onsdag 7 juni 2017

Djupa tankar mitt i veckan

» Det är farligt att leva

Jag såg på TV-nyheterna att Regeringen och Alliansen enats om åtgärder för att stoppa terrorism. Som om det är en företeelse som det skulle kunna gå att sätta stopp för. Tyvärr är det nog inte så. Olika former av terrorattacker är något som mänskligheten har fått leva med länge och, tror jag, vi tyvärr får fortsätta att leva med. Tyvärr är det nog så att terrorister inte går att stoppa. Man kan möjligen försöka minska riskerna.

Det här en typ av händelser som i allmänhet utförs av desillusionerade människor. Människor som mår dåligt och oftast har gett upp. Människor ska hämnas en oförrätt. Sedan kan det kvitta om det handlar om den norska högerextremisten Anders Behring Breivik som tog livet av närmare 80 personer 2011. Eller islamisten som körde ihjäl människor i Stockholm. Eller högerextremister som i Sverige tänder eld på flyktingboenden. Eller någon extrem islamist som spränger bomber i samband med konserter för ungdomar i England. Eller attackerar parlamentet i Teheran. Psykiskt sjuka, fanatiska extremister eller personer som gett upp kan göra precis vad som helst och vi har mycket svårt för att förhindra detta.

Älska dina medmänniskor
Vi kan ha en psykiatrisk vård som fångar upp så många människor som möjligt innan dom gör något allvarligt. Vi kan se till att missbrukare av droger får hjälp. USA:s invasion av Irak som byggde på en ren lögn ( massförstörelsevapen som inte fanns) är grunden till mycket av det våld som IS, Al-Qaida och liknande grupper ligger bakom. USA invaderade inte alls Irak pga några massförstörelsevapen utan istället för att få kontroll över Iraks olja. Alla ministerierna i Irak bombades sönder och samman - förutom oljeministeriet. Vi kan naturligtvis försöka hålla en ökad kontroll över personer som kan befaras göra någon form av terrordåd. Men, om vi gör avkall på de demokratiska principerna för att försvara demokratin så har vi låtit extremisterna vinna. För det är precis det dom vill.

Våldet finns överallt. Samtidigt ska vi inte överdriva riskerna för att vi ska råka ut för våld. Det är mycket farligare att köra bil i trafiken. Samtidigt är det så att de flesta som drabbas av våld drabbas av våld inom den egna gruppen. Inom familjen, mellan konkurrerande kriminella eller helt enkelt bara i fyllan bland "vänner". Det är just de muslimska länderna själva som drabbas värst av islamistiskt våld. Samma dag som vi utvisade afghanska flyktingar som inte fått asyl till Afghanistan drabbades Kabul av det värsta terrordådet på länge när mer än 90 personer dödades. Läget bedömdes så allvarligt att den svenska personal som följde med på flygningen till Kabul valde att stanna ombord på flygplanet. Tyskland valde att i varje fall tillfälligt stoppa ytterligare utvisningar till Afghanistan.

Våldet finns överallt. I Manilla på Filippinerna dödades omkring 40 personer när en spelmissbrukare fick panik sedan han spelat bort allt han ägde och ännu mer. I USA sköt en man som fått sparken från jobbet ihjäl 5 personer för några dagar sedan. Jag har redan innan tyckt till om den amerikanska rasisten som högg ihjäl två män som ingrep när han trakasserade två muslimska kvinnor. Grovt våld i form av terrorism och terrorismliknande dåd händer överallt. Vi KAN inte förhindra det. Sedan kan t.ex. Donald Trump kläcka ur sig vilka dumheter som helst. Våldet i USA är mycket värre än i Europa och ännu värre är det i länder som Syrien, Irak, Afghanistan osv. För oss finns det större risker i vår vardag än att råka ut för våld. Att utrota det går inte - tyvärr!

Som sagt, det är farligt att leva, man kan dö.

Inga kommentarer: