onsdag 3 maj 2017

Major Jan på krigsstigen

» En skapad skandal

Det som verkar vara den största inrikespolitiska skandalen just nu, i varje fall om Fokpa... f'låt Liberalen Jan Björklund får bestämma, är frågan om hur Sverige röstade när FN skulle tillsätta nya medlemmar i FN:s Kvinnokommission. Uppenbart är att Major Jan Björklund är avundsjuk på Margot Wallström och frenetiskt letar efter något att angripa henne för. Och här har han alltså hittat något. Är det då en skandal?

Major Jan Björklund
Det svenska förhållandet till Saudiarabien är till vissa delar en skandal. Att Sverige säljer vapen till Saudiarabien är en skandal. Hade Jan Björklund angripit detta hade mitt förtroende för honom kanske ökat. Men nu handlar det inte om detta. Tillsättande av medlemmar i den här typen av FN-Kommissioner går till på det viset att de olika geografiska områden föreslår sina kandidater. Jag kan tänka mig att det görs politiska överväganden om vilka kandidater från Europa som Sverige ska lansera. De asiatiska länderna föreslår sedan sina kandidater och så vidare. De asiatiska länderna hade Saudiarabien som en av sina kandidater. Men, det fanns inte fler kandidater än vad det var platser som var tilldelade Asien. När det sedan kommer till omröstning är detta ett rent tjänstemannaärende. Det vill säga Utrikesdepartementet och Utrikesministern är inte inblandade eller informerade. Asien tillsätter sina kandidater, Afrika sina, Europa sina och så vidare.

Saudiarabiens flagga
Att göra det till en skandal, som Major Jan Björklund vill, är verkligen till att blåsa upp en storm i ett ölglas. Sverige ska inte lägga sig i vilka länder de asiatiska länderna vill ska representera dom lika lite som Saudiarabien ska lägga sig i vilka länder de europeiska länderna vill ska representera dom. Ska vi göra den typen av överväganden så kan Sverige helt enkelt inte vara medlemmar av FN. Det blir ohållbart. Jag tycker att Major Jan Björklund ska dra en gammal filt över sig och skämmas. För övrigt såg jag att Jan Björklund och den borgerliga regeringen deltog i att välja in Saudiarabien i FN:s Demokratikommission på samma sätt. Krävde Jan Björklund att Sverige skulle rösta Nej då? Jag såg förresten att man inte röstar Ja eller Nej. Man skriver upp namnen på lappar. Menar Jan Björklund att Sverige skulle skrivit upp namnet på ett annat land istället som inte var nominerat?

Det ÄR en skandal att Sverige säljer vapen till en krigförande diktatur som Saudiarabien. Så snälla Major Jan Björklund, upp på barrikaderna och kräv ett stopp för den exporten. DÅ ska jag ge dig en eloge!

Inga kommentarer: