onsdag 18 januari 2023

Av korkade idéer...

» IES är en katastrof.

Vad jag tycker om det världsunika svenska friskoleexperimentet är väl ingen överraskning. Vi är unika i världen med ett skattefinansierat kommersiellt skolsystem där ägarna till dessa kommersiella friskolekoncerner fritt kan plocka ut hur mycket vinst som helst.

Och vinst kan man göra. Kommunerna är tvingade att betala ut samma skolpeng (ersättning per elev) till privata kommersiella friskolor som man gör till de egna kommunala skolorna. Detta trots att de kommunala skolorna har ett större ansvar och därmed får högre kostnader. Alltså blir det pengar över till vinst för de kommersiella skolorna.

Vid jämförelser mellan kommunala skolor och friskolor visar det sig att kommunala skolor har större ytor, både inomhus och utomhus. Alltså kan de kommersiella skolorna spara in på pengar som blir över till vinstutdelning till ägarna.

Privata kommersiella skolor har färre personal per elev, och man har färre behöriga lärare än kommunala skolor. Jag såg i gårdagens HD en sammanställning över andelen behöriga lärare i Helsingborgs grundskolor. Som en hjälp inför skolvalet. Av de 25 skolor med högst andel behöriga lärare var 20 kommunala och 5 privata skolor. Av de 25 skolor med lägst andel behöriga lärare var 8 kommunala och 17 privata. De 11 skolorna i botten är alla privata skolor. Det är inte konstigt att det kan bli pengar över till att betala ut vinst till ägarna.

I dagens HD läser jag om Internationella Engelska Skolan i Landskrona. Hela affärsidén med IES är sjuk. I Sverige talar vi svenska, så det är helt självklart att undervisningen i svenska skolor sker på svenska. Vi har tidigare kunnat läsa om klädregler där tjejerna kjolar inte får vara för korta, urringningen inte för tydlig, blusen inte för kort osv. Regler där skolan lägger sig i hur eleverna är klädda. Regler som inte hör hemma i det svenska samhället. Nu läser vi om IES i Landskrona. Där måste elever som behöver gå på toaletten ha en skylt om halsen där det står "Bathroom pass" och en bild på en toastol. Vad är detta för dumheter? Jag förstår om elever låter bli att gå på toa och koncentrerar sig på att inte kissa på sig istället för att lyssna på läraren.

Det svenska kommersiella friskoleexperimentet är en skandal och ett fiasko. Att Socialdemokraternas tafatta försök att genomföra reformer har stoppats av borgerliga högerpartier är självklart. Att förvänta sig att nuvarande skolministern, som själv har intressen och lojaliteter med just friskolebranschen, ska genomföra reformer är ju inget vi kan förvänta oss. Ägarna till de stora kommersiella skolkoncernerna kan fortsätta spä på sina miljonförmögenheter ytterligare några år.

Det världsunika svenska friskolexperimentet

SKANDAL!

Läs:
Friskole­reformens syfte är helt utraderat. - Linnea Lindquist i Svenska Dagbladet
Dags för skolval – det här ska du tänka på. - Helsingborgs Dagblad
Engelska skolans elever måste ha toa-skylt om halsen. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: