lördag 6 juni 2015

Var en stolt svensk

Den stolta svenska fanan
» Hipp hipp hurra - jag är en stolt svensk: I dag är jag i sedvanlig ordning en stolt svensk. Det är ju vår Nationaldag i dag. Det är i dag som vi ska vara stolta över vad det här landet förmått prestera. Det handlar inte alls om, som den allt mer reaktionära Herman Lindqvist skriver om, kalla kårar hos vänstern och om alla problem som står framför oss. Den mannen låter allt mer som en Sverigedemokrat. För vi ska vara stolta över vad vi förmått prestera i det här landet. Tack vara arbetarrörelsens kamp för demokrati och att skapa en social välfärdsstat har Sverige nått långt. Och vi är ett föredöme för många andra. Det här samhället, som vi ska vara stolta över, har skapats trots motstånd från Herman Lindqvist gelikar. Men, det finns också saker vi ska skämmas för i vårt välfärdssamhälle. I dag kan vi läsa om kräket som attackerade två tiggare med en frätande vätska. DU är en skam för det Sverige vi är stolta över! DU borde slängas ut! DU är inte värdig att bo i det här välfärdssamhället. Vill du inte skänka pengar till tiggare slipper du göra detta. Det är bara att passera förbi. Var stolt över Sverige. Var stolt över det välfärdssamhälle vi skapat. Var stolt över denna stat som hållit sig utanför krig i mer än 200 år. Som visat att det går att skapa detta samhälle.

För övrigt tycker jag fortfarande att Sveriges Nationaldag skulle firats i Midsommar. Det är då vi spontant verkligen är stolta svenskar. I dag är vi stolta svenskar bara för att någon bestämt att vi ska vara detta just i dag.

Begränsa bullret
» En av mina favoriter: En av mina verkliga favoritkolumnister i svensk press är Johan Norberg som skriver i Metro. Inte för att jag håller med honom, men för att han är så kul att läsa. I allmänhet är hans extremliberala synpunkter så långt åt skogen ute på högerkanten att det största nöjet med att läsa är skratten man får. Men att läsa honom är, nästan, alltid kul. Senaste kolumnen i torsdags har rubriken Låt oss bestämma om vi ska bo i buller. I korthet handlar kolumnen om att riksdagen är på väg att liberalisera byggkraven så att det ska få lov att byggas bostäder där bullernivån inomhus blir upp till 69 db. Och Johan är upprörd över att experter är kritiska och påpekar att det inte är hälsosamt att leva i buller. Johan Norberg tycker istället att det är helt uppåt väggarna att ha bullerregler. Vill folk bo i buller så låt dom bo där. Han minns själv hur glad han var över att i sin ungdom bo vid en vältrafikerad huvudled. Varför ska man ha sådana dumma saker som bullerregler. Då kan man ju inte bygga var som helst! Vill folk bo i buller så låt dom göra detta! Jag kan tänka mig att Johan Norberg med tanke på detta inte vill stänga Bromma flygplats. Vill folk bo i flygbullret under flygplanens inflygningsrutt så ska dom väl få lov att göra detta. För att inte tala om vindkraft. Visst bullrar vindmöllor, men det är egentligen bara bra för välbefinnandet. Johan är garanterat inte kritisk till vindkraft heller. Däremot antagligen mot solpaneler för dom är ju helt ljudlösa! Jag älskar Johan Norberg - inte hans åsikter, men att han sprider dom ändå trots hur korkade dom är!

Begränsa mobilanvändningen
» Populism eller seriöst: För någon dag sedan tyckte Stefan Löfven i en intervju i radion att han ville göra det möjligt för skolorna att i förebyggande syfte beslagta mobiler i klassrummen. En fråga som gör mig lite splittrad. Mobiltelefonens insteg i vårt samhälle är verkligen både på gott och ont. Det sätt som vi använder dessa petmojänger på är på väg att skapa ett samhälle som är sämre än det vore utan. Jag läser i Lärarnas Tidning att på 13 år har pojkar i årskurs 5 minskat sin fysiska aktivitet med en fjärdedel. Och det är med största sannolikhet de smarta mobilerna som har huvudskuld till detta. Barn (och ungdomar och vuxna...) har kommit att bli så absorberade av sina skärmar att man glömmer att röra sig. I dag sitter man på rasten och fibblar med sin skärm. På min tid spelade vi boll, lekte pjätt osv. Vi rörde oss, det gör man inte i dag i tillräcklig omfattning. Och dom vanorna som barn följer med upp i åldern. Men, det var alltså mobilerna under lektionerna. Redan i dag har skolan rätt att ingripa om mobilen stör lektionen. Frågan handlar om att beslagta mobilen i förebyggande syfte. När jag läser att Jan Björklund välkomnar förslaget med: - "Detta är ju det lagförslag som jag lade fram för ett år sedan" så blir jag tveksam. När jag sedan ser att Lärarförbundet "menar att Stefan Löfven överdriver mobilernas betydelse för ordningen i klassrummen" så blir jag ännu mer tveksam. Är förslaget bara ett populistiskt försök eller är mobilerna ett seriöst problem i undervisningen, som skolorna inte redan har möjligheter att ingripa mot? Jag vet inte, men av tidigare erfarenhet så litar jag mer på Lärarförbundet än på Skoltalibanen Jan Björklund. Mobiltelefonerna börjar bli ett stort problem i samhället, men om skolorna inte har verktygen redan för att stävja problemen i skolan det är jag tveksam till. Lär dig leva utan att titta på den där infantila skärmen varje minut!

» Bedragare del 179: Tänk så lyckligt lottad man kan vara. Jag har nått finalomgången i någonting jag inte har anmält mig till eller deltagit i. Kan man ha mer tur här i samhället? Jag ser ju i listan är det är just jag som har nått denna framgång.

Bilträngsel

Grattis!

Vi har nöjet att meddela att du har nått finalomgången i din region, du har chansen att vinna ett presentkort på bensin hos OKQ8, Preem eller Statoil på 10.000 kr!

1. Jan Engman
2. Sven Ohlsson
3. Birgitta Emanuelsson

Kontrollera att ditt namn finns med i listan ovan, delta sedan i vår korta undersökning för att ha chansen att vinna presentkortet.

Klicka här för att ha chansen att vinna!

Lycka till!

Teamet vinn-presentkort.se

Fast, det är klart. Med tanke på att jag inte har någon bil, aldrig har haft någon (förutom Dinky Toys och liknande) och aldrig haft körkort så måste jag säga att jag är ganska ointresserad. Vad jag är intresserad av är dock att få veta vem som sålt mitt namn och min e-postadress utan min kännedom. Men det är bara att konstatera att våra namn och adresser cirkulerar runt fritt ute i den digitala atmosfären. Jag slänger dock mejlet!

Inga kommentarer: