fredag 6 januari 2023

Uffe, du har missförstått något

» Eller också ljuger du medvetet.

- "Vad vi har lyckats med är att för första gången på tolv år få en majoritetsregering på plats."

Så säger vår moderata statsminister Ulf Kristersson. Då har han verkligen inte lärt sig skillnaden mellan majoritet och minoritet. Dagens regering består av tre partier. Moderaterna - 19,10% (-0,74), Kristdemokraterna - 5,34% (-0,98) och Liberalerna - 4,62% (-0,88). Detta blir totalt 29,05% och innebar en valförlust på sammanlagt 2,6 procentenheter sedan förra valet 2018 för dessa tre partier. Som alltså alla tre gick ner i väljarstöd. Nu fick jag aldrig läst Statistik vid Lunds Universitet som jag hade tänkt mig i min ungdom (dom planerna saboterade militären). Men så mycket vet jag, 29,05% är INTE en majoritet. Det är en ganska rejäl minoritet. Till Ulf Kristerssons heder ska dock sägas att det är något mer än den Socialdemokratiska minoritetsregering under Magdalena Andersson som man ersatte. Socialdemokraterna hade stöd av 28,26% vid riksdagsvalet innan, 2018. Vid valet 2022 ökade dock Socialdemokraterna med 2,07 procentenheter och har alltså idag ensamma större stöd än hela dagens regering under Ulf Kristersson. Stefan Löfvens regeringar ihop med Miljöpartiet har alla varit större minoritetsregeringar än dagens minoritetsregering.

Sven Tycker varje dag helt gratis
Ulf Kristersson styr i själva verket över en liten minoritetsregering som alltså består av tre valförlorare. Riksdagens två största partier ingår inte i denna minoritetsregering. Men dom har alla tre ingått ett skriftligt avtal med ett rasistiskt f.d. nazistiskt parti som är större och får med det stödet precis majoritet i riksdagen. Men, det är ingen majoritetsregering, det är en minoritetsregering beroende av ett annat partis välvilja. Ett parti som drar i tåtarna och har förvandlat regeringen Ulf Kristersson till en marionettregering - inte en majoritetsregering.

Det får du acceptera Ulf Kristersson! Du existerar på Jimmie Åkessons välvilja. Lyder du inte ryker du istället! För du menar väl inte att Sverigedemokraterna ingår i regeringen? Har du i så fall berättat det för Johan Pehrson?

Hur har det då gått efter valet i september och det stått klart för svenska folket vad det är för regering vi har fått? I dag presenterade Sveriges Radio sin Svensk väljaropinion för december. Detta är en sammanvägning av ett antal andra väljarundersökningar som Kantar Sifo tar fram till Ekoredaktionen på Sveriges Radio. Låt oss säga som så, att det går inte bra! Den första förändringen (inom parentes) är jämfört med för en månad sedan och den andra förändringen /mellan snedstreck/ är förändring sedan valet.

Socialdemokraterna 35,5% (+1,7) - /+5,2/
Sverigedemokraterna 18,7% (+0,3) - /-1,8/
Moderaterna 18,6% (-1,2) - /-0,5/
Vänsterpartiet 7,9% (+0,5) - /+1,1/
Centerpartiet 5,8% (±0) - /-0,9/
Miljöpartiet 4,5% (-0,1) - /-0,6/
Kristdemokraterna 4,4% (-0,2) - /-0,9/
Liberalerna 3,5% (±0) - (-1,1/

Vad kan vi då dra för slutsats av detta? Sedan valet har ALLA partier tappat i stöd, förutom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Den Socialdemokratiska framgången fortsätter i hög hastighet. Stödet för Socialdemokraterna är nu det högsta på 10 år. Beror detta på Socialdemokraterna, eller beror det på den Brunblå sörjans totalfiasko? De tre regeringspartierna M, Kd och L samlar idag totalt 26,5%, dvs lite mer än en fjärdedel av svenskarna står alltså bakom dagens minoritetsregering. Lägger vi till de som i praktiken styr, Sverigedemokraterna, kommer man upp i 45,2%. Vilket alltså ska jämföras med den Rödgröna oppositionens 53,2%. Ha då i åtanke att det bara gått 4 månader sedan valet. Lägg till detta att Liberalerna ligger stadigt placerade under 4%-spärren medan Kristdemokraterna samtidigt sakta men säkert närmar sig denna spärr.

Största förlorare sedan valet är Sverigedemokraterna som tappat 1,8 procentenheter. Denna månaden har man dock lyckats bromsa in detta tapp. Liberalerna är efter detta största förloraren och det ska bli spännande att se hur Johan Pehrson ska lyckas reda ut detta genom att sitta i en tydligt icke-liberal regering. Finns det några liberaler kvar? Även Centern och Kristdemokraterna har tappat märkbart sedan valet. För Centern handlar det med säkerhet om Annie Lööfs avgång där det nu är lite oklart vilken väg Centern väljer. För Kristdemokraterna handlar det uppenbart om Ebba Buschs totalfiasko.

Läs lite mer:
Starkt framåt för Socialdemokraterna – får högsta väljarstödet på tio år. - Sveriges Radio
Sorry Kristersson – Marionettregering är inte samma sak som majoritetsregering. - Andreas Magnusson på Magasin Para§raf

Inga kommentarer: