lördag 17 juni 2017

Den ohederliga girigheten

» Myglarnas paradis

Den som läser vad Sven Tycker skriver är nog medveten om att jag inte tillhör de svenska EU-älskarna. Jag har istället en mycket kritisk syn på EU. Jag sade nej till ett svenskt medlemskap i dåvarande EEC, som ju nuvarande EU hette till året innan den folkomröstning hölls som tyvärr gjorde att vi blev medlemmar i EU. Snarare hade det kanske varit mycket bättre om vi låtit EFTA utvecklas istället. Vi ska vara väldigt tacksamma för att svenska folket i varje fall sade Nej till ett införande av Euron. Att behålla kronan har varit mycket bra för den svenska ekonomin. Euro-tanken är fel. Det går inte att ha samma valutapolitik i så olika ekonomier. Euron är det som hjälpt till att skapa den grekiska krisen. Euron har helt enkelt tvingat Grekland att föra en valutapolitik som skadat den grekiska ekonomin medan den var bra för de centraleuropeiska ekonomierna. Det var ju dom bestämde. Däremot är jag i dag inte helt övertygad om att en svensk SVEXIT är det rätta. Kanske är det så att medlemskapet har vävt oss samman så mycket att ett utträde är en ännu sämre lösning än att stanna kvar och fortsätta försöka förändra. Tyvärr är detta svårt eftersom EU:s utveckling är en självgående maskin som likt en cancersvulst bara tar över utan att det går att stoppa.

EU
Det var dock inte EU rent allmänt jag tänkte tycka till om. Utan istället peka på den privilegierade grupp makthavare som bestämmer och som uppenbart mest pratar. Alla EU-Parlamentariker får förutom en väl tilltagen "lön" (som är ungefär 20.000 kr högre än vad en svenska riksdagsledamot har) en skattefri ersättning på motsvarande drygt 42.000 kronor i månaden som är tänkta att användas till hyra och andra omkostnader som EU-parlamentarikerna kan ha i sina hemländer. Det intressanta är att pengarna betalas ut utan något som helst krav på att man behöver redovisa hur man använder pengarna - eller om man överhuvudtaget använder pengarna till något eller bara stoppar dom i fickan eller ger till moderpartiet.

Regelbundet har det varit uppe i EU-Parlamentet krav på att man ska införa ett krav om att ledamöterna ska redovisa pengarna. Senast nu i april i år. Då röstade de flesta svenska EU-Parlamentarikerna för att det ska införas krav på redovisning. Men det var faktiskt fyra ledamöter som röstade mot kravet och istället vill att pengarna även i fortsättningen ska betalas ut villkorslöst utan några som helst motkrav. Dessa fyra svenska parlamentariker som borde stå med skämshuvud var Kristdemokraternas Lars Adaktusson och de tre Moderaterna Christofer Fjellner, Anna Maria Corrazza Bildt och Gunnar Hökmark. Dessa fyra tycker alltså att dom ska fortsätta att få utbetalt skattefritt varje månad en kostnadsersättning som ligger långt över vad en normal jobbare tjänar och helt utan krav på att man berättar vad man använder pengarna till. Undrar hur den f.d. politiska kommentatorn i Public Service, Lars Adaktusson, hade kommenterat den här frågan i Rapport på SVT om han jobbat kvar och inte "kommit ut" som en äkta ärkereaktionär kristdemokrat?

Nej till Euron
Hur som helst så har Svenska Dagbladet kontaktat samtliga svenska EU-Parlamentariker och undrat om dom är villiga att frivilligt redovisa för tidningens journalister hur dom använder pengarna. Dom vill inte! Moderaterna Christofer Fjellner, Anna Maria Corrazza Bildt och Gunnar Hökmark, kristdemokraten Lars Adaktusson, liberalerna Jasenko Selimovics och Cecilia Wikström, centerns Fredrick Federley, miljöpartisterna Jakob Dalunde, Max Andersson och Linnéa Engström, socialdemokraterna Jens Nilsson, Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Jytte Guteland och Anna Hedh och sverigedumokraterna Kristina Winberg och Peter Lundgren tackar alla Nej Tack. Dom vill inte lämna ut uppgifterna till media. Uppenbart i en del fall efter påtryckningar "uppifrån".

Fast det är faktiskt en (1) EU-Parlamentariker som anser att valda politiker har ett ansvar inför de som valt dom. Som anser att dom som demokratiskt valda representanter inte står över alla andra. All heder åt Vänsterpartiets Malin Björk! Vänsterpartisten Malin Björk var den enda av de svenska EU-parlamentarikerna som vågar stå för att hon är vald av folket och att hon därför också har ett ansvar inför sina väljare. All heder åt Malin Björk. Jag blir ännu mer övertygad över vart min röst ska gå nästa gång också.

I dag fyller Sven Tycker på bloggportalen Wordpress 10 år. Det var den 17 juni 2007 som jag började lägga ut min blogg även här. Då hade jag alltså i mer än 10 år innan skrivit blogg på annat håll. Det är här allt finns att läsa sedan starten i april 1997. Grattis till mig själv!

Inga kommentarer: