lördag 12 april 2014

Följ pengarna

Om partiernas finanser: Svenska Dagbladet har granskat de svenska riksdagspartiernas inkomster från bidrag. Och det parti som förra året fick in mest pengar i bidrag från privatpersoner är Socialdemokraterna som fick in 3,7 miljoner förra året. En mindre ökning under de senaste åren. En rejäl minskning har Moderaterna drabbats av som 2010 fick in 7,2 miljoner men 2013 bara 1,8 miljoner. I övrigt är det inga jättesummor som skrapas ihop. I allmänhet under miljonen. I Centerns fall inte ett öre tydligen alla åren. Men dom är trots detta landets mest förmögna parti sedan man sålde partiets dagstidningar för några år sedan. Debatten om att partierna måste redovisa privata bidrag har uppenbarligen satt sina spår under senare år. Sverige har ju varit ganska unika att inte ha stränga regler för detta. Efter hårt motstånd från bland annat Moderaterna är det i dag i stort sett bara Sverigedemokraterna som fortsätter att hårdnackat säga Nej. Vågar man inte stå för sina slantar ska man nog låta bli...

Om kyrkans fasta: Samtidigt som Svenska Kyrkans medlemmar gick omkring och samlade in pengar under fastan för att avhjälpa hunger runt om i världen så samlades topparna inom Stockholms Stift i Gyllene Salen och vräkte i sig en rejäl lyxmiddag för totalt nästan 350.000 kronor. Men vem har sagt att kyrkans män och kvinnor skulle vara bättre än andra människor. Dom ser väl också främst till sin egen bekvämlighet först. Sedan kanske dom gick ut och stoppade en krona i en insamlingsbössa och kände sig duktiga?

Dagens lästips: Dagens lästips får bli Bengt Silfverstrands ledare i gårdagens ETC Malmö med rubriken: - "Det stora systemskiftet". Under tiden 1998 - 2012 har andelen av den offentligt finansierade välfärden som drivs i privat regi ökat från 7% till 17%. I Stockholm är siffran i dag uppe i 32%. 6 av 10 svenskar vill förbjuda vinster i den skattefinansierade välfärden. Men trots detta är det i stort sett bra Vänsterpartiet som vågar driva den linjen. Och detta trots att Sverige är nästan unika i det enorma systemskifte som skett i form av privatisering och avreglering. Inga andra länder (inte ens i USA) skulle komma på tanken att låta offentligt finansierade skolor drivas av vinstmaximerande företag som plockar ut vinsten till skatteparadis. Läs Bengt Silfverstrands rader och fundera. Vi kan också fundera över hur mycket ansvar Bengt själv har som Socialdemokratisk riksdagsledamot?

Inga kommentarer: