lördag 4 maj 2024

Goda och dåliga nyheter

» Fiasko.

Gårdagens koranbränning i Malmö på Gustav Adolfs Torg, arrangerad av Jade Sandberg och Salwan Najem, får nog betecknas som ett präktigt fiasko för arrangörerna. Motdemonstranterna var fler och man genomförde sin motdemonstration på ett lugnt och värdigt sätt. Det var mest sång och dans medan de båda korsbrännarna eldade upp ett exemplar av koranen och en palestinsk flagga samtidigt som man viftade med en israelisk flagga. Eftersom syftet med aktionerna är att provocera fram bråk så får det hela rubriceras som ett enda stort fiasko. Inte ett kravallstaket rubbades, som polisen kommenterade det hela. Dom båda har också ansökt om att få arrangera en ny koranbränning på söndag i Rosengård. Denna begäran har dock avslagits av polisen eftersom dom inte har förmått betala ansökningsavgiften i tid.

Du ska älska din nästa
Att försöka provocera ytterligare genom att bränna upp en palestinsk flagga och vifta med den israeliska flaggan blev för mycket för den israeliska ambassadören i Sverige, Ziv Nevo Kulman:

- "Att bränna den heliga Koranen och samtidigt vifta med den israeliska flaggan är en vidrig och respektlös handling. Inte bara mot de 20 procenten av israels medborgare som är muslimer utan också mot grundläggande värderingar som respekt och tolerans. Jag fördömer denna fega handling i de starkaste ordalag. Malmö ska den kommande veckan förenas av musik, inte hat."

Det är inte första gången dessa båda försöker provocera fram bråk genom att bränna koraner. Jade Sandberg kallar sig: - "Präst, Exorcist, Demonolog. Director i Exorcistkyrkan. Aktivist och Korsridderska mot Djävulens religion Islam, nu räddar vi Sverige, Norden och Europa." Den variant av katolska kyrkan (Allmänna Apostoliska Kyrkan) där hon varit präst är noga med att påpeka att hon inte längre är medlem. Salwan Najem ska inte förväxlas med sin mer kända kompis Salwan Momika som han tidigare arrangerat koranbränningar tillsammans med.

Det måste också vara en motgång för t.ex. Sverigedemokraterna som väl också hoppats på kravaller och våldsamheter. Richard Jomshof har ju själv uppmanat till fler koranbränningar. Jag vill framföra ett stort tack till de muslimska och andra motdemonstranter som genomfört sina demonstrationer på ett fredligt och anständigt sätt. Låt oss hoppas att det fortsätter så i Malmö hela tiden som Eurovisionsschlagerfestivalen pågår.

Läs:
Tog över koranbränning – med sång och dans. - Aftonbladet
Judiska och muslimska ledare i enat uttalande: Avgörande att vi främjar ett klimat av respekt. - Helsingborgs Dagblad
Ingen beviljad koranbränning på söndag. - Helsingborgs Dagblad
Musik och dans mötte koranbrännare. - Helsingborgs Dagblad
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Hotet mot demokratin - det kommer från höger.

I Tyskland har en EU-parlamentariker, Matthias Ecke från det socialdemokratiska partiet, misshandlats svårt av fyra män när han skulle sätta upp valaffischer i den tyska staden Dresden. Han fick föras till sjukhus och opererades i ansikten efter den brutala attacken. Lite senare attackerades en politiker från De Gröna av troligtvis samma fyra män. Fyra män som helt uppenbart kommer från den yttersta högern. En höger som inte accepterar demokratiska principer och utgör ett reellt hot mot vår demokrati.

Både i Tyskland och Sverige!

Det är ju inte så länge sedan som ett gemensamt arrangemang mellan Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Stiftelsen Expo attackerades av vad som uppenbart var en våldsam grupp från ytterhögern. I Gubbängen misshandlades deltagare i mötet. Vi kan gissa att dom kom från samma grupp som några dagar tidigare attackerade ett migrantläger i Stockholm och rev ner bostäderna och misshandlade invandrare. Troligtvis var det väl från samma grupp igen som några dagar senare attackerade ett vänstercafé och förstörde.

Det är från högern hotet mot demokratin kommer!

Läs:
Tysk EU-politiker satte upp valplakat – misshandlades svårt. - Sveriges Radio
Tysk EU-kandidat attackerades när han satte upp valaffischer. - SVT
Tysk EU-parlamentariker allvarligt misshandlad. - Aftonbladet
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Apropå förhandlingar.

Det förs ju intensiva förhandlingar om att få till stånd någon form av vapenvila i Gaza. Antalet döda i Gaza börjar närma sig 35.000. Enligt FN:s organ råder det idag i delar av Gaza fullt utvecklad svält. Enda sättet att få en chans till en mer dräglig tillvaro för befolkningen är en vapenvila så att hjälpsändningar kan komma in i tillräcklig omfattning. Detta kräver naturligtvis att Hamas friger alla i den gisslan som man har tagit.

Det är därför intressant att höra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu deklarera att även om det blir en överenskommelse om vapenvila och frigivande av gisslan så kommer Israel ändå att attackera Rafah. Men då är det väl ingen vapenvila?

Faktum är att Benjamin Netanyahu är det största enskilda hindret för en fredlig utveckling. Han VILL inte ha fred eftersom han då kommer att tvingas avgå som premiärminister och då kommer rättsväsendet ikapp honom.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Den Brunblå sörjan.

Jag noterar att Kristdemokraternas landsbygdsminister Peter Kullgren tillsammans med Sverigedemokraternas talesperson i miljö- och jordbruksfrågor Martin Kinnunen håller på att förbereda en ny lag som avskaffar den s.k. Astrid Lindgren-lagen som stipulerar att kor har rätt till att gå utomhus och beta varje dag under den del av säsongen då detta är möjligt. Vi har väl alla sett de s.k. kosläppen när överlyckliga kor får komma ut på grönbete.

Nu har tydligen våra Tidövänner i KD och SD, Kullgren och Kinnunen, kommit fram till att det inte är lönsamt för bönderna. Det kan bli mer lönsamt för bönderna om korna alltid får stå instängda inomhus och tugga konstfoder istället för att gå ute på grönbete.

Med den Brunblå sörjan för... Ja, vad vi nu ska kalla det?

Läs:
Astrid Lindgren-lagen kan rivas upp – kornas grönbete står på spel. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: