söndag 12 maj 2024

Snellmansdagen i Finland

» En jobbig dag.

Jag känner faktiskt att jag har varit duktig idag. Jag har nämligen sprungit Springtime, Helsingborgs stadslopp. 10 kilometer runt i Helsingborg. Det är 42:a året som det här loppet arrangeras - och det är 42:a gången som jag springer loppet. Jag tillhör en handfull entusiaster som sprungit runt i Helsingborg vartenda år sedan 1981. I regn och blåst, eller som idag i strålande solsken. 2020 och 2021 arrangerades inget lopp pga pandemin.

Jag är ingen snabb löpare, och med åren så tar det ju allt längre tid att ta sig runt de 10 kilometrarna. Som 71-åring har jag accepterat att det för varje år tar lite längre tid. Men, jag är nöjd med tiden. Under en lång tid har jag satt som mål att få en tid motsvarande min ålder. Alltså 71 minuter i år. Min preliminära tid är 1.10:16, dvs jag klarar mig i år också. Troligtvis är den officiella tiden några sekunder bättre. Jag klarar alltså nästan 7 min/km i snittfart.

Det är ett kul lopp med publik utefter hela loppet som hejar på och önskar lycka till. Och på minst något ställe är det varje år någon som står och sprutar vatten med en vattenspridare på genomsvettiga löpare. Nu får vi fortsätta träningen till nästa år. Springtime.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Hurra för Ebba och Romina.

Jag såg en liten notis som berättade att under första kvartalet i år hade utsläppen från dieselbilar ökat med 24% jämfört med förra året. Precis den utveckling som vi behöver för att kunna uppnå våra mål vad det gäller miljöutsläpp i vårt land. Inte så konstigt att våra båda ministrar med ansvar för miljö- och klimatpolitik, alltså Ebba Busch (KD) och Romina Pourmokhtari (L), känner sig nöjda. Eller hur dom nu känner sig? Hur som helst så har ju i princip alla (som Klimatpolitiska Rådet, Naturvårdsverket osv) sågat vår klimatfientliga regerings klimat- och miljöpolitik.

Vi är verkligen INTE ett föredöme i EU eller i världen. Vi ska skämmas som inte gör vad vi kan för att uppnå våra mål. Inte ens på områden där det skulle vara enkelt att uppnå målen. Men så går det när en Brunblå sörja till regering sitter i knät på ett parti som inte ens vill erkänna klimathotet.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
» Mördandet fortsätter.

Den israeliska offensiven i Gaza fortsätter. Nu fördriver den israeliska militären palestinierna från Rafah. Tidigare har palestinierna uppmanats att ta sig till Rafah som skulle vara säkert. Nu sprider man flygblad och uppmanar de som flytt till Rafah att fly vidare. Ungefär en kvarts miljon människor tvingas på några dagar fly. Det är hela Malmös befolkning, eller dubbla Helsingborgs befolkning.

Det allra första Israel gjorde var att inta gränsposteringen mot Egypten. Det är nämligen vid Rafah som är den enda plats där Gaza INTE gränsar mot Israel eller mot havet (som Israel kontrollerar). Första åtgärden efter att man intagit gränsposteringen var att hissa den israeliska flaggan och den andra åtgärden var att stänga gränsen mot Egypten. Det innebär att det inte längre kan föras in några förnödenheter till Gazaborna. Svälten förvärras ytterligare. Sjukhus osv får inte in några förnödenheter eller bränsle och tvingas stängas.

Men Israel fortsätter att mörda palestinier samtidigt som den svenska Brunblå sörja som styr vårt land uppenbarligen tycker att den israeliska hämnden på den palestinska folket är proportionerlig. Skäms dom inte?

I FN:s Generalförsamling har det hållits en omröstning om Palestinas medlemskap i FN. Resolutionen gick ut på att ta ytterligare steg mot att erkänna Palestina som medlemsstat. En överväldigande majoritet av FN:s medlemsstater röstade för resolutionen. 143 medlemsländer röstade Ja medan bara 9 länder röstade Nej. Sverige tillhörde de 25 länder som lade ner sina röster, dvs man ville inte skynda på ett palestinskt medlemskap i FN.

- "Det absurda beslut som togs i dag av FN:s generalförsamling belyser FN:s strukturella partiskhet och varför, under generalsekreterare Guterres ledarskap, den har förvandlat sig själv till en irrelevant institution" var det officiella uttalandet från Israel.

- "Vi har sagt från början att det bästa sättet att garantera palestinierna fullständigt medlemskap i FN är att göra det genom förhandlingar med Israel. Det förblir vår ståndpunkt" motiverar USA sitt Nej. På liknande sätt motiverar Sverige varför vi inte stödjer resolutionen. Dvs det måste lösas genom förhandlingar mellan Israel och Palestina. Någon som tror att Israel går med på några sådana förhandlingar? Och det är ju en direkt skandal om ett land som ockuperas ska förhandla med ockupationsmakten? Det gällde ju Ukraina-Ryssland i varje fall.

SKÄMS! Varför ser ni annorlunda på Rysslands ockupation av Ukraina och Israels ockupation av Palestina?

Läs:
Gazabor flyr helvetet efter attacker i Rafah. - Svenska Dagbladet
Palestina ett steg närmare FN efter omröstning. - Dagens Nyheter
♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Inga kommentarer: