onsdag 19 februari 2014

Om Centerns överlevnad och Alexander Bard

Partiet kommer att dö: Jo, det är ett citat från den f.d. Centerpartisten Alexander Bard: - "Centerpartiet kommer att dö, jag ser ingen framtid för det" säger han. När till och med kända Centerpartister tappat förtroendet för Centerpartiets framtid så får vi väl tro på detta. Men å andra sidan så kanske Centerpartiets chans att överleva har ökat lite i och med att pajasen Alexander Bard nu lämnar. Han deltog i viss mån i utarbetandet av det nya "Idéprogram" som väl var ett av spiken i den Centerpartistiska kistan. Hur som helst så verkar det tändande gnistan till Bards utbrott vara en debattartikel som Centerns kvinnoförbund skrev våren 2013 om att det svenska förbudet mot köp av sexuella tjänster också ska gälla för svenskar i utlandet. Vad som får Alexander Bard att nu helt plötsligt ett år senare att kalla Centerkvinnorna för "Jävla miffon" och "missfosterhjärnor" vet jag inte. Men när det gäller pajasen Alexander Bard så är det inget som förvånar. Läs t.ex. Dagens Nyheter och Aftonbladet. Herr Bard har på några få år avverkat en hel del politiska partier. 2008 gick han med i Folkpartiet. 2010 lämnar han och är med om att bilda Liberaldemokraterna. Där blir han mer eller mindre utslängd och går 2011 istället med i Centerpartiet. Där har han tillhört kretsen kring den s.k. Stureplanscentern och Fredrik Federley. Och nu bryter han upp igen och går med i Piratpartiet. Hur välkommen han är förtäljer inte historien! Hur som helst har jag roat mig med att leta runt på nätet efter herr Bards eskapader. Och här, här här, här, här och här kan ju vara spännande att läsa vad f.d. mer eller mindre kollegor berättar.

Vad är nyliberalism: Det som väl en gång lockade Alexander Bard till Stureplanscentern är väl den nyliberalism som tagit över Centerpartiet på senare år. Det kan alltså vara spännande att läsa vad Nyliberalism egentligen är. Och den här artikeln i DN för en kort tid sedan kan kanske ge en liten aning om vad denna liberalism präglad av egoism består av.

Wikileaks
Varför särbehandlas Julian Assange? Ja, det är en fråga som allt fler jurister verkar ställa. Och särbehandlingen av Julian Assange handlar om att han betraktas som skyldig av det svenska rättsväsendet innan han ens förhörts om de beskyllningar som lämnats in mot honom. I svensk rätt gäller att man ska behandlas som oskyldig tills man dömts och att tvångsåtgärder som används mot en misstänkt ska stå i rimlig proportion till brottets allvarlighet. Jag vill återigen poängtera att jag inte har en aning om beskyllningarna mot honom för sexövergrepp är korrekta eller inte. Jag har inte heller någon aning om ifall det finns andra omständigheter som påverkar allvaret i beskyllningarna. Vad jag vet är att Julian Assange själv är rädd för att utlämnas till USA för sitt ansvar för Wikileaks verksamhet om han kommer till Sverige för att kunna förhöras. Att Sverige officiellt inte vill lova att inte utlämna honom till USA om han kommer till Sverige. Att den svenska åklagaren tydligen inte ansåg brottet så allvarligt att hon ville förhöra Julian Assange medan han var i Sverige och erbjöd sig att förhöras. Att hon inte heller är villig att åka till London för att förhöra honom som han erbjudit eftersom hon tydligen inte anser att brottet är tillräckligt allvarligt för att göra detta. Läs vad f.d. åklagaren Rolf Hillegren skriver på Dagens Juridik. Affären Julian Assange är en rättsskandal. Om han är oskyldig pga den behandling man utsatt honom för. Om han är skyldig pga den avsaknad av handling från åklagarens sida som gjort att han inte kunnat dömas. Handlar den svenska åklagarens jakt på Julian Assange om att komma åt en sexbrottsling eller om att komma åt Wikileaks?

Minskad byråkrati: En av mina favoriter på den politiska arenan, Skoltalibanen Jan Björklund, har upptäckt att han skapat en allt för påfrestande byråkrati för lärarkåren. När det nu närmar sig val så gäller det alltså att komma med publikfriande förslag. Nu ska alltså Jan Björklund minska byråkratin för lärarna. Det ska bli spännande att följa!

Inga kommentarer: