onsdag 15 maj 2024

Svens kloka tankar

» Mördandet fortsätter.

När FN-organet Ocha för några dagar sedan publicerade nya siffror över antalet döda palestinier i Gaza så hade siffran krympt till "bara" nästan 25.000. Detta fick naturligtvis ganska stor publicitet, främst i högermedia som såg minskningen som ett bevis för att myndigheterna i Gaza (som domineras av Hamas) hade ljugit för att lägga en större skuld på israelerna. Av några kommentarers tonfall kunde man nästan ana en skadeglädje över de nya siffrorna på "bara" 25.000. Nu har FN förklarat de nya siffrorna. De 24.686 döda som Ocha redovisat avser de som kunnat identifieras. Till detta tillkommer mer än 10.000 oidentifierade kroppar. Dvs lite drygt 35.000 - som myndigheterna tidigare har rapporteras. Hur många som inte hittats, som ligger i okända massgravar, som ligger begravda under rasmassor osv framgår inte.

Tusentals israeler har demonstrerat i Israel och kräver att Israel återockuperar Gaza. Demonstranterna, som främst kommer från israeliska bosättare på Västbanken, krävde i sin demonstration som genomfördes på Israels självständighetsdag alltså en utvidgning av Israels territorium genom att även ockupera Gaza, förutom redan ockuperade och delvis annekterade Västbanken, Östra Jerusalem och Golanhöjderna (dom är en del av Syrien). Man vill alltså även bygga israeliska bosättningar i Gaza och tränga undan de palestinier som finns kvar där ytterligare.

Skapa fred istället för krig
- "Bosättningarna är en förutsättning för Israels säkerhet, bara när vi är där och palestinierna förstår att detta är vårt land, kan vi leva i fred i resten av Israel."

Så förklarade sig en av dessa ultranationalistiska bosättare (vars stöd Benjamin Netanyahu är helt beroende av för att behålla makten). Läs det en gång till: - "Palestinierna förstår att detta är vårt land". Det är alltså grupper som tycker på det viset som t.ex. den svenska Brunblå sörjan till regering anser att palestinierna ska förhandla med om att skapa en egen palestinsk stat. Vilka förutsättningar har de förhandlingarna att leda till en palestinsk stat?

För övrigt såg jag att EU:s utrikeschef Josep Borrell i EU:s namn krävt att Israel omedelbart avbryter den militära insatsen i Rafah. En militär attack som skapat ytterligare en kvarts miljon flyktingar och som stängt den enda gränsinfarten till Gaza som inte styrs av Israel. Samtidigt läser jag att militanta extremister i Israel attackerat en av de få hjälpsändningar som släpps in i Gaza via Israel. Bilarna har plundrats och nödhjälpen har förstörts. Jag såg för övrigt att 24 av Gazas 36 sjukhus nu stängt totalt i brist på medicin, elektricitet, läkare och eftersom byggnaderna bombats sönder.

Det är dags för världen (inklusive den svenska regeringen) att ställa direkta krav på Israel att omedelbart dra tillbaka militären från Gaza, att släppa in alla nödsändningar till Gazaborna. Att Hamas omedelbart släpper den gisslan man fortfarande håller. Att Israel omedelbart släpper alla de tusentals palestinier som sitter fängslade i Israel utan rättegång och utan att vara misstänkta för brott. Att Israel omedelbart accepterar förhandlingar med den palestinska myndigheten om att dra bort alla israeliska bosättningar från ockuperad mark och skapa förutsättningar för en självständig palestinsk stat. I annat fall kommer världssamfundet att införa åtgärder mot Israel.

Läs:
Tusentals israeler marscherade för återockupering av Gaza. - Sveriges Radio
EU: Avsluta omedelbart den militära insatsen i Rafah. - Helsingborgs Dagblad
Förnödenheter plundras av israeliska aktivister. - Svenska Dagbladet
Vi kan inte blunda för Israels brutala krig. - Aftonbladet debatt
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» SD:s lögnfabriker.

Egentligen skulle jag tyckt till om Jimmie Åkessons gödselspridande stormtrupper också idag. Men jag blir bara förbannad så jag avstår.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
SD = Svensk Desinformation
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: