söndag 12 juni 2016

Våld här och där

» Det verkliga hotet

Inför fotbolls-EM i Frankrike har hotet från "islamistisk terror" målats upp rejält. Det har inte gått en dag utan att det spekulerats om vad IS kan tänkas hitta på, det har skildrats vilka enorma säkerhetspådrag som genomförts och "hotet" har verkligen målats upp. Strax innan EM startade greps en fransman i Ukraina med sin bil fullastad med sprängmedel och skjutvapen. Han uppgavs ha planerat en rad attacker i Frankrike under EM. Men det blev helt tyst om gripandet efter några timmar - antagligen eftersom han visade sig vara en högerextremist och inte en islamist. Nu har EM dragit igång och vi får uppleva vad som är det verkliga hotet - supportrarna. Både innan matchen och efter matchen var det våldsamma upplopp mellan ryska och engelska supportrar med ett antal svårt skadade personer. Av medias bevakning kan vi se att säkerhetsplaneringen inte varit allt för avancerad. Polis har antagligen haft annat för sig?

Fotbolls-EM
För övrigt undrar jag varför det är just fotbollssupportrar som inte kan uppföra sig. Det är ju ett problem nästan överallt. Jag åker personligen inte till Helsingborg den dag HIF spelar hemmamatch. Vad är det för nöje med att innan matchen dra fram rejält berusad och skrika, slåss och förstöra för att sedan fortsätta under matchen med samma beteende för att slutligen avsluta efter matchen med en fortsättning med exakt samma beteende och dagen efter vakna upp antingen i fyllecellen eller hemma med en rejäl huvudvärk och antagligen inte minnas så mycket av matchen. En skam för mänskligheten! Men, det är klart, det finns ju ett visst samband mellan de skränande fotbollssupportrarna och högerextremister. Kanske förklarar detta en del?

» Ännu mer hot

Brutet vapen
USA har drabbats av den värsta masskjutningen i USA:s historia heter det. En 29-årig amerikan har skjutit ihjäl minst 50 personer på en gay-bar i Orlando. Polisen är faktiskt på väg att kalla det hela för ett terrorbrott. Den misstänkte är visserligen född i USA, men hans föräldrar kommer från Afghanistan. Alltså kan hans muslimska tro ha inverkat på hans uppenbara hat mot homosexuella och om en muslim begår brott är det ju terrorism. Enligt statistiken har det redan i år inträffat 132 masskjutningar i USA. Totalt skedde det 372 masskjutningar i USA förra året och nästan 500 personer dödades i samband med detta. Det är nästan farligare att vara i USA än att vara i Bagdad... Det händer alltså mer än en gång om dagen. Den misstänkte, Omar Mateen, hade uppenbarligen en fullt legal vapenlicens. Men, som sagt, ännu vet vi inte om det "bara" är en vanlig amerikansk masskjutning eller om det är ett terrorbrott. Av rapporteringen i media här i Sverige är det avgörande ifall det är terrorism eller inte terrorism ifall Omar gjorde detta pga sin muslimska tro eller om det bara handlade om allmänt hat mot homosexuella. Någon debatt i USA om den "fria" tillgången på allehanda vapen lär det inte bli - oberoende av om det är ett terrordåd eller "bara" ett vanligt massmord. Enligt vapenälskarna i USA hade färre dött om alla hade vapen, för då kunde ju massmördare hinna skjutas ner av andra innan dom hinner mörda så många. Spännande tankar.

Inga kommentarer: