söndag 19 juni 2016

Fars dag (fast inte i Sverige)

» Monarkisvansandet

En dag som i dag som präglas av svansandet för monarkin och den kungliga familjen kan det vara dags att återuppta diskussionen om ett annat exempel på svansandet för kungafamiljen. Min egen kommun, Åstorps kommun, var en av få skånska kommuner som nappade på landshövding Metas (Margareta Pålsson) initiativ att samla ihop till en dopgåva åt prins Oscar. Jag skrev en fråga om detta på kommunens hemsida, och följande skriftväxling följde:

- "Enligt uppgift jag sett i media har Åstorps kommun beslutat att använda av mina skattepengar för att skänka en dopgåva till en Oscar Bernadotte som är bosatt i Stockholm. Är det verkligen kommunens uppgift att använda skattepengar för att skänka dopgåvor till personer bosatta utanför kommunen?

Snälla, säg att det är media som skrivit fel!"

Min förfrågan resulterade i ett föredömligt snabbt svar från en Kommunsekreterare i Kommunstyrelseförvaltningen som svarat mig så här:

- "Hej Sven!

Det stämmer att ett beslut togs om att ge ca 75 öre per kommuninvånare för den nyfödda prinsens dopgåva. Dopgåvan är en naturlekplats som är tänkt att byggas i nationalparken Söderåsen i Skåne för att främja god hälsa bland barn och ungdomar."

Jag har därefter svarat på det här viset:

- "Är det verkligen en kommunal uppgift att för mina skattepengar betala dopgåvor till ett barn bosatt i Stockholm?"

Jag trodde sedan att jag skulle få ett svar på detta. Men det har jag inte fått trots att det alltså gått 3 veckor. Min gissning är att man helt enkelt inte har något bra svar. Det kan inte vara kommunens uppgift att använda skattemedel till att betala dopgåvor åt barn bosatta i andra kommuner. Som en följd av detta uteblivna svar har jag istället valt att återupprepa min fråga direkt till vårt kommunalråd, Ronny Sandberg. Vi får se om han svarar, eller om han kanske gått på semester?

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag,
inte samlag

» Vem ska ha heder?

Ja, ska det handla om flyktingpolitik så ska i varje fall inte EU eller de svenska beslutsfattarna ha någon heder. Däremot såg jag att FN-chefen Ban Ki-moon hedrat det grekiska folket för dess insatser för flyktingar. Det fattiga och skuldsatta Grekland har ställt upp för de flyktingar som kommit till Grekland på ett sätt som dom ska all heder av.

EU däremot som organisation ska skämmas. För dagens EU-politiker handlar flyktingpolitik om att till varje pris förhindra att flyktingar kan ta sig till Europa. Det är murar, taggtråd och byråkratiska hinder. Ett sådant är en överenskommelse med det allt mer odemokratiska Turkiet om att ta hand om Europas flyktingar. Men faktum är att Turkiet inte är något säkert land för flyktingar. Men detta struntar EU i, bara "vi" slipper flyktingar. Alla människor är nämligen inte lika mycket värda. Nu kan vi t.ex. läsa om hur turkiska gränspoliser skjuter ihjäl flyktingar. Men sådant struntar EU i, bara "vi" slipper fler flyktingar. Detta sker utan att Sverige protesterar, vi är istället en del av denna politik. Jag skäms! Jag såg att till och med Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson tycker att det gått för långt och han söker sig nu om efter annat jobb. Han vill inte stå för svensk flyktingpolitik mer. Han känner som jag gör!

Inga kommentarer: