fredag 26 maj 2017

Konsekvenserna

» Mer om skattesmitarna i Nordeapalatset

I dag lyckades jag få publicerat en insändare i Helsingborgs Dagblad (och Sydsvenskan) med mina tankar om Nordea och deras planerade flytt (dvs att smita från skatter och avgifter i Sverige). Tyvärr hittar jag den inte som publicerad på nätet utan bara i papperstidningen. Men, vill du läsa mina tyckerier så kan du på mitt Facebook läsa en avskannad kopia.

Nordea - skattesmitare
Svenska Dagbladet berättar i dag att de andra danska bankerna inte ser så positivt på att Nordea skulle flytta till København. Detta är ju ett av Nordeas alternativ förutom Helsingfors. Dom andra danska bankerna befarar att Danmark kommer att tvingas höja den danska s.k. Resolutionsavgiften om Nordea placerar sina bopålar i København för att slippa den svenska Resolutionsavgfiten. Det är ju en höjning av den svenska Resolutionsavgiften som är motivet för Nordeas flytt. Avgiften är en form av försäkring som bankerna får betala för att Staten ska kunna rädda bankerna vid nästa bankkrasch. I Sverige (och många andra länder) används den avgift som kommer in till att betala av på statsskulden för att Staten vid nästa krasch ska ha lättare att låna upp nya pengar för att rädda bankerna. Nordea kallar avgiften för en "skatt" eftersom den inte fonderas separat. Alltså är det helt korrekt att kalla Nordea för skattesmitare om man väljer att flytta. I Danmark skulle den s.k. "Riskexponeringen" (banksektorns andel av BNP - något förenklat) stiga kraftigt om Nordea skulle börja räknas in. I Danmark skulle den öka från 65,7% till 117,3%. EU-snittet är 72,5%. I Sverige skulle samma siffror sjunka från 65,9% till 35% om Nordea flyttar ut. Väljer Nordea att flytta till Finland istället skulle siffrorna i Finland öka från 20,6% till 87,3%. En intressant fråga är hur de andra finska bankerna ser på en flytt? Finland har tydligen i varje fall "lovat" att inte höja avgifterna.

Nordea hävdar fortfarande att inget beslut är fattat. Men uppriktigt sagt vet nog inte Nordea själva heller riktigt vad man sysslar med. I ett skriftligt svar som jag fått från Nordea på mina frågor hävdar man att inget beslut är fattat utan detta ska ske på ett styrelsemöte den 30 maj. Man skriver: - "Beslutet kommer att tas på Nordeas styrelsemöte den 30 maj". På annat håll läste jag i en tidningsartikel där Nordeas ledning hävdar att det inte ens ska hållas något styrelsemöte den 30 maj. Däremot ska beslut förhoppningsvis fattas innan augusti säger man på annat håll. Min teori är att man helt enkelt inte är eniga inom Nordea-ledningen. Finnen Björn Wahlroos som är ordförande vill flytta till Finland. Men andra tycker nog att kostnaden för banken i ännu sämre kundförtroende är för hög för att genomföra en flytt. Det är Björn Wahlroos som fällt den klassiska meningen – ”Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det.” Jag tror den synen på bankens kunder förklarar en hel del av bankernas i allmänhet dåliga förtroendesiffror och i synnerhet Nordeas förtroendesiffror som ju redan är lägst av alla storbankerna.

För oss som är kritiska är det därför viktigt att visa för Nordea att kostnaden för Nordea om man väljer att bli "skatteflyktingar" är hög räknat i förlorade kunder. Skriv på Skiftets namninsamling.

Inga kommentarer: