tisdag 2 juni 2015

Pappa är viktigast

Barnledig pappa
» Vems är föräldrapenningen: Socialdemokraterna har ju på sin kongress helt nyligen fattat principbeslutet om att dela Föräldrapenningen jämnt mellan mamman och pappan. Och som ett nytt steg på väg till detta ska man införa en tredje månad som reserveras till pappan (eller mamman...). Dvs som inte kan överlåtas till den andra föräldern. Och det har utbrutit ny panik hos de som i sin konservativa iver vill hålla mamman kvar vid spisen. Dom menar att det är förmyndarfasoner att inte låta föräldrarna själva bestämma. Så det finns alltså anledning att ställa just denna fråga: - Vems är föräldrapenningdagarna? Är dom mammans, men om pappan tvunget vill och mamman låter det ske så kan även pappa få några dagar? Eller är dom föräldrarnas gemensamma dagar som dom får fördela som dom vill? Eller, skrämmande tanke, är dom kanske barnets dagar? Sverige har en mycket generös Föräldraförsäkring. Och vi har sedan många år haft ett system där först en månad, sedan två månader och alltså nu snart tre månader är reserverade till vardera föräldern. Resterande dagar har sedan kunnat fördelas som föräldrarna vill. Systemet med det som lite konservativt ofta går under namnet "Pappadagar", har gjort att papporna i Sverige utnyttjar en allt större del av Föräldraförsäkringen. Systemet med att reservera en del av dagarna till pappan (eller mamman) har skapat ett samhälle där föräldrarna delar allt mer av ansvaret för umgänget med barnet. Och att bygga ut systemet med reserverade dagar är alltså att ytterligare markera att Föräldraledigheten är föräldrarnas gemensammma ansvar. Och tycker jag, det är barnets dagar. Barnet har rätt till både sin mamma och pappa. Alltså är det viktigt att markera detta för föräldrarna. Det är barnets rätt att umgås med både sin mamma och pappa - lika mycket! Jag anser personligen att dagarna borde delas i tre lika delar. En del är mammans, en del som är pappans och en del som är gemensamma och som kan utnyttjas av den av föräldrarna som beroende på omständigheterna behöver utnyttja mer. Det kan bero på arbetsförhållande och liknande vem som behöver flest dagar. Den pappa som inte utnyttjar "sin halva" av föräldraledigheten gör ett stort misstag. Dagarna med den lilla beppen när hen är liten har man tillbaka i årtionden efteråt! Jag har ägnat en stor del av mina mer än 30 år som anställd vid Försäkringskassan åt just Föräldraförsäkringen. Under de 40 år som gått sedan jag anställdes har utvecklingen kommit långt. Och vi ska till stor del tacka just det faktum att en ökad andel av Föräldrapenningdagarna är reserverade till pappan (och mamman) för detta. En sådan utveckling är alltså positiv. Sedan får konservativa frihetspuritaner tycka vad dom vill. Är den här gamla kampanjen med Hoa-Hoa den bästa samhällskampanjen någonsin?

Free Dawit Isaak
» Glöm inte Dawit Isaak: I dag har Dawit Isaak, den svensk / eritreanske journalisten, suttit fängslad i Eritrea i 5000 dagar. Detta utan en ordentlig rättegång, utan seriösa anklagelser, utsatts för upprepad tortyr och detta bara för att han drivit en regimkritisk tidning. Det är dags att låta något konkret ske. Den tysta diplomatin har inte lett någon vart. Det är dags att på allvar ställa upp för pressfriheten. Kräv av våra "kollegor" inom EU att man KRÄVER av den Eritreanska diktaturen att frige honom - NU, annars...

Dollarsedel
» Häpp, Häpp Sepp: Så har då FIFA:s mutskandal krupit allt för nära Sepp Blatter. Vad som skulle skett långt tidigare har äntligen skett. Sepp Blatter har bestämt sig för att avgå, trots att han valdes om för bara några dagar sedan. Mutskandalen som avslöjades för några dagar sedan var inte oväntad. Snacket i kulisserna om hur korrumperad FIFA-ledningen var har varit utbredd. Så det var väl ingen som blev överraskad när ett antal ledamöter nyligen anhölls. Tyvärr är ju hela idrottsbranschen förvandlad till en pengakarusell som snurrar på i en allt högre takt. Tyvärr tror jag inte att skandalen innebär någon vändpunkt. Möjligtvis en tillfällig inbromsning. Men Sepp Blatter har i varje fall gjort sitt.

» Bedragare del 177: Ibland kan dom här lurendrejarna vara komiska. Har den här Henriette inte tänkt längre än näsan räcker? Det blir ju ganska uppenbart att det hela är en bluff när man utlovar Coop-presentkort i dollar! Så här skrev hon i varje fall.

Coop
Kuponger från Coop

Besvara Coopundersökningen!
Hämta ut ditt presentkort på 25 $ från Coop!

Är du redo för specialerbjudanden- och rabatter på Coop? Kommer du att handla på nätet eller i butik? Dela dina åsikter och erfarenheter med andra genom att besvara och hämta ut ditt presentkort från Coop!

Allt du behöver göra är att besvara en kort undersökning!

Börja nu!

Den här gången tipsade jag (via Facebook) Coop om bluffen. Och dom svarade ganska snabbt: - "Hej, det här är inte från Coop. Tack för info som går till våra jurister. Det är svårt att komma åt sånt här, men vi gör det vi kan. Som konsument kan man göra anmälning via Konsumentombudsmannen om man vill." Det ska påpekas att alla tre länkarna i mejlet leder till någonstans hos Gadgetmail.de!

Inga kommentarer: