söndag 13 april 2014

Mygg och kameler

Om att sila mygg men svälja kameler: Kritiken mot den ryska ockupationen / annekteringen / återtagandet / befrielsen av Krim har varit internationellt enhällig. Och även om det som hände med största sannolikhet var helt enligt önskan från en majoritet av befolkningen på Krim så var det naturligtvis inte folkrättsligt korrekt. Kritiken är alltså principiellt korrekt. Men vi kan ju göra en jämförelse med ett par andra ockupationer / annekteringar under modern tid. 1975 ockuperades Västsahara av Marocko och Mauritanien. Protesterna från övriga världen har varit beskedliga och istället har EU skrivit avtal med Marocko om att få fiska i vatten som skulle tillhört Västsahara och betalar pengar till Marocko för detta. Några sanktioner har det inte varit tal om. Den Israeliska ockupationen av Palestina får också fortsätta utan några större protester. Istället tillåts Israel bryta mot avtal, fortsätta fängsla och mörda palestinier av eget gottfinnandet. Och utbyggnaden av bosättningar på ockuperad mark får fortsätta utan att världen protesterar. Läs Aftonbladets ledare från i går en gång till och fundera sedan en gång till vad det är som gör att vi fortsätter acceptera den Israeliska ockupationen? Såg ni förresten inslaget i Rapport för några dagar sedan om hur unga kvinnor i Gaza födde barn trots att papporna hålls fängslade i Israel och besök är förbjudna. Man smugglar helt enkelt ut sperma i små glasrör och genomför konstgjord befruktning. Var det mer än jag som fick tårar i ögonen när man såg en lycklig palestinsk mamma med sin lilla bebis?

Om att lägga sig i andra staters inre angelägenheter: Kritiken mot att Ryssland lägger sig i grannlandet Ukrainas inre angelägenheter och på olika sätt försöker underminera de styrandes inflytande är intensiv. Från alla, från Barack Obama via Calle Stropp till Angela Merkel och Jens Stoltenberg. Och apropå just att försöka underminera de styrande i ett grannland så undrar jag om ni vet vad ZunZuneo är. Förutom att det är en beskrivning av kolibrins läte så är det också namnet på en kubansk motsvarighet till Twitter. Nu har det framkommit att det hela i själva verket under åren 2009-2012 var finansierat av amerikanska myndigheter med målet att via denna SMS / Twitter-tjänst sprida uppmaningar till kubanska ungdomar om att demonstrera. Allt med syfte att störta grannlandets regering. Dvs att lägga sig i ett grannlands interna angelägenheter. Nu visade det sig att det hela inte fungerade så bra och mest kostade pengar så det lades ner.

Mer frossande i väljarundersökningar: Regelbundna läsare av Sven Tycker vet att jag älskar statistik. Statistik är ett eminent verktyg för att bevisa sanningar (eller lögner...). Troligtvis beror denna kärlek till statistik på att det var meningen att jag skulle läst just Statistik på Lunds Universitet en gång, men fick dom planerna förstörda av den svenska militären. Hur som helst är det i dag dags för Svenska Dagbladet att presentera sin månatliga undersökning som görs av Sifo. Det egentligen mest intressanta i denna undersökningen är att medan glappet mellan blocken ökar så har också Vänsterpartiet växt och är nu större än Sverigedemokraterna som degraderas till femte plats. Undersökningens stora vinnare är just Vänsterpartiet som får 8,4% (+2,1) och Folkpartiet med 6,7% (+1,3). Undersökningens stora förlorare är Socialdemokraterna som får 32,1% (-2,0), Kristdemokraterna som trillar under strecket till 3,6% (-1,1) och Centern som också trillar under strecket till 3,8% (-0,9). För övrigt har även Miljöpartiet på 10,6% (+0,5), Moderaterna på 24,5% (+0,3) och Sverigedemokraterna på 8,3% (+0,3) alla marginella ökningar. I en Riksdag med dessa siffror skulle Socialdemokraterna ensamma bli större än hela dagens Högerallians eftersom både Centern och Kristdemokraterna skulle åkt ut. De tre Rödgröna partierna skulle fått en stabil egen majoritet. Och som sagt, Sverigedemokraterna är nu ner på femte plats rejält distanserade av Miljöpartiet och nu även passerade av ett växande Vänsterpartiet. I det stora hela rejäla problem för Fredrik Reinfeldt som fortfarande inte kan se någon vändning i opinionen. Men även bekymmer för Stefan Löfven med att fortsatt växande Vänsterparti som får en allt starkare bas att stödja sig på när man kräver ett stopp för Systemskiftet.

Nu får det banne mig vara nog med förändringar: Det är inte jag själv som hittat på detta omdöme. Det är ett citat från lärarfackligt håll om Skoltalibanen Jan Björkkludds senaste reform inom skolområdet. Nu handlar det om att slå ihop utbildningen av Högstadielärare med utbildningen av Gymnasielärare. - Nu får det banne mig vara nog med förändringar! Men det bryr sig Skoltalibanen inte om, han räknar framgång i antalet reformer.

Inga kommentarer: