måndag 30 januari 2023

Miljöoptimism

» Glömmer miljöbromsarna.

I dagens Helsingborgs Dagblad (och NST och LP och SDS...) skriver Anders Åkesson en kolumn med rubriken: - "Utropa Greater Copenhagen till den första regionen som är helt klimatneutral 2035." För icke-skåningar så kanske begreppet Greater Copenhagen först kräver lite förklaring.

Skåne, Halland och Sjælland
Greater Copenhagen är ett samarbetsorgan som omfattar de svenska regionerna Skåne och Halland och Region Sjælland (inklusive København) i Danmark. Den omfattar samtidigt alla de 85 kommuner som finns i området. Det är befolkningsmässigt den största regionen i Norden. Här bor 4,4 miljoner människor. Samhörigheten och integrationen i Öresundsregionen över gränsen mellan Skåne och Sjælland är något som 08-or inte begriper.

Visst är det en helt perfekt idé. Tyvärr är den inte realistisk. I Skåne styr i bakgrunden ett parti som är helt emot miljöåtgärder. Ett parti som rymmer stora grupper som inte ens vill erkänna att vi har ett miljöproblem. Ännu mindre är villiga till att göra några som helst uppoffringar, inskränkningar eller vill vidta några åtgärder som helst för att nå ett sådant mål. Jag talar naturligtvis om Sverigedemokraterna!

Ett sätt att börja vore att locka resenärer att undvika bilen och istället åka kollektivt. Vad gör man då inom region Skåne för att uppnå ett sådant mål? Jo, man drar in på turtäthet i kollektivtrafiken samtidigt som man höjer priserna rejält i kollektivtrafiken. Hela Sverige styrs av en Brunblå regering som lägger ner projekt för att bygga ut järnvägstrafiken och skär ner på anslagen för att underhålla järnvägsnätet samtidigt som man lägger de inbesparade pengarna på vägtrafiken.

På riksplan har Sverigedemokraterna (som ju står och drar i tåtarna och har förvandlat vår tre-parti regering till spratteldockor) gått ut och kräver att vi ska helt slopa reduktionsplikten. Som alltså är ett sätt att försöka göra utsläppen från biltrafiken åtminstone mindre klimatskadligt.

Bra tänkt Anders Åkesson, men så länge fanatiska marknadstänkande moderater och miljömotståndare i Sverigedemokraterna styr så kan vi glömma det hela.

Tyvärr!

Apropå något helt annat. Så såg jag en liten notis i bladet som berättade att under årets 24 första dagar har USA drabbats av 39 masskjutningar (dit räknas dåd med minst 4 offer). Totalt har 70 personer skjutits ihjäl i sådana dåd och minst 167 skadats. Det är den blodigaste början på året på mer än 10 år. Tänk så skönt att bo i ett trots allt lugnt Sverige!

Slutligen kan vi notera att de rasistiska idioterna återigen slagit till. Det relativt nya minnesmärket över Raoul Wallenberg och offren för Förintelsen i Helsingborg utsattes i helgen för ett attentat. Idiotin går tyvärr inte att utrota!

Läs:
Utropa Greater Copenhagen till den första regionen som är helt klimatneutral 2035. - Anders Åkesson i Helsingborgs Dagblad
SD:s nya krav: Slopa reduktionsplikten. - Dagens Nyheter
Minnesmärke över Förintelsen vandaliserat i Helsingborg: Mörka krafter. - SVT
Raoul Wallenberg-skulptur i Helsingborg vandaliserad. - Helsingborgs Dagblad
Attentatet i Helsingborg är ett tydligt hatbrott – och ett av många. - Linda Fagerström i Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: