lördag 14 januari 2023

Det finns mycket att irritera sig på

» Sex.

I. Skånetrafiken. Den som inte irriterar sig på Skånetrafiken här nere i Skåne kan inte vara normalt funtad. Nu har man ju gjort en rekordstor höjning av biljettpriserna, ca 10%. Den politiska oppositionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern fick inget gehör för att stoppa rekordhöjningen. Sverigedemokraterna ställer snällt upp och stöttar sina vänner i M+KD+L som bara har 50 av de 149 mandaten i regionfullmäktige. Den moderata ordföranden i kollektivtrafiknämnden Carina Zachau är nöjd med att lyckas skrämma bort lite fler resenärer genom att försämra trafiken och höja priset. Och hon får stöd av Sverigedemokraterna med Patrik Ohlsson i spetsen.

Låt oss för enkelhet göra en jämförelse. I Tyskland där man vill styra över resande till kollektivtrafiken kostar en månadsbiljett som ger rätt att resa med all lokal- och regional kollektivtrafik i hela Tyskland 50 Euro (ca 550 kronor). I Skåne ska det kosta 1.309 kronor från 1/2. Dvs mer än dubbelt upp och om jag sedan reser över länsgränsen så blir det ännu mer. Här i Skåne (och i Sverige) styr i motsats till i Tyskland politiker som vill föra över resande från kollektivtrafiken till bilresor och inte tvärtom. Man kan bli irriterad för mindre?

II. Mr Erdogan of Turkey. Jag fick ju lite hastigt med Rojavakommittérnas något smaklösa demonstration mot Recep Tayyip Erdogan och Turkiet igår. I Turkiet råder inte yttrandefrihet, Turkiet är ingen fungerande demokrati. Detta kunde vi se bevisas genom de turkiska reaktionerna på den kurdiska demonstrationen. Något annat var ju inte heller att förvänta från en regim som inte tror på yttrandefriheten. Mer skrämmande var egentligen våra styrande moderaters reaktion. Det känns nästan som om man inom detta parti beklagar sig över att vi har yttrandefrihet i Sverige och helst vill inskränka denna. Jag tycker att herrar som Tobias Billström och Ulf Kristersson ska dra stora skämsstruten på!

Vi har som sagt yttrandefrihet i Sverige. När man genomför en demonstration är ju huvudsyftet att skapa opinion för sin åsikt och få stöd för denna åsikt. Jag tror inte att den aktuella demonstrationen var så lyckosam i det avseendet. Jag tycker det var ganska smaklöst. Men, reaktionerna (både i Turkiet och i Sverige) gjorde nog att de som genomförde demonstrationen ändå uppnådd sitt syfte - med råge. Jag tycker dock att Ulf Kristersson ska vara tyst om smaklösa former av demonstrationer. Han var själv ordförande för MUF bara några år efter att man inom MUF t.ex. spred vidriga karikatyrteckningar av Olof Palme i form av pilkastningstavlor. Några år senare mördades Olof Palme. Det var också ytterst smaklöst, men inte olagligt. Vi har yttrandefrihet, även om vi har fel och framför vidriga åsikter. Det är nästan så att jag förstår att Moderaterna inte ställde upp och skrev på att man står bakom FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter när Amnesty före valet ville att alla partier skrev under på detta. De svenska eftergifterna och krypandet för Turkiet är vidriga att se. Man kan bli irriterad för mindre?

III. Palestinska rättigheter. Att vi behandlar olika folk på olika sätt är mycket uppenbart. Apropå knäkrypandet för Turkiet så visar vi inget som helst stöd i Sverige för kurders rättigheter till ett eget land. Snarast stödjer vi det turkiska förtrycket av kurderna och de turkiska attackerna mot kurder. När det gäller Ukraina däremot är stödet kompakt för ukrainarnas rätt till sitt land. Gränser är heliga och kan inte ändras. Främmande makters ockupationer fördöms och bekämpas. Med rätta! Något stöd för palestiniernas rätt till sin stat finns det dock inte. Staten Israels ockupation av Palestina accepteras under tystnad av världen. Att staten Israel i brott mot alla internationella lagar flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man tränger bort de palestinier som redan bor där håller vi tyst om. Att staten Israel i praktiken infört en form av apartheidpolitik håller vi tyst om. Nu har Israel fått en ny högerextrem regering. Senaste nytt är förbud mot att visa en palestinsk flagga på ockuperad mark. De palestinska ledare som finns förbjuds att resa.

Men världen håller tyst! Israel tillåts att fortsätta sin ockupationspolitik. Man tillåts fortsätta med sin bosättarpolitik där israeler från Israel i brott mot alla internationella lagar flyttas in på ockuperad mark. Man tillåts att sakta men säkert annektera mer och mer mark och införliva detta i staten Israel. Man tillåts att fortsätta föra en apartheidpolitik. Vad beror detta på? Har världen fortfarande dåligt samvete och känner skuld för vad judar utsattes för under Nazityskland? Och man låter därför den judiska staten Israel göra som den vill, oberoende av internationella lagar? Är man rädda för att bli beskyllda för antisemitism om man kritiserar staten Israel? Eller det handlar bara om ren och skär islamofobi och ett allmänt hat mot allt som har med muslimer att göra? Om dom inte är oljemiljardärer och kan köpa vårt stöd alltså. Man kan bli irriterad för mindre?

IV. Buschs hemlighetsmakeri. Ebba Busch fortsätter att bryta mot lagar och t.ex. Lagrådets synpunkter och vill hemlighålla vilka det är som kommer att få de stora beloppen utbetalda i elstöd. När pengarna nu i slutet av februari eventuellt kommer att betalas ut så är det ju många som inte får så mycket pengar. Men andra kommer att få vad som kan sägas vara enorma belopp utbetalda. VD:ar och andra miljardärer som bor i stora lyxpalats har ju stor elförbrukning för alla toaletter och badrum, bastuar, inomhuspooler och mängder av rum och annat som dom inte ens kan använda. Jag förstår att Ebba Busch förtvivlat vill förhindra att dessa bortskämda girigbukar blir uthängda i media med sin elförbrukning. Det gäller för vår regering att runda offentlighetsprincipen. Man borde faktiskt skämmas öronen av sig. Man kan bli irriterad för mindre?

V. Kärnkraft Vår nuvarande Brunblå sörja som styr över oss har ju fått kärnkraft på hjärnan. En massa nya kärnkraftsreaktorer ska ju rädda vår framtid. När den där lösningen kommer råder det dock ganska stor osäkerhet om. Fram till dess får vi leva med problem eftersom vindkraft (som kan finnas mycket snabbare) ju mer eller mindre stoppas. Vad är det då för kärnkraft vi ska få? Jo, dels handlar det om små s.k. SMR-reaktorer (Small Modular Reactor). Dom finns inte än mer än på ritbordet och på experimentstadiet. Men det kanske fungerar en dag! Dels handlar det tydligen om franska s.k. Europeisk tryckvattenreaktor, EPR. Än så länge har ingen sådan som byggts blivit klar i tid och hållit budget. Den finska nya reaktorn i Olkiluoto är en sådan. Den är si så där 13 år försenad! Och är inte igång på allvar än, det krånglar... Finland satsar på att bygga ut vindkraften kanske vi ska säga. Lycka till Ebba! Man kan bli irriterad för mindre?

VI. Kontanter. Jag såg att användandet av kontanter ökat på senare tid. Oron pga Ukrainakriget t.ex. har tydligen gjort att fler inser att vi inte kan göra oss helt beroende av den digitala världen. Det måste finnas kontanter för den som vill och som beredskap. Jag fick därför ett litet skratt när jag läste ett debattinlägg från en Nina Wenning som är vd på Bankomat AB. - "Feltänkt att företag ska se till att det går att betala med kontanter" skriver hon. Det är alltså inte affärerna som ska se till att vi kan använda ett betalningsmedel som finns? Det är inte bankerna som ska se till att vi kan få tillgång till kontanter och kan använda kontanter när vi vill handla? Det är väl just det som är bankernas uppgift att se till att vi kan betala och handla och sköta våra pengar? Vill affären (eller tvingas av banken) inte ta emot pengar när vi vill handla så får faktiskt affären klara sig utan mig som kund. Det är dags att fortsätta protestera! Man kan bli irriterad för mindre?

Jag ber om ursäkt för att jag är lite sexfixerad igen! Som vanligt visar jag hänsyn till eventuella sverigedemokratiska läsare som tycker illa om de arabiska siffrorna så jag använder romerska siffror istället.

Läs ganska mycket mer:
Rekordmånga synpunkter när skånska busstabellen gjordes om. - SVT
Oppositionen lyckades inte stoppa höjda biljettpriser. - Helsingborgs Dagblad
Expert: Kristersson går på tok för långt. - Dagens Nyheter
Reinfeldts svar på dockbränningen. - Expressen
Fredrik Furtenbach: Politikernas starka fördömanden ska blidka Turkiet. - Sveriges Radio
Turkiet kräver att svenska aktivister grips. - Arbetaren
Turkiet: Väntar på nya lagar innan vi kan släppa in Sverige i Nato. - Sveriges Radio
Israelisk polis beordras beslagta palestinska flaggor. - Arbetaren
Israel drar in resetillstånd för palestinsk minister. - Tidningen Global
Litet europeiskt stöd för domstolsyttrande om ockupation. - Tidningen Global
Regeringen vill ha stark sekretess på elstödet. - Ny teknik
Regeringen måste stå för att den ger pengar till miljardärer. - Dagens Nyheter ledare
Fullständigt bisarrt att hemlighålla elstöd. - Helsingborgs Dagblad
ENERGI Trots kritiken – regeringen hemlighåller vem som får mest elstöd. - Ny teknik
Busch låter hemkokt juridik trumfa svenska grundlagen. - Agneta Stark i Dagens ETC
Svenska regeringen sneglar på franska problemreaktorn. - Ny teknik
Feltänkt att företag ska se till att det går att betala med kontanter. - Göteborgs-Posten debatt

Inga kommentarer: