måndag 23 januari 2023

Vi har ingen elkris

» Vi har en elpriskris.

I dag är det elens dag. Med anledning av det läste jag två debattartiklar om just elsituationen i Sverige. I Helsingborgs Dagblad skriver en Boo Nilsson och är orolig: - "Situationen är så allvarlig att delar av elnätet kan stängas av." Samtidigt skriver Per Ribbing (tekn lic i teknisk fysik och ellära) och Göran Bryntse (tekn dr, ordförande SERO, Sveriges energiföreningars riksorganisation) i Aftonbladet: - "Medier sprider myter om elbrist i Sverige."

Vem ska vi då tro på? Jag för min del tror nog mest på Per och Göran. Dom påpekar att under 2022 exporterade Sverige el under 52 veckor av årets 52 veckor. Så gott som varje timme under hela året förutom några skakiga dagar i december när två kärnkraftsreaktorer stod helt stilla och en tredje gick med reducerad kraft då vi Sverige under några timmar importerade el. När det gäller den "planerbara" elen så står ju Ringhals 4 stilla sedan den 10 augusti. Vår största reaktor, Oskarshamn 3, fick stängas ner 9-18 december. Och Ringhals 3 fick gå ner till hälften 10-11 december. DÅ, under några timmar fick vi importera el. För övrigt satte den svenska elexporten rekord under 2022 och Sverige blev Europas största elexportör.

Elpriskris
Det brukar användas som argument att oljekraftverket i Karlshamn fått köras igång. Men faktum är att under 2022 kördes inte Karlshamnsverket igång någon gång för att trygga eltillförseln i Sverige. Det kördes igång för att trygga eltillgången i Polen och det kördes igång av rent kommersiella skäl. Det gick att tjäna pengar på att köra det. Priset var alltså så högt att även ett dyrt oljeverk kunde tjäna pengar. För övrigt skulle verket i Karlshamn kunna köras på miljövänligt biobränsle, men då tjänar Uniper som äger anläggningen mindre pengar på att köra.

Vad vi däremot har är en elpriskris. Främst beroende på en vansinnigt sätt att sätta priset. Priset sätts inte efter vad det kostar att producera elen. Priset sätts inte ens efter vad det kostar att producera den allra dyraste elen. Priset (i Sverige) sätts efter vad man i Tyskland och Polen osv är villiga att betala som mest för att få tillräckligt med el. Sedan får vi svenskar också betala det priset helt oberoende av vad det kostat att producera. Lägg till detta skatter och moms. Statens skatteinkomster från elen ökar ganska bra eftersom momsintäkterna ökar rejält när priset stiger. Dessutom höjdes faktiskt skatten vid årsskiftet. Detta trots att alla regeringspartierna innan valet lovade att genomföra skattesänkningar på elen. Några sådana har inte skett, skatten har istället höjts. Just nu är gaslagren extra välfyllda i Europa varför elpriset troligtvis kommer att ligga lägre resten av vintern än vad det gjorde förra året.

Vi har ingen elkris, vi har en elpriskris!

För övrigt fick jag ett stort skratt när jag läste om den enkät som TT skickat ut till samtliga 290 svenska kommuner om huruvida dessa var intresserade av att få förlagt ett kärnkraftverk i kommunen. Knappt hälften av dessa kommuner, 132 stycken, har svarat. Av dessa har 24 kommuner svarat positivt på frågan. En av dessa kommuner är min hemkommun Åstorps kommun. Där alltså det nya SD/M-styret vill visa sig positiva. Men jag kan inte annat än att skratta. Det är ett så korkat svar att det inte går att beskriva. Åstorps kommun är en till ytan mycket liten kommun. På många håll är kommunens mark bebyggd ända ut till kommungränsen. För övrigt handlar det om förstklassig jordbruksmark och Söderåsens skog. Vad jag förstår är Åstorps kommun nästan den kommun i hela Sverige som har minst tillgång till vattenyta. Det finns ingen sjö. Det finns inga stora åar och liknande. Jag skulle vilja säga att Humlebäcken är det största vattendraget. Det är maximalt 1 meter brett! Under torrperioder i stort sett utan vatten. Kärnkraft kräver kylvatten, något som inte finns i Åstorp. Att svara Ja från det nya Brunblå styret är så korkat och skrattretande att man undrar över kompetensen. Är övriga kommuners positiva svar lika korkade så får man problem med att bygga ny kärnkraft.

Läs:
Välfyllda gaslager i Europa – är vinterns energikris över? - Ny teknik
24 svenska kommuner öppnar för ny kärnkraft. - Ny teknik
Tiotals kommuner öppna för ny kärnkraft. - Helsingborgs Dagblad
Medier sprider myter om elbrist i Sverige. - Aftonbladet debatt

Inga kommentarer: