lördag 7 januari 2023

Bra tänkt men utsiktslöst

» Dom pengarna rör man inte.

Dagens huvudledare i Kvällsposten (Expressen....) handlar om det svenska språket. Ett mycket intressant ämne. Vårt språk är viktigt för oss. Jag tycker det är mycket viktigt att alla som flyttar till Sverige också lär sig det svenska språket. Men, det innebär inte att jag sympatiserar med krav som framförts på att till och med ha språkkrav och språkprov för att få uppehållstillstånd i Sverige. Vi har alla olika lätt eller svårt för att lära oss språk. Vi kan inte "straffa" människor för att dom tillhör de grupper som har svårt för språk och inte lyckas tillräckligt bra. Däremot ska vi alltså underlätta och styra så att alla lär sig bra svenska.

Det lättaste sättet att lära sig språket är sedan att verkligen använda språket. Att komma in i samhället, få ett jobb där man pratar svenska med sina arbetskamrater osv. DÅ lär man sig att verkligen behärska språket. Använder man det inte så förlorar man kunskaper. Jag märker detta nu när jag ska prata engelska. Eftersom jag inte gör det så ofta numera låter jag som en tafatt idiot när jag gör försök. Att ge mig till att prata tyska (som jag kunnat ganska bra en gång i tiden) är en döfödd idé.

Jag ställer inte heller alls upp på de krav som nu framförs på att begränsa hemspråksundervisningen. Det är viktigt att de som kommer hit också bevarar sina gamla språk. Det har både dom och Sverige nytta av. När dom en dag blivit vuxna och börjar jobba kanske dom hamnar på ett företag som behöver just de språkkunskaperna för sina exportaffärer. Det är bara ett exempel på att vi kan få nytta av språkkunskaperna. Dessutom lär man sig svenskan bättre visar all forskning. Alla former av språkkunskaper är nyttiga.

Jag gissar att alla dessa som är så starka motståndare till hemspråksundervisning i skolan t.ex. är mycket kritiska till innevånarna i Gammalsvenskby i Ukraina där det svenska språket lever kvar bland ättlingarna till de tvångsförflyttade estlandssvenskar som bor kvar i området och bevarar det svenska språket? Eller kanske alla svenskar som flyttat till Spanien och bor i sina enklaver där man pratar mer svenska än spanska?

Kvällspostens (Expressens...) ledare handlar om undervisningen på svenska i den svenska skolan. I den svenska skollagen heter det att 50% av undervisningen i grundskolan ska ske på svenska och på gymnasiet är det bara 10% som behöver vara på svenska. Alltså svensklektionerna...

Detta är totalt fel. Undervisning i den svenska grundskolan och gymnasiet ska naturligtvis ske på svenska i Sverige. Allt annat är totalt vansinne. Undervisningen på andra språk handlar om undervisningen i just andra språk. Det kan vara nya främmande språk som engelska, tyska, franska, spanska, ryska osv. Det kan handla om hemspråksundervisning. Det kan handla om undervisning i de svenska nationella minoritetsspråken som är finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch. Men, självklart kommer det ju inte att hända något från politikerna i frågan. Det är ju hela affärsidén med främst familjen Bergströms Internationella Engelska Skolan exempelvis. Och även andra kommersiella friskolor. Det är "fint" att gå på dessa skolor. Att införa skärpta regler skulle ju vara att grovt angrepp på hela affärsidén. Och detta är kommersiella bolag som har sina förgreningar långt in i regeringen. Alltså kommer inget att hända.

Kraven på att skärpa regler för att stärka svenskan kommer säkert att genomföras. Men dom kommer inte att riktas mot det kommersiella svenska friskoleexperimentet. Det kommer att riktas mot svagare grupper, inte mot dessa miljonärer som kan bli ännu mer miljonärer på affärsidén att stoppa svenskan i papperskorgen.

Värna språken

När vi ändå läser Kvällsposten (Expressen...) så ser jag att Johan Hakelius går ut till försvar för Knugens insnöade upprörda tankar om att Carl Philip Edmund Bertil Bernadotte inte fick bli Knug. Han upprepar Knugens åsikt att beslutet fattades retroaktivt. Vilket ju är rena rama dumheterna. Beslutet att Sverige skulle införa det som kallas full kognatisk tronföljd, dvs det självklara att tronarvinge är den förstfödda oberoende av kön och inte förstfödda manliga beppe fattades efter det att Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte hade fötts. Beslutet var fattat i svenska riksdagen långt innan Carl Philip ens var avlad. När Knugen och drottningen rullade runt i sänghalmen och avlade det som skulle bli Carl Philip visste dom alltså om att det var Victoria som skulle ärva tronen och inte det nya barnet - oberoende av vilket kön detta skulle få. Sedan är det ju så att i Sverige kan man inte så enkelt ändra grundlagen utan det måste fattas ett andra bekräftande beslut i riksdagen efter att det hållits ett ordinarie val. Andra beslutet fattades alltså när Carl Philip fortfarande låg i vaggan och inte visste så mycket. Han hade inte fyllt 6 månader.

Alltså, det handlar inte om några retroaktiva beslut. Du visste vad som gällde när du rullade runt i sänghalmen med din Silvia för att avla nästa beppe! Sluta dumma dig!

Läs:
Sverige blir dummare av all engelska. - Huvudledare Expressen
Ta det lugnt, rättsstaten och monarkin överlever. - Johan Hakelius Expressen

Inga kommentarer: