torsdag 5 januari 2023

Kulturfientliga

» Historielösa.

Vem eller vilka är det som jag är så elak mot? Jag kan gissa att ni blir ytterst förvånade när det visar sig att det handlar om den Brunblå sörja som dels styr vårt land nu men också styr ute i många kommuner och regioner! Jag står dock fast vid att jag anser dom vara kulturfientliga och historielösa.

Jag blir lite lätt förgrymmad
Ett av de allra första besluten som vår Brunblå minoritetsregering fattade var att avskaffa det fria inträdet på statliga muséer som tidigare S-regering infört. Syftet med att samla material för att visa upp på ett museum är ju att så många som möjligt ska kunna se och uppleva. Det som ägs av folket genom statliga muséer ska inte ta ut inträde för att begränsa hur många som kommer och tittar. Eller för att finansiera verksamheten. Det är "våra" samlingar och då finansierar "vi" det. Den svenska högern är dock motståndare till detta. Högerregeringar har redan en gång tidigare avskaffat det fria inträde som Vänsterregeringar infört. Sedan har alltså den Socialdemokratiska regeringen infört det fria inträdet på nytt, och nu avskaffar alltså den Brunblå sörjans kulturfientliga Makt det igen.

Lite mer lokalt kan vi se ett liknande beteende. Här finns än så länge det lilla trevliga Helsingborgs skolmuseum som drivs av den ideella föreningen Helsingborgs Skolmuseiförening. Man håller till i den gamla Östra skolan från 1866 och som är Helsingborgs äldsta folkskola och ligger utefter Bergaliden centralt i Helsingborg. Muséet har fått ett bidrag på 400.000 kronor om året från Helsingborgs kommun. Pengar som i princip används för att betala hyran för den gamla skolbyggnaden till Helsingborgs kommun. Nu har dock Helsingborgs kommun kommit fram till att man har inte råd med dessa 400.000 kronorna (som man alltså får tillbaka i form av hyra) utan man har beslutat i den nya budgeten att dra in bidraget. Så nu stänger det lilla trevliga skolmuséet och samlingarna får magasineras. Det var tur att Ingela och jag hann med ett besök förra året. Det blir gott om nostalgivibbar!

Det närbelägna Helsingborgs Medicinhistoriska museum som också drivs av en förening har också fått sina bidrag indragna och tvingas nu med största sannolikhet läggas ner.

Som sagt, Kulturfientliga och Historielösa!

Vi kan lägga till att förra året arrangerade Helsingborgs kommun det stora jippot H22 som tydligen kostade ca 250 miljoner kronor. Man kunde kanske sänkt budgeten till 249 miljoner?

Inga kommentarer: