lördag 19 april 2014

Om skandaler

Nuon-skandalen igen: Torbjörn Isacson har i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga satt rubriken: Det viktigaste tycks vara förmågan att ducka för allt ansvar som rubrik för sin kommentar till Högeralliansledarnas fiasko. Hur kan en Finansminister som så effektivt lyckats bygga upp en fasad av "ansvarstagande" nu så totalt trampa i klaveren? Antingen ljuger han i dag över vad han visste. Eller också tog han inget som helst ansvar när affären gjordes upp. För självklart skulle han ha reagerat rejält när det stod klart för honom att man gjort affären utan hans godkännande om det var så att han inte hade blivit informerad och lämnat klartecken. Alltså blir jag allt eftersom jag funderar allt mer övertygad om att det är mer än en hund begraven i den här affären. Och det är många verksamheter i dag som borde fundera över lämpligheten av att ha de ansvariga för den här affären som ansvariga för deras affärer i dag. Kan man verkligen ta in Maud Olofsson i företagets styrelse med denna kunskap (det har faktiskt Arise, Diös, ÅF och LKAB gjort). Och hur kan någon ens överväga att låta Anders Borg och Fredrik Reinfeldt få fortsätta fyra år till. För övrigt väntar jag fortfarande på en kommentar från Maud Olofssons efterträdare, både som partiledare och Näringsminister, alltså Annie Lööf. Och en sökning på Centerns hemsida på ordet "Nuon" ger svaret: - "Din sökning på "Nuon" gav 0 träffar".

Den svenska militärskandalen: I Skånes Fria Tidning läser jag en lång artikel av Mikael Nyberg som handlar om hur det nya svenska försvaret i själva verket har utformats av ett amerikanskt privat företag med starka kopplingar till Pentagon. Science Applications International Corporation, SAIC, har sålt in en affärsidé som den svenska militären och politikerna köpt rakt av. Och vi kan alla känna oss totalt lurade. Läs den artikeln och inse sedan hur vi blivit totalt blåsta. Politiker och militär har börjat inse att de amerikanska teorierna inte stämmer överens med verkligheten. Men kommer dom att våga erkänna att dom blivit lurade?

Affe tar farväl: För övrigt ser jag att den gamla KD-ledaren Alf Svensson nu tar farväl och det gör han genom att kritisera alla de svenska politiska partierna (inklusive Kristdemokraterna) för att vara alldeles för kritiska mot EU. Vi har inte, som Alf Svensson, insett att EU innebär himmelriket och man kan ju inte hålla på att kritisera vad Gud... f'låt EU säger. Dom vet ju bäst, och det är bara att följa vad Bibel... f'låt EU-Kommissionen säger. Nu ska Affe varva ner och ägna sig åt att läsa poesi istället. Gör du det Alf!

Dagens stora fråga: Slutligen har jag på TV:n sett att en fritidsbåt lyckats krocka med en Finlandsfärja utanför Stockholm. Och det så illa att båten tydligen sjönk och de tre i båten hamnade i vattnet. Hur in i Norden kan man lyckas köra rakt in i en Finlandsfärja?

Inga kommentarer: