onsdag 1 oktober 2014

M + Fp + Sd

Moderaterna
» Moderaten som blev fel: Jag har flera gånger tidigare på Sven Tycker berättat om min hemkommun Åstorps ledande moderata oppositionspolitiker. Under en följd av år har personal på kommunen känt sig hotade och förföljda av honom. Det har gått så långt att det gjorts ett antal anmälningar om arbetsmiljöbrott. Och det har beslutats att ingen tjänsteman behöver vara ensam med den aktuella moderatpolitikern. Och han har inte någon egen nyckel till kommunkontor, som hans företrädare hade. Men, ingen vill ta i frågan! I senaste numret av Fackförbundet Visions tidning ägnas sju sidor åt problemet, sidan 28-34. Alla försök att få en kommentar från den aktuella politikern, Pontus Pålsson, är lönlösa. Moderaterna lokalt vågar inte kommentera det hela. Regionalt i Skåne hänvisar man till att det är en lokal fråga. På Riksnivå vägrar man också att kommentera utan hänvisar till Moderaterna lokalt. Som alltså inte vill kommentera. Varför är det på detta viset? Faktum är att flera ledande Moderaterna i kommunen har lagt av. Men ingen "vågar" ta i frågan. Och frågan är om detta har en mycket enkel förklaring? Moderatpolitikern heter Pontus Pålsson. Skånes Länshövding heter Margareta Pålsson. Hon var tidigare under många år Moderat riksdagsledamot och kommer alltså från Åstorp. Är det så enkelt att man inte vågar ta tag i en fråga som berör Länshövdingen son? Skandal är det!

Jan Björklund festar
» Högeralliansen pausar: Ja, det var ju just det som Jan Björklund sade i TV under gårdagen. - "Partierna kommer utveckla sin egna politik" och "Partierna kommer att ha ett lösare samarbete i alliansformatet i riksdagen" sade han bland annat. Detta kan tolkas på olika sätt. Jag tolkar det som att Jan Björklund insett att han inte kan låta Folkpartiet dras ner mer i dyn av det Moderata fallet. Det gäller att frigöra sig från Högeralliansen och få en möjlighet att arbeta för Folkpartistisk politik och inte bara det som Moderaterna godkänt som Högerallianspolitik. Nu "lovar" man visserligen att Högeralliansen uppstår på nytt till nästa val. Och det är nog möjligt. Men det Jan Björklund hoppas på är naturligtvis att Folkpartiet i denna nya Högerallians ska ha en mycket starkare ställning. Egentligen är det ju så att Folkpartiet är det parti som förlorat störst andel även om det Moderata raset i siffror är större. Jag tror att Jan Björklund har förstått att de riktigt nya Moderaterna utan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som draglok är ett mycket mindre och svagare Moderaterna. Och det gäller för Folkpartiet att hålla sig framme och plocka åt sig de allmänborgerliga väljare som nu blir husvilla. Till Jan Björklunds ledsnad vill jag berätta för honom att det nog inte blir så med just Jan Björklund i partitoppen. Ska Folkpartiet sno åt sig husvilla borgerliga sympatisörer så får det nog ske med en ny partiledare. Birgitta Ohlsson?

Valurna
» Var kom dom Sverigedemokraterna från: Jag har tjänstgjort som Valförrättare under många år. Och jag har de senaste åren varit ordförande för ett av valdistrikten här i Åstorp. Detta är ett hedersuppdrag som är både kul och spännande även om det blir en lång kväll innan allt är sprättat, räknat och redovisat. Det börjar klockan 0700 på söndag morgon med att kvittera ut allt material. Vallokalen har öppet 0800-2000 då det ju handlar om att pricka för röstande, kontrollera röstkuvert och stoppa dessa i valurnan. Men det finns mycket andra jobb att göra. Bland annat att städa runt. Och hålla kontroll så att det är ordning och fullt i de ställ som finns där valsedlarna ska finnas. Och där förekommer det lite då och då att vissa partiers alla röstsedlar helt plötsligt bara är borta. Bland annat drabbades Socialdemokraterna flera gånger av detta vid senaste valet. Det fanns t.ex. flera exempel på att det plötsligt legat valsedlar från Svenskarnas Parti över många andra partiers valsedlar. Under dagen måste också alla s.k. "Poströster" kontrolleras. Och när vallokalen stängt 2000 ska alla dessa röster också stoppas i valurnan. Sedan börjar ett intensivt räknande, sprättande av kuvert, räknande och kontrollerande. Antalet prickade röster i vallängden ska ju stämma med antalet valkuvert i urnan. Och sedan ska ju antalet röster när dessa är fördelade och räknade också stämma med samma siffra. Allt detta stoppas sedan i säkerhetspåsar som förseglas och skrivs under av två personer. Allt detta för tre val alltså. Det ska påpekas att allt detta är en offentlig verksamhet. Det är alltså fullt möjligt att sitta och titta på hela tiden så att inget fiffel sker. Efter att allt blivit färdigt ska detta sedan redovisas till kommunens Valnämnd innan det är klart. Troligtvis någon gång efter midnatt! Man sover gott efter detta. Dessutom är vi ofta de sista som vet hur valet gick.

Båstad
Det är eftersom jag vet hur många säkerhetskontroller det finns som jag blir förvånad när jag läser om vad hände i ett valdistrikt i Båstad. Där har det nämligen, helt plötsligt efter det att räkningen gjorts i valdistriktet och siffrorna där stämt, så har det helt plötsligt på vägen till Länsstyrelsen (som gör den slutliga räkningen) dykt upp ytterligare 27 röster - på Sverigedemokraterna i Kommunfullmäktigevalet. Röster som kommit att påverka mandatfördelningen i Bjuvs kommunfullmäktige. Spännande, men ytterst pinsamt. Det är pinsamt för Båstad, och det är egentligen också pinsamt för Sverigedemokraterna eftersom det är uppenbart att något fiffel gjorts av någon med sympatier åt det hållet. Som insatt i hur det SKA gå till är det oförklarligt hur det KUNNAT gå till så här.

Inga kommentarer: