bubbla som en dag spricker (Johan Staël von Holstein har ju egna erfarenheter av just bubblor som spricker). Spotify har aldrig gått ihop, det är ständigt ökade förluster istället och verksamheten finansieras med nya lån och att nya investerare lockas att satsa nya pengar med hopp om att när aktien börsnoteras kunna sälja den med en rejäl vinst (innan bubblan brister)? Men herrarna bakom Spotify har blivit rejält förmögna redan nu innan bolaget hunnit ge någon vinst. Ett antal utvalda inom företaget få dock trots de ständigt ökade förlusterna ett guldregn på motsvarande drygt 3 miljarder kronor. Alltid något att vara glad över. Så några kan ju vara glada. Som Johan skriver, de som bygger t.ex. Spotify ger bort sina pengar för att skapa en bättre värld. Antagligen därför man placerar slantarna på konto på Cypern och liknande.

Annars är Sverige ett bra land, trots Johan Staël von Holsteins hat mot alla oss hjärntvättade sossar (eller ännu värre socialister) i landet. Enligt U.S. News & World Report är Sverige t.ex. bäst i världen enligt det s.k. SDG Index. Vi är bäst i världen för kvinnor. Vi ligger trea vad det gäller kampen mot korruption. Sverige är det sjätte bästa landet i världen för att starta ett företag. Överhuvudtaget är Sverige ett riktigt bra land. Trots hjärntvättade sossar. Och trots att arbetare har alldeles för höga löner som Johan Staël von Holstein uttrycker det. På listan över världens mest innovativa länder kommer vi tvåa. Bland de små framgångarna hör att Sverige är ett av de länder i världen där minst andel av befolkning röker. Vad än Johan Staël von Holstein säger så är Sverige ett bra land för nästan alla. Även innovatörer och entreprenörer! Fast en lista där vi inte är med på är listan över de sämsta länderna för arbetare. Fast där har nog Johan Staël von Holstein en förhoppning om att vi hamnar.

Förlåt att jag ägnar två dagars bloggande åt en sådan som Johan Staël von Holstein. Han förtjänar inte så mycket uppmärksamhet. Men jag kan inte låta bli.

Låt oss istället ta en god nyhet. Nordea har bestämt sig för att flytta! Ja, inte sitt huvudkontor, det beslutet dröjer. Men golftävlingen Nordea Masters flyttar från Skåne till Göteborg. Nå't beslut har man i varje fall kommit fram till.

Inga kommentarer: