onsdag 1 maj 2024

Vad är det vi vill

» Var försiktiga med tekniken.

Jag såg en rubrik som berättade att marinchefen ville att militären skulle använda mycket mer AI. Sedan läste jag att man i Kronobergs län har satsat kraftigt på just AI. När läkarna ska skriva journaler så ska AI, den artificiella intelligensen, skriva ner den färdiga journalen efter att läkaren talat in sitt manus. Men den "artificiella intelligensen" är inte intelligentare än den har blivit programmerad att vara. Läkarna har stora problem med korrekturläsning. "Buk" blir "Kuk", så när läkaren vill att det ska stå "buksmärtor" i journalen så kommer det istället att stå "kuksmärtor". Kanske inte så jättelämpligt? När läkaren säger "pares", som betyder förlamning, så står det sparris i journalen.

Jag hoppas verkligen att den artificiella intelligensen har blivit mycket mer intelligent innan militärerna börjar använda den aktivt. Annars finns det verkligen risk att bomberna hamnar fel!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Vad är han ute efter.

Jag ser ett antal artiklar som berättar att vår Justitieminister Gunnar Dröm... f'låt Strömmer är i USA för att hitta idéer och tips på brottsbekämpning. Om han kan få hjälp och tips så kanske han först ska ta reda på vad han är ute efter. Vill han få tips på hur man fångar och dömer brottslingar och sedan låser in dom så kan han nog få tips från USA. Om jag förstått det rätt är USA ett av de länder i världen som har störst andel av sin befolkning inlåst bakom galler med borttappad nyckel. Är målet att sätta Sverige på kartan med högst andel sittande inlåsta så kan han nog hitta många tips i USA.

Men, man kan ju också tänka att målet är att minska kriminaliteten. Att minska antalet brott. Att minska våldet i samhället. Om det är målet så kanske inte USA har så mycket att komma med. Det sker mycket fler mord i USA än i Sverige för att ta ett exempel, trots alla som redan sitter bakom galler.

Men, jag misstänker att det är att få låsa in fler som är Gunnar Strömmers mål, inte att minska nyrekryteringen och våldet i samhället.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: