tisdag 30 juni 2015

Den grekiska dokusåpan

» Grexit:

Greklands fflagga
Såpan Grekland fortsätter. Oberoende av när man skriver en kommentar i ämnet kan man vara övertygad om att den är inaktuell när man lagt ut det hela på nätet och någon kan läsa mina tyckerier. Men, grunden till de akuta problemen är att Euro-länderna släppt in nya medlemmar som egentligen inte uppfyllt villkoren för att vara medlemmar. Allt för att visa att Euro-valutan är en succé. Grekland är inte det enda exemplet på detta. Grekland har haft en misskött ekonomi och borde aldrig släppts in. När sedan Grekland inte befunnit sig i samma fas i ekonomin som stora delar av övriga länder inom Euro-zonen (med Tyskland i spetsen) så har detta inneburit att den ekonomiska politik (räntor t.ex.) som förts inom Euro-zonen har anpassats till att passa konjunkturläget i Tyskland mm. Effekten har blivit att det förts helt fel politik för Grekland vilket gjort att läget i Grekland försämrats för Grekland av politiken istället för förbättrats. För att "hjälpa" Grekland har landet fått stora lån, med villkor att göra stora nedskärningar i statsbudgeten. Nedskärningar som gjort att ekonomin ytterligare försämrats, som resulterat i nya lån med villkor på ytterligare nedskärningar. Nedskärningar som resulterat i en ännu sämre situation. Osv osv.

Kapten Euro
Den grekiska ekonomin är den snabbast fallande ekonomin i världen. Det enda område i den grekiska statsbudgeten som man från EMU och EU inte krävt enorma nedskärningar i är militära investeringar. Grekland har alltså fortsatt att göra stora inköp av militär utrustning - från Tyskland främst. Utrustning som man inte behövt. Till slut har den grekiska högerregeringen fallit och ersatts av den nuvarande vänsterregeringen ledd av Alexis Tsipras parti Syriza, som ställt nya krav. Tsipras är medveten om att EU inte kan tänka sig att Grekland lämnar Euron. I Eurons stadgar står nämligen att ett land som en gång gått med inte kan lämna. Ett inträde är för evigt! Att låta Grekland lämna är alltså helt omöjligt. Det skulle ju vara att statuera ett exempel - det går trots allt att lämna Euron. Man är inom Euro-ledningen vettskrämda för vad det skulle innebära om man visar att ett medlemskap trots allt inte är för evigt. Det går att lämna. Vem blir de nästa att vilja lämna? Detta är alltså Tsipras medveten om och använder som utpressning för att få igenom bättre villkor som skulle göra att den grekiska ekonomin slutar att störtdyka och kanske har en chans att komma på fötter. Jag tror att enda chansen för Grekland (och Euron) är någon form av skuldavskrivning där man helt enkelt konstaterar att Grekland inte kan betala tillbaka sina skulder. Långivarna får nöja sig med vad som är möjligt. Samtidigt måste man låta den grekiska ekonomin att utvecklas så att staten får in skattepengar igen. Detta sker genom att människor börjar konsumera på nytt så att momsintäkter flyter in. Att folk kan börja jobba så att löneskatter kommer in. Och, att skattesystemet reformeras så att förmögna och höginkomsttagare börjar betala in skatter och inte smiter undan. I annat fall kommer Grekland att "tvingas" vända sig till andra för lån (både Ryssland och Kina har erbjudit sig att låna ut pengar). Eller helt enkelt gå i konkurs! Fast när jag skrivit färdigt, korrekturläst och lagt upp på bloggen så har antagligen allt förändrats.

Annie Lööf - jag vill bestämma
» Kampen om högertiteln:

Kampen om vem som ska leda Högeralliansen kan bli hård. Centerpartiets Annie Lööf anses av allt fler kommentatorer aspirera på att bli ny HA-ledare och därmed ta över denna roll från nya moderatledaren Anna Kinberg Batra som trots allt inte gjort så många glada än. Som jag sagt redan innan så satsar Annie Lööf också starkt på att bli Näringslivets favorit. Och det har hon lyckats med ganska bra. Enligt Dagens Industris barometer leder hon förtroendeligan före Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Anna Kinberg Batra finns inte med i toppen. Annie Lööfs satsning på nyliberalism och en politik för Näringslivets bidragsfrossa har än så länge gett god utdelning. I varje fall när det gäller förtroendet bland Näringslivets toppar. Och ambitionen är helt uppenbart att ta över ledartröjan för Högeralliansen.

Ebba Busch Thohr predikar

En annan som kämpar starkt för att ta över Högertröjan är nya KD-ledaren Ebba Busch Thor. Men hon har nog inga ambitioner att ta över någon ledartröja inom HA. Snarare har hon nog ambitioner att driva Kristdemokraternas politik så långt till höger som möjligt. Troligtvis har hon en förhoppning om att detta ska stoppa det Kristdemokratiska raset. Kristdemokraterna är det enda partiet i den svenska Riksdagen som i varje val under hela detta århundrade (dvs 2002, 2006, 2010 och 2014) har fått sämre siffror än vad man fick i valet innan. Partiet är efter ett ständigt ras helt enkelt på väg ut ur Riksdagen. Redan förra valet räddades partiet med största sannolikhet kvar av stödröstare från andra Högerallianspartier som röstade på Kd för att rädda partiet kvar i Riksdagen. Troligtvis hoppas Ebba Busch Thor på att locka till sig nya väljare från Moderaternas högerflygel (genom allmän högerpolitik) och från Sverigedemokraterna (genom att driva "kravpolitik" med krav på hårda tag mot invandrare). Frågan är dock vart gamla Kd-väljare som trodde på Kd som ett kristet, socialt, humant välfärdsparti ska ta vägen. Många kommer nog att följa Peter Althins exempel och lämna partiet om Ebba Busch Thors kraftiga högersväng fortsätter. Men, åker man ut kommer man att vara saknad av få!

Inga kommentarer: