tisdag 16 maj 2017

Det här med demokrati igen

» Donald Duck

Jag försöker att undvika billiga poänger genom att göra mig lustig över Donald Trump. Det är liksom för enkelt att få till en lyckad elaking genom att berätta om honom. Det är synd om det amerikanska folket som fått en sådan president.

Donald Trump
Jag tror att problemet med Donald Trump är två saker. För det första är han företagsledare i ett toppstyrt familjeföretag. Han har inte fattat vad politik och demokrati handlar om. I AB Vita Huset bestämmer JAG! Punkt! Kombinerar man detta med att jag är övertygad om att en psykiatrisk undersökning av Donald Trump skulle resulterat i någon form av bokstavsdiagnos. Att ha en sådan diagnos gör dig inte mindre värd. Det gör dig inte heller automatiskt mindre kvalificerad för olika sysselsättningar. Kanske till och med att man blir mer kvalificerad. Jag har egen erfarenhet. Man är INTE mindre värd eller olämplig pga olika diagnoser. Jag har en son som gick igenom skolan i särskoleklasser och som snart är färdig med en Masters i Statskunskap.

Men Donald Trumps sätt att uttrycka sig gör honom totalt olämplig som politisk ledare i världens mäktigaste stat! Han tror att leda ett toppstyrt företag är samma sak som att leda en politisk verksamhet. Men, så är det inte. I en demokrati sitter inte en ensam man (eller kvinna....) i toppen och bestämmer medan han omges av Ja-sägande undersåtar som kan sparkas över dagen om dom säger emot eller inte passar. Demokrati handlar om något annat, även om man utsetts till president.

Ta som exempel den senaste diskussionen om att han har delat sekretessbelagd information med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Enligt Donald Trumps eget Twitterflöde har han som president (tycker han) rätt att uppenbarligen göra som han vill.

Men så är det inte, inte i en demokrati. Lagar gäller även presidenten som sitter i Vita Huset. Det är den här mannen som sitter med fingret på avtryckaren. Jag fasar för den natt han tänkt skicka ut ett nytt dräpande Twitter men trycker på fel knapp när han ska trycka på Enter. Det blir dräpande på annat sätt!

Inga kommentarer: