torsdag 18 juni 2015

Visa mer kärlek

Visa kärlek istället
» Vem är terrorist: Vår skräck för den extrema islamismen får nya effekter. Nu senast har vår socialdemokratiska justitieminister Morgan Johansson bland annat velat göra det olagligt att åka utomlands för att strida för "terroristgrupper". Intressant är att de flesta invändningarna handlar om att det inte räcker! Gunnar Haddad, som är rättspolitisk talesperson för Folkpartiet, verkar inte tycka att det förslag som finns räcker till. Och i Aftonbladet är som vanligt Lena Mellin inte nöjd. Hon är nog aldrig nöjd förrän Socialdemokratin placerat sig till höger om Moderaterna. Och i Svenska Dagbladet läser jag att Magnus Ranstorp också har sina tvivel. Men, jag har inte läst en enda invändning om hur man avgör vad som är "terristgrupp" och det principiellt tveksamma i att göra tankar straffbara. Ja, folkpartiets Gunnar Haddad verkar vilja göra det enkelt för sig genom att tycka att det ska bli straffbart att överhuvudtaget resa utomlands för att strida. Och det är att göra det allt för enkelt för sig - utan att tänka efter. I dag är det olagligt och straffbart att begå krigsbrott utomlands. Dvs om du begår detta utomlands kan du straffas av svensk lag när du återvänder. Nu ska det göras olagligt så att man kan straffas redan innan man ens åkt iväg. Men vad är terroristgrupper? Den kurdiska gerillan PKK ansågs förr vara "terrorister" men betecknas i dag främst som hjältar när dom slåss mot IS i kurdiska områden i Syrien. Ska man straffas om man planerar att åka till Syrien för att ansluta sig till PKK för att bekämpa IS? Om man åker till Ukraina för att slåss mot den ryska "ockupationen". Om det utbryter regelrätta strider mellan Israel och Palestina, ska judar som åker till Israel för att "försvara" Israel och palestinier som åker till Palestina för att "försvara" Palestina straffas för att dom planerar att åka? Svenska frivilliga som stred under 2:a världskriget (på båda sidor), skulle alla kunna ha straffats innan dom ens hade rest? Har vår "islamist- och terrorismskräck" inte fått oss att handla innan vi tänker efter ordentligt? Hur avgör vi vad som är terrororganisationer? Är det just islamska grupper? Tänk efter ett par gånger till!

Nordeas ordförande Björn Wahlroos
» Dom giriga är osams: Jag ser en liten notis som berättar att Nordeas VD Christian Clausen sitter löst. Enligt bland annat Dagens Nyheter så letar Nordeas ordförande Björn Wahlroo$ efter en ny VD. Jag undrar om detta kan bero på hans syn på omvärlden, som innebär att han tycker att 80% av alla är idioter. - "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det" sade han ju nyligen som jag tyckte till om för en dryg månad sedan. Kan det vara så att Björn Wahlroo$ tycker att Christian Clausen är en av dessa 80% idioter av mänskligheten? Och att han nu vill byta ut honom mot någon ur den minoritet som inte är finansiella idioter? Hur som helst kan man ju tycka att Christian Clausen INTE är en idiot. För inte betalar väl Nordea miljoner varje månad till en idiot? För om man gör det, så är man ju själv en idiot! Eller är det någon som vill säga emot mig? Men som Svenska Dagbladet skriver: - "Det blev en förtroendekris för mycket". Hur som helst ser jag samtidigt att Christian Clausen inte höll med Björn Wahlroos om att 80% är idioter. Kan det vara för att han inte höll med som han ryker?

Emanuel AME Church i Charleston
» Nä, det var inte terrorister - bara rasism: Största nyheten i morse var rapporterna om en attack mot en kyrka i Charleston i South Carolina i USA. Minst nio personer hade skjutits ihjäl av en beväpnad man som sedan flytt från platsen. Sveriges Radio och brittiska BBC och många tidningar tillhörde de som hade händelsen som den största nyheten i morse. Men, mycket snart stod det klart att attacken, som skedde mot en mycket gammal och välkänd afroamerikansk kyrka med en historia som aktiv för svartas rättigheter, hade utförts av en ensam ung, vit, man och helt uppenbart var någon form av hatbrott. Intresset minskade när det uppenbarligen inte var en "traditionell" terroristhandling - dvs utförd av islamistiska extremister. Efter ett tag efterlystes en 21-åring som senare kunde gripas i North Carolina. Men, när det inte var islamistiska terrorister minskade alltså intresset. Vi kan dock hos bland annat Aftonbladet, Sveriges Radio och BBC läsa lite om den misstänkte 21-åringen. Och det står klart att det hela var ett klart rasistiskt massmord. Grabben använde ett vapen han fått av pappa några månader tidigare! En överlevande kvinna berättar att mannen för henne berättat att hon skulle få leva för att kunna berätta att han hade för avsikt: - "to shoot black people". Händelsen pekar än en gång på att rasismen mot svarta fortfarande lever och frodas i USA. En som ökat i mitt anseende är däremot USA:s president Barack Obama som kommenterat det hela med: - "Jag har tvingats kommentera denna typ av händelser allt för många gånger". Han poängterade att det beror på att det är för lätt att skaffa sig ett vapen i USA. Ett verkligen intelligent påpekande - som tyvärr allt för många amerikaner inte begriper.

2 kommentarer:

Anonym sa...

PKK och IS är samma sak.
Terrorister.

Sven Tycker sa...

På den punkten är vi kanske inte riktigt eniga, vem du nu är? Du är ju lite hemlighetsfull.