fredag 23 juni 2017

Tankar mellan regnskurarna

» Det är synd om dom

Att arbetsinkomster och kapitalinkomster beskattas olika är ett faktum som skapar problem och konflikter. I praktiken är det ju så att den som arbetar och sliter ska betala högre skatt på sin inkomst än den som sitter på sin feta röv och håvar in räntor och aktieutdelningar. Det politiska parti som gjort till sitt valspråk att "det ska löna sig att arbeta" (moderutterna ni vet) har dock inte gett sig till känna och krävt en förändring av orättvisan. I verkligheten tycker inte Moderaterna att "det ska löna sig att arbeta" utan istället borde deras valspråk uttydas som "det ska löna sig att vara rik". Dom är ju snarast de som ivrigast och argast kritiserar förslag som innebär en utjämning av skillnaden och förslag som vill göra det svårare att "välja" hur man ska deklarera sin inkomst. Det vill säga stoppa möjligheten att själv bestämma om man vill skatta för sin inkomst eller inte.

Moderaterna - partiet för de som redan har sitt på det torra

I dagens moderata affärspress kan vi läsa flera snyftartiklar om hur synd det är om det fina folket när dom av Skattemyndigheten tvingas till att deklarera sina inkomster som arbetsinkomst och inte kapitalinkomst. Svenska Dagbladet berättar i dag t.ex. att många styrelseproffs inom det svenska näringslivet inte tar ut lön och arvode för sitt arbete som ledamöter i näringslivets styrelser. Istället låter dom sitt eget "bolag" fakturera för arbetet i styrelsen. Det innebär att arvodet sedan betalas till det egna bolaget där dom sedan kan välja hur dom vill ta ut pengarna. Som lön från sitt "styrelseuppdragsbolag" eller helt enkelt som utdelning och vinst från bolaget (dvs skatta som kapitalinkomst med lägre skatt). Eller kanske låta pengarna bli kvar i bolaget och sedan via diverse snurror och manövrar flytta pengarna utomlands och slippa betala skatt alls i Sverige. Nu har dock Högsta Förvaltningsdomstolen slagit fast att styrelseproffs inte längre ska kunna fakturera styrelsearvodet via egna bolag. Vilket ju innebär att det är så synd om dom stackars trashankarna som nu kommer att få problem med att försörja sig och sin familj. Stackars farbröder!

Skatteverket
I Dagens Industri kan vi under rubriken: Näringsfientlig process läsa att riskkapitalbolaget Nordic Capital beslutat sig för att på sina anställda medarbetares räkning överklaga Kammarrättens dom med ungefär samma innebörd. De inkomster som "medarbetarna" i riskkapitalbolagen har ska beskattas som arbetsinkomster och inte kapitalinkomster. Det rör sig inte heller om småsummor. Den stackare som "drabbats" värst ska tydligen betala ytterligare 140 miljoner kronor. Det är mer än vad jag, min familj och mina förfäder fått ihop under hela våra yrkesliv. Om jag fattat det rätt så anser dessa överbetalda "medarbetare" att dom inte arbetar för alla pengarna dom tjänar utan dom anser tydligen att det är "passiva" kapitalinkomster. Skattemyndigheten och nu Kammarrätten tycker annorlunda och menar att gubbarna och gummorna faktiskt arbetar för sina höga inkomster. - "Skatteverket har de senaste tio åren bedrivit åtminstone sex väldigt spekulativa och näringslivsfientliga processer" beklagar sig Nordic Capitals finanschef Klas Tikkanen. Stackars farbröder!

Skattebetalarna
Samtidigt har tidningen ETC fortsatt sin granskning av hur de riktigt superrika i Sverige betalar mycket lägre skatt än en vanlig knegare. Ett av exemplen handlar om Vilhelm Sundström som tillhör den absoluta toppen bland de svenska miljardärerna. Granskningen visar dock hur han betalar lägre skatteprocent på sina mångmiljoninkomster varje månad än vad en vanlig snabbköpskassörska betalar. Vilhelm Sundström är väl mest känd som grundaren och storägare i friskolekoncernen John Bauer Gymnasiet. JB-koncernen gick 2013 i konkurs, något som dock inte drabbade Vilhelm Sundström utan bara de skolelever som plötsligt ställdes på gatan. - "Vi har förlorat alla våra pengar" hävdade han i SVT efter konkursen. Sedan köpte han en ny sommarstuga i Stockholms skärgård för 14,5 miljoner! Läs gärna artikeln om du inte har anlag för att få hjärtsnörp. Stackars farbröder!

För övrigt läste jag en liten notis som berättade att svenska bilister ansåg att BMW-ägare var de mest hänsynslösa och egoistiska bilisterna i trafiken. Någon som säger emot!

Inga kommentarer: