lördag 18 juni 2016

Äntligen helg

» Ett sanningens ord

Nej till NATO
Just nu genomför NATO tre stora militärövningar runt Östersjön, varav Sverige deltar i två av dom. Hade det varit Ryssland som samtidigt genomfört tre stora militärövningar utefter gränserna mot övriga Europa hade man från svensk militär och svenska politiker talat om "maktdemonstrationer" och "hotfulla övningar". Men nu är det däremot alltså NATO som övar och då är det "fredsinsatser" och "viktigt samarbete". Därför är det faktiskt riktigt upplyftande att höra Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier uttala sig om NATO:s nuvarande politik.

- "Nato borde sluta med vapenskramlet och i stället utveckla dialogen med Ryssland."

Och han fortsätter med:

- "Det vi inte ska göra är att förvärra situationen genom vapenskrammel och stridsrop. Den som tror att symboliska stridsvagnsparader vid alliansens östra gräns skapar säkerhet, den har fel."

Någon som man borde lyssna på bland svenska politiker kanske?

» Senaste nytt från slipsnissarnas värld

Girighet
Ibland är det riktigt spännande att läsa näringslivssidorna i bladet. Här kan vi t.ex. notera att det inte bara är i Sverige som Ericsson granskas. Här i Sverige är det media som funderat över ledningens miljardrullning med vidlyftiga ersättningar och förmåner bland annat. Nu framkommer det att de amerikanska myndigheterna inlett en rejäl granskning av Ericssons affärsmoral. Eftersom Ericsson finns på börsen även på andra sidan Atlanten intresserar sig myndigheterna där för hur man gör sina affärer. Uppenbarligen har affärerna i Asien (främst Kina) haft lite problem med affärsmoralen. Det är ju bara ett par dagar sedan Ericssons Asien-chef fick gå med omedelbar verkan och eskorterades ut från huvudkontoret. Men nu läser jag att en "visselblåsare" redan för 10 år sedan varnade för svår korruption och mygel i Asienaffärerna, främst i Kina. Resultatet då var att chefen fick sitta kvar (tills nu) men mannen som varnade, han fick gå med förtidspension!

Sedan läser jag att advokatfirman Mossak Fonseca, som ju blev världsberömda när den s.k. Panama-härvan avslöjade läckta uppgifter från advokatfirman som visar hur allt från politiker till näringslivshöjdare och kungligheter via idrottare och artister fått hjälp med att gömma undan sina pengar i olika skattesmitarparadis på diverse obskyra öar, nu beslutat sig för att ta i med hårdhandskarna för att lösa problemen. Man har lämnat in polisanmälningar mot personer som är "inblandade i stölden av information som drabbade företaget"! Några tankar på att ta i med hårdhandskarna mot skattesmitare har naturligtvis inte advokatfirman.

Sedan ser vi att vapentillverkaren Smith & Wesson förra året ökade sin omsättning med 31% från året innan. Vinsten ökade till motsvarande 2,45 miljarder kronor. Det är gott om slantar inblandade i pang-pangandet.

För övrigt kan vi notera att Brexit fortfarande innebär jordens undergång enligt näringslivssidorna. Om man skulle tro på allt som skrivs så kommer all handel med Storbritannien att upphöra från och med den 27 juni 2016 om britterna väljer att säga Nej till fortsatt medlemskap den 23 juni. Och, det allra största problemet för Sverige är att aktiehandeln på Stockholmsbörsen håller stängt på Midsommarafton, fredagen den 24 juni, som ju är dagen efter folkomröstningen. Oberoende av vilket resultat folkomröstningen ger så måste man ju kunna spekulera bort slantarna dagen efter. Ungefär så resoneras det i varje fall.

Inga kommentarer: