onsdag 29 maj 2024

Mitt i veckan tyckerier

» Dagens korkade debattartikel.

Det är uppenbart att paniken även sprider sig inom Liberalerna. Alla panikartade inlägg är acceptabla - även de korkade - bara man får lite publicitet. Och då inte bara om hur Johan Pehrson viskar kärleksord till Jimmie Åkesson eller hur Liberalerna knäböjer inför liberalismens huvudmotståndare - högerextremismen genom Sverigedemokraterna.

Hur som helst så gör i varje fall Philip Sandberg (som tydligen står på Liberalernas lista inför EU-valet) ett försök. Philip är tydligen också oppositionsråd för Liberalerna i Lund. I en debattartikel i Helsingborgs Dagblad / Sydsvenskan med rubriken: - "Vänta inte på resten av landet – inför euro i Skåne" tycker han just det. Hur det ska gå till framgår inte riktigt trots alla orden i debattartikeln. Jag tror att det hela främst ska ses som argumentation för införandet av Euron i hela Sverige och att vi avskaffar vår krona. Argumentationen i artikeln går nämligen främst ut på att peka på alla fördelarna med Euron.

Detta innebär naturligtvis att han glömmer de nackdelar som finns i att inte ha en egen valuta utan vara tvingad att föra en ekonomisk politik som bestäms på annat håll och som kanske inte alls passar situationen i Sverige. För att det ska fungera optimalt så ska alla länder befinna sig i samma konjunkturfas. Vi riskerar att hamna i en situation där Sverige kanske befinner sig i ett läge där räntan bör sänkas, men eftersom Tyskland och Frankrike befinner sig i en annan fas som kräver att räntan ska höjas så kan det gå illa. Nu lär ju inte Europolitiken föras så att den passar Sverige, den förs så att den passar de stora länderna inom Euron. Alltså höjs räntan och situationen försämras ytterligare i Sverige där ju räntan borde sänkas.

Nä, kära Philip Sandberg, du får hitta på något bättre för att få bättre publicitet. ALL publicitet är faktiskt inte GOD publicitet!

Läs
Vänta inte på resten av landet – inför euro i Skåne. - Aktuella frågor i Sydsvenskan
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Ännu mer siffror att frossa i.

Siffernördar som jag älskar opinionsundersökningar, och speciellt väljarundersökningar om man är politiskt engagerad. Det är alltid spännande att läsa olika undersökningar och jämföra dom och att läsa kommentarer till dessa undersökningar.

Jag är ju inte sämre själv utan drar mina slutsatser av förändringar på några promille som egentligen inte betyder ett enda dugg. Hur som helst hittade jag Dagens Nyheters månatliga väljarundersökning idag. Den görs av Ipsos. I motsats till de flesta andra undersökningarna så redovisar DN bara hela procenttal. Det gör ju att det inte alls blir lika spännande att kommentera förändringarna. Dom uteblir ju ofta! Men, egentligen är det ju faktiskt lite mer rättvist att göra så. Hur som helst så har DN/Ipsos kommit fram till de här siffrorna för maj månad:

Socialdemokraterna 33% (±0)
Sverigedemokraterna 19% (-2)
Moderaterna 19% (±0)
Vänsterpartiet 9% (+1)
Miljöpartiet 6% (±0)
Centerpartiet 5% (±0)
Kristdemokraterna 4% (±0)
Liberalerna 4% (+1)

Hjärtat sitter till vänster
Det finns alltså bara tre partier där vi kan se någon förändring. Vi kan nog i korthet säga att opinionen står stilla. Det som hänt är att Sverigedemokraterna tappat 2 procentenheter. Man kan fundera på om detta hör samman med avslöjandet om hur partiet använder anställd personal för att genom falska och hemliga s.k. trollkonton sprida skit i form av lögner, hot och fula skämt om motståndarna? Ökningarna hamnar hos Vänsterpartiet och Liberalerna. SD har nu förlorat sitt övertag över Moderaterna och Liberalerna kan återfå hoppet om att överleva nästa val.

Läs:
DN/Ipsos: Tapp för SD efter TV4:s granskning. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Nästa idiot till Folklistan.

Nu kan vi notera att nästa namn att ansluta sig till Folklistans öppna lista till EU-Parlamentet är den högerextrema s.k. konstnären Dan Park. Han ska tydligen arbeta för att förhindra att man ska kunna dömas för hets mot folkgrupp (han är ju själv dömd för detta, senast förra året). Han är uppenbarligen upprörd över att man t.ex. inte får bära hakkorsflaggor på många håll i Europa.

Du hör hemma hos Folklistan Dan Park!

Jag såg, apropå Folklistan, att Jan Emanuel blivit av med körkortet. Han tryckte tydligen gasen i botten på 80-väg för att med sin Lambourghini gör en omkörning av en bil som hade ofinheten att hålla hastighetsgränsen. Nu råkade det köra en polisbil bakom så Jan Emanuels körkort rök. Nu får han ta tåget på valturnén. Tydligen ska han sälja Lambourghinin också. Han får väl 3-4 miljoner för den. Det kan det vara värt att sälja!

Läs:
Dan Park kandiderar för Folklistan i EU-valet. - Expressen

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: