onsdag 8 oktober 2014

Om samarbete

Anders Borg
» Sanningen om Anders "Superman" Borg: Jag läser en liten kort notis i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga. Denna får mig att fundera över hur välförtjänt den helgongloria är som Anders Borg fått. Han har ju varit så fruktansvärt duktig på att sköta den svenska ekonomin. Det är nästan så att man kan tro att han varit övermänsklig och använt övernaturliga egenskaper. Hur som helst berättar notisen att underskottet i Statens finanser under september var 8 miljarder kronor. Riksgäldens prognos var ett underskott på 1,9 miljarder. Under de senaste 12 månaderna, fram till och med september 2014 var det totala underskottet i Statens budget 66,6 miljarder kronor. Detta kan jämföras med den svenska Försvarsbudgeten som ligger på drygt 47 miljarder. Utbildning och Forskning ligger på 60 miljarder. Rättsväsendet kostar 42 miljarder. Det totala underskottet är alltså större än dessa poster. Den totala statsskulden ligger på 1.284 miljarder. Det är alltså 9 nollor i det talet. Det motsvarar nästan 1,5 års statsinkomster. Enligt oberoende bedömningar så krävs det ungefär 100 miljarder i ökade inkomster till samhället bara för att behålla den samhällsstandard vi har i dag. Underskottet ligger alltså på 66,6 miljarder trots den målsättning som finns om ett överskott. Anders Borg som hjälte? Nja?

Bya Bya Reinfeldt
» Dagens Moderata klavertrampare: Som jag påpekat tidigare så har våra Högeralliansare svårt för att acceptera att man faktiskt förlorade valet. De fyra Högerpartierna tappade faktiskt var 5:e väljare. Stödet för Högeralliansen rasade! Men detta är något som man verkar ha svårt för att acceptera. Dagens utmärkelse går hur som helst till den Moderata riksdagsmannen Hanif Bali. På Twitter lyckades Hanif få ihop den här texten: - "Regeringen höjer skatten för inkomster mellan 50.000 - 123.300 kr. De som tjänar mer slipper. Vilken slump att ministerlönen är 124.000." Fast sedan till och med Skatteverket reagerat på att denna moderata riksdagsledamot inte vet vad han pratar om fick han dra till korset. Vad Hanif Bali hänvisar till är att det finns förslag om att trappa ner Jobbskatteavdraget på inkomster över 50.000. Redan i dag har man inget Jobbskatteavdrag när man tjänar så mycket som 1,5 miljoner (dvs ungefär 124.000). Hanif Bali har tvingats erkänna att han twittrade först och tänkte se'n. Vilket inte är första gången. För en tid sedan twittrade han: - "Lärarna är den bortskämda arbetskår i Sverige där det inte finns några som helst konsekvenser för om de missköter sig." Och det finns fler exempel på hur det twittrats först och tänkts sedan. Men för oss andra kan det vara kul... Man kunde ju också ge titeln till Fredrik Reinfeldt. Nu när han ska sluta och i dag haft sin avskedsföreställning i Riksdagen så ska vi vara snälla. Jag ser att tidningen Veckans Affärer spekulerar i Bossens framtid. Det dyker återigen upp tankarna på att han tänker satsa på en internationell karriär som ny Generalserketerare för Förenta Nationerna. Fast först ska han tydligen skriva en bok. En bok som verkar ska handla om vad han har åstadkommit under sin politiska karriär. Det kan ju då bli en spännande fortsättning på hans tidigare bok, Det sovande folket, som handlade om vad han skulle åstadkomma i politiken. Bland annat hade han då visionen att samhällets service inte skulle innehålla något annat än att förhindra att människor svalt ihjäl. Något annat ansvar hade inte samhället. Och han var ju i varje fall på väg dit. Spännande!

» Jobbfabriken i konken: Sveriges största arrangör av FAS 3-sysselsättning har gått i konkurs. Jobbfabriken / Blatteförmedlingen har blivit välkända för rejäla miljonbelopp till ägarna av de om kring 125 miljoner man plockat in från oss skattebetalare för att sysselsätta arbetslösa i FAS 3. Men man ville inte betala moms på verksamheten som Skatteverket ville så sedan man nu förlorat momstvisten är konkurs tydligen alternativet. Nu får någon annan tjäna slantarna på att sysselsätta arbetslösa i FAS 3 i avvaktan på att hela systemet avskaffas. Läst i bland annat Helsingborgs Dagblad och hos Dagens Arena.

» Dagens Medieklavertramp: Expressens krönikör Ulf Nilsson har väl inte blivit känd för att tänka innan han skriver och hålla sig till rimliga slutsatser. Snarare är det väl en medveten politik för att få läsare (och alltså tidningsköpare), att blåsa på rejält. Men ibland blir det lite väl omdömeslöst. Det är inte ofta som han tänker först - eller snarare kanske är totalt okunnig. För en tid skrev han för den högerextrema och islamofobiska Dispatch International. Fast han förklarade efteråt att han inte visste vad den stod för. Jag tycker det är ganska omdömeslöst att överhuvudtaget skriva för en publikation man inte vet något om, och undrar om Ulf Nilsson verkligen är SÅ omdömeslös. Nu har Ulf Nilsson i sin senaste krönika i Expressen konstaterat: - "att kolonialismen trots allt var bra på många sätt. Ja, jag skriver b r a. Den fick bära hundhuvudet för mycket, men den spred civilisationen. Inte på ett perfekt sätt - ingenting i människolivet är perfekt - men ändå. Hade "den vite mannen" inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre". Inte så välbetänkt, tydligen har Ulf fått göra avbön. Läs vad Resumé och Dagens Media skriver.

Flygbild över Åstorp
» Lokalt kan det fungera med samarbete: Stefan Löfven har ju gjort seriösa försök att bjuda in Mittenpartierna till samarbete. Men det har gjorts klart och tydligt från Annie Lööf och Jan Björklund att det är krig som ska gälla. Konflikt är mycket roligare. Som jag konstaterat på andra håll så har man från Högerallianspartierna inte riktigt förstått att om det var något som valet visade så är det att förtroendet för Högeralliansen var borta. Men samarbete? Nej Tack! Det är klara besked från Annie Lööf och Jan Björklund. Men lokalt och regionalt ute i landet ser det annorlunda ut. I mitt Åstorp har nu deklarerats att det blir ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. S + C samarbetade redan förra mandatperioden och har även denna perioden majoritet. Men nu har det offentliggjorts att även Mp och Kd kommer att ingå i samarbetet. Jag grämer mig ännu mer över att jag inte ville ställa upp på en kommunlista för Vänsterpartiet. Jag är nämligen övertygad om att om det funnits en V-lista så hade också Vänsterpartiet får en plats i kommunfullmäktige. Och det hade ju kunnat varit spännande. Men, det är lätt att vara efterklok. Se vad Helsingborgs Dagblad skriver här och här. Jag såg en karta någonstans över kommunerna i Skåne. Och det var bara en handfull kommuner som har ett block som har egen majoritet. Det är samarbete som styr i stort sett alla kommuner. Men på riksnivå sätter Annie Lööf och Jan Björklund tvärstopp.

Inga kommentarer: