fredag 13 januari 2023

Stackars Ebba

» Hur hon än gör så blir det fel.

Det kan inte vara lätt att vara högsta ansvarig för det svenska elpriset och elprisstödet. Det var ju så lätt när man satt i opposition och hon kunde klaga och gnälla och komma med vidlyftiga löften om att lösa allt på nolltid. Men, sen kom det där valet som innebar att stackars Ebba Busch nu skulle ta ansvar för allt. Nu skulle hon ju lösa alla problemen på nolltid (innan 1 november alltså) som hon lovat. Nu var det plötsligt inte lika kul längre. Svenskarna var otåliga. Dom hade ju blivit lovade en snabb lösning - och så dröjer det och dessutom är det inte alls en så bra lösning som man blivit lovade.

För att inte tala om att norrlänningarna blev rejält förbannade. Varför ska sydlänningar som inte behöver lika mycket el få "återbäring" när inte vi får det? Och det kan man ju fundera över. Kanske var anledningen att man satte en prisgräns på 75 öre, och det var bara inom elområde 3 och 4 som man betalt så mycket. Elområde 1 och 2 hade inte haft lika dyr el.

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis
Men, hur som helst, så blev ju Ebba tvungen att göra även norrlänningarna glada. I det utökade stöd som nu ska komma ännu senare är dom inte diskriminerade och utelämnade uppe i Norrland. Fast kanske är det då istället de som bor inom elområde 3 och 4 som blir förbannade när dom undrar varför dom ska subventionera elen till de som bor i elområde 1 och 2. För det är ju det som sker i praktiken. De pengar som används för att betala tillbaka är avgifter som elkonsumenter i elområde 3 och 4 betalar in för att bygga ut överföringskapaciteten. Men det är alltså bara de som bor inom elområde 3 och 4 som betalar dessa avgifter. De enormt höga elpriserna innebär dock att det har betalats in totalt för mycket avgifter. Det blir alltså tiotals miljarder över som inte kan användas till det som det är tänkt. Att bygga elledningar. Alltså betalas dom tillbaka som "elprisstöd". Fast som sagt, det är elkonsumenterna i elområde 3 och 4 som betalar avgifterna. Men nu ska alltså även elkonsumenter i elområde 1 och 2 få återbäring - från avgifter som betalts in av elkonsumenter i elområde 3 och 4.

Det är f-n att vara ansvarig politiker. Hur man än gör så blir det fel. Inte blir det bättre när nu utbetalningarna gör att siffrorna blir offentliga handlingar. Dvs media kommer att kunna gotta sig i vilka det är som verkligen får pengar tillbaka. Dom där direktörerna med 12-rums villan med 4 badrum med elektrisk golvvärme, jacuzzi, inomhuspool, bastu och allt det där som drar ström. Dom här mångmiljonärerna (miljardärerna....) kommer att kamma hem storkovan när det ska betalas ut återbäring på inbetalda elavgifter. DEN diskussionen vill man verkligen inte ha så trots protester från Lagrådet och andra så ska siffrorna hemlighållas. Vi kan ju inte låta miljärdärerna löpa gatlopp för sitt enorma elslöseri!

En enklare lösning på problemet med skyhöga överpriser på elström vore att införa "Sverigepriser" på elström. Dvs vi svenskar ska inte betala överpriser på elström för att Sverige är Europas största elexportör och kan få betalt med skyhöga priser nere i Europa. Vi skulle helt enkelt betala "Sverigepriser" istället. Sedan kan man ju alltid fundera över om alla skatterna på elen är rimliga. Kanske skulle våra styrande i den Brunblå sörjan sänka skatten lite på elen? Antagligen får vi inte för EU. Men å andra sidan struntar man i EU:s regler på mängder av andra områden, så varför inte här också.

Jag såg för övrigt att vi nu ska få lite kärnkraftsaggregat både här och där. Så om 15-20-25-30 år så får vi ökad elproduktion. Jag såg inget i medierapporteringen om var uranet skulle komma från. Jag gissar att det försvann i medierapporteringen var man menade att vi skulle utvinna uranet. För jag utgår ifrån att vi inte ska fortsätta vara beroende av uran från Ryssland - eller? Jag såg inte heller något om hur det skulle bli med det radioaktiva avfallet. Men det har vi ju 100.000 år på oss att lösa...

Jag såg förresten att 2022 blev ett rekordår för den svenska elexporten. Totalt producerades det rekordhöga 170 terawattimmar el under 2022. Den högsta siffran någonsin. Av detta exporterades 33 TWh. En ny rekordsiffra från förra årets 25 TWh. Vi är nu Europas största exportör av elström. Det ska vi vara glada för - tyvärr får vi betala för det också!

Något helt annat. Jag såg att Turkiet med kort varsel ställt in talman Andreas Norléns besök i Turkiet. Andreas Norlén skulle gjort ett besök i det turkiska parlamentet på tisdag, men nu vill turkarna inte ha honom på besök. Det var tydligen någon som hängde upp en docka föreställande Mr Erdogan of Turkey utanför Stockholms stadshus i veckan. Medan Sverige ju är en demokrati med yttrandefrihet (även om man inte tycker som Makten) så är inte Turkiet detta. I Turkiet som vi just nu fjäskar för råder inte yttrandefrihet och demokrati. Kanske ska vi ta en extra funderare om det är Turkiet vi ska förbinda oss att försvara?

Läs lite mer:
Rekordår för svensk elexport. - Svenska Dagbladet näringsliv
Turkiet ställer in talmannens besök efter Erdogandockan. - Aftonbladet TV
Efter Erdogandockan – Turkiet ställer in talmannens besök i Ankara. - Sveriges Radio

Inga kommentarer: