söndag 15 januari 2023

Hårt arbetande

» Ibland.

Jag såg i bladet statistik över hur mycket Europas kungligheter egentligen jobbar. Det är sajten Ufo no more (Your one stop site for all things royal fashion) som räknat på hur mycket Europas kungligheter egentligen jobbar. Man har tittat på hur många dagar under förra året som man hade engagemang. Ett normalt arbetsår med 5 dgr/vecka och 52 veckor blir 260 arbetsdagar. I överlägsen Europatopp ligger Spaniens kung Felipe som hade engagemang under 194 dagar. Han leder överlägset! Tvåa kommer kung Philippe i Belgien med 150 dagar. Vår egen kronprinsessan Victoria kvalar in på 4:e plats med 141 arbetsdagar. Det är ju inte så illa, det är ju en dryg halvtid. Knugen själv kommer 5:a med 134 arbetsdagar. Drottning Silvia 9:a med 119 dagar och prins Daniel på 15:e plats med 108 arbetsdagar. Resten av de svenska kungligheterna, som Carl Philip, lyckas inte kvala in på 20-i-topp.

Visst känns det skönt att de blåblodiga jobbar på bra. Knugen och hans drottning är ju trots allt pensionärer. Kanske vore det trots detta bäst om vi gav hela stora släkten sparken och inför äkta demokrati istället. Sedan kan ju våra kungligheter få syssla med precis vad dom vill och försörja sig på ett anständigt vis och inte ständigt tvingas klippa snören, och drickande vin med påklistrade leenden tvingas ställa upp på allt möjligt, både meningsfullt och totalt meningslöst. En intressant fråga är vad dom sysslar med dom andra dagarna? Vad har kungligheter för hobby? Sysslar Victoria med släktforskning som min Ingela gör? Carl Philip har kanske en modelljärnväg som han pysslar med på fritiden? Undrar om Silvia sitter och virkar några timmar om dagen? Kanske sitter dom alla framför TV:n och tittar på gamla brittiska deckare tillsammans?

Han som styr - på papperet
Några andra som jobbar hårt är våra politiker. Och nu är jag faktiskt inte ironisk. Jag tillhör inte de som klagar på politiker. Att vara politiker på hög nivå är inget 40 timmar/vecka jobb. Det blir många timmar, och dom tvingas vara tillgängliga i princip alltid. Alltså tycker jag inte att vi ska gnälla rent generellt på överbetalda politiker. Snarast är dom oftast lågt betalda jämfört med vad dom skulle kunna plockat ut inom t.ex. det privata näringslivet. De politiker som lägger av med politiken och börjar jobba inom detta näringsliv går i allmänhet upp rejält i lön när detta sker.

Men ibland kan man fundera! Jag har ju ett antal gånger framfört min kritik mot att det nya brunblå styre vi fått i min hemkommun Åstorp helt plötsligt tycker att man behöver fördubbla antalet heltidsanställda politiker. Åstorps kommun har ca 16.500 innevånare och då tycker jag att det räcker med ett heltidsanställt kommunalråd. Att sedan oppositionen för att få insyn också har rätt till en halvtid är rimligt. Men när SD och M till slut här i Åstorp kom överens så måste dom ju kompromissa. Vem skulle tillsätta kommunalrådet? Alltså slutade det hela med att båda partierna tillsatte vardera ett heltidsråd. Peter Lindberg (SD) och Roger Nielsen (M). Vi väntar nu bara på att vi ska få veta vad dom ska göra också.

Men, jag såg att Åstorp var inte värst. Många av er har nog inte missat hur den nya ordföranden i kommunstyrelsen i Trelleborg skulle höja sin lön rejält. Hon var underbetald tyckte hon. Ann Kajson Carlqvist (M) skulle höja lönen från 71.500 kr/mån till 89.000 kr/mån 2023. Sedan skulle den höjas ytterligare till 125.000 kr/mån 2024. Då blev det rejäl fyr på brasan i Trelleborg. Efter några dagar var den goda Ann Kajson Carlqvist tvingad att gå ut och deklarera att höjningen 2024 slopades.

Men Trelleborgarna lät sig inte nöjas. Det visar sig också att det nya brunblå styret utökar antalet heltidsanställda kommunalråd från 1 till 4. Alla fyra partierna i det nya högerstyret (M + SD + KD + L) ska tillsätta vardera ett kommunalråd. Här ligger Åstorp verkligen i bakvattnet. Här krävde inte ens KD ett kommunalråd. Fast Trelleborg är ju lite större, ca 45.000 innevånare. När det sedan visade sig att beslutet om höjda arvoden fattades på felaktigt sätt i kommunfullmäktige (de som var jäviga hade inte lämnat salen) så stod det klart att allt fick tas om igen. Alltså fick det moderata kommunalrådet inte ens igenom sin första löneökning. Så kan det gå när man inte fattar beslut på rätt sätt och man inte har medborgarna med sig. - "Det är bättre att dom avgår" säger en del.

Lästips:
Trelleborgspolitiker backar från kritiserade lönehöjningen. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: