måndag 10 februari 2014

Lite spridda besked

Vänster för framtiden
Väljarundersökningarnas paradis: Ibland blir det nästan till och med för mycket för en älskare av statistik som er bloggare. I dag är det tre tidningar som presenterar sina månatliga väljarundersökningar samtidigt. Och dom poängterar var och en sin sak, och visar faktiskt olika trender. Men kul är det! Hur som helst så satsar Aftonbladet på att glädjas åt bottennapp för Moderaterna. Medan Expressen gläds åt att gapet mellan blocken krymper. Gratisbladet Metro kör med en toppnotering för Vänsterpartiet och att oppositionen istället drar ifrån. Och allt det här går naturligtvis inte riktigt ihop. Socialdemokraterna får i genomsnitt 32,7% (allt från +0,4 till -1,3). Miljöpartiet får i snitt 9,3% (från +1,3 till -1,5). Vänsterpartiet får i snitt 8,3% (från +1,7 till -0,2). Sverigedemokraterna får i snitt 10,2% (från +0,4 till -1,0). Moderaterna skrapar i snitt ihop 23,8% (från +2,6 till -2,4). Folkpartiet får i snitt 6,0% (från +0,9 till -0,8). Centerpartiet får i snitt 4,2% (-0,2 till -0,8). Dom är alltså det enda parti där alla tre undersökningarna har samma trend - nedåt. Kristdemokraterna slutligen får i snitt 4,0% (från +1,1 till -0,8). När det gäller att klara 4%-spärren klarar sig både Centern och Kristdemokraterna i två av de tre undersökningarna och åker ut i vardera en undersökning. De tre Rödgröna partierna får 49,7% eller 51,3% eller 49,6% och skulle i alla tre undersökningarna ha fått egen majoritet i Riksdagen. Hela Högerblocket får 47,9%, 46,9% eller 49,2% (det innefattar då alltså också SD) medan Högeralliansens fyra partier ensamma skrapar ihop 36,7%, 38,1% eller 38,9%. Det är alltså ganska spännande att notera att siffrorna skiljer sig en hel del och även trenderna skiljer sig. Vi ska alltså vara försiktiga med att lägga in allt för mycket i enskilda undersökningar. Men den gemensamma trenden är ju alltid kul...

Sverigedemokraterna avslöjade: Jag envisas ju alltid med att räkna in Sverigedemokraterna i Högerblocket. Och denna syn har jag fått stöd av genom en granskning som Jesper Bengtsson och Nils Westling på tankesmedjan Tiden gjort. Dom har granskat hur SD har röstat i Riksdagen, och i allmänhet så stöttar man helt enkelt Högeralliansregeringen. I t.ex. Arbetsmarknadsfrågor så röstade man med Högeralliansen i 26 frågor och med den Rödgröna oppositionen i 4 fall. När det gällde Skattefrågor röstade man i Riksdagen 22 gånger med Högeralliansregeringen och bara 2 gånger med den Rödgröna oppositionen. Inom alla områden har man i allmänhet röstat med Högeralliansen. Sverigedemokraterna är helt enkelt ett stödparti till Högeralliansregeringen och inte ett oppositionsparti!

Demokrati är inte alltid det samma som demokrati: En folkomröstning i Schweiz gav en majoritet (om än marginell) för ett förslag som vill begränsa invandringen från EU till Schweiz. Så nu måste alplandet förhandla om det avtal som finns med EU. Om nu EU vill förhandla om det hela? En intressant fråga är vilka invandrare man vill stoppa. Det är mängder av rika Européer som flyttar till Schweiz! Är det dom som inte längre är välkomna? Jag har inte heller lyckats hitta en uppgift om valdeltagandet trots ihärdigt letande runt om. Hur som helst såg jag en mycket talande kommentar på BBC:s sajt. En kommentator irriterade sig på alla högersnubbar som nu gladdes åt resultatet. - "Om det nu är så bra, så flytta till Schweiz då! Nä, just det, det var ju det man inte skulle kunna göra...".

Vänliga veckan: Slutligen så noterar jag att vi nu är inne i Vänliga Veckan. Vi ska alltså vara vänliga. Jag ska därför i dag försöka vara vänlig mot Jimmie Åkesson! Du är säkert en jättemysig kille, och jag hoppas verkligen att du får ett fortsatt trevligt liv med din familj. Det skulle vara trevligt att få lära känna dig personligen!

Inga kommentarer: