söndag 22 januari 2023

» Sett från mitt perspektiv.

Det har gått några veckor utan att jag tyckt till om någon väljarundersökning. Jag hoppas att mina kära läsare inte har fått någon form av abstinens. Hur som helst råkade jag se Svenska Dagbladets undersökning som görs av Sifo. Så här är den. Det har inte hänt så mycket sedan förra månaden. De största förändringarna är en uppgång för Vänsterpartiet med 0,5 procentenheter och motsvarande nedgång för Centerpartiet med 0,7 procentenheter.

Socialdemokraterna 36,1% (±0)
Sverigedemokraterna 19,0% (+0,2)
Moderaterna 18,4% (+0,2)
Vänsterpartiet 7,8% (+0,5)
Centerpartiet 5,2% (-0,7)
Miljöpartiet 4,4% (±0)
Kristdemokraterna 4,1% (-0,2)
Liberalerna 3,3% (-0,2)

Sven Tycker alltid något
Förhållandet mellan blocken är alltså oförändrat, med ett rejält övertag för de Rödgröna. Lägg till att Liberalerna är under isen och Kristdemokraterna snart är där. På den Brunblå sidan är Sverigedemokraterna fortsatt störst medan Liberalerna som sagt fortsatt är under isen allt medan Kristdemokraterna sakta men säkert är på väg under vattenytan. På den Rödgröna sidan befäster Socialdemokraterna sin höga position, Vänsterpartiet har framgång, Centern tappar när nu Annie Lööf lämnar och Miljöpartiet håller sig ovanför vattenytan.

Är det synd om Ebba Busch? Här går svenska folket och tror att hon utlovat ett elstöd innan jul och så har hon inte alls lovat det. I varje fall hävdar hon själv att hon aldrig lovat något sådant. Vad hon lovat är att det skulle finnas ett beslut före 1 november och att svenska folket skulle veta vad som gällde innan jul. Det var alltså inte Ebba Busch som sade så här:

- "Alla ska veta att före jul, så kommer man få lindring för de höga elpriser som regeringen själv har skapat. Vi lämnar inga i sticket!"

Det var faktiskt inte vår "energiminister" Ebba Busch som lovade detta i valrörelsen. Det var hennes chef Ulf Kristersson som gjorde det här löftet under valrörelsen. Det är faktiskt taskigt mot Ebba Busch att hon får skulden för vad chefen Ulf Kristersson sagt. Det är bara vi lättlurade svenskar som trodde att Ebba Busch lovade det här.

För övrigt såg jag att Ebba Busch var den enda partiledaren som inte ville svara på hur hög hennes elförbrukning var när media frågade. Vi förstår att hon vill hemlighålla uppgifterna om utbetalning av elprisstödet i 20 år. Om svenskarna får se vart de stora summorna går så kanske vi blir lite upprörda. Det är ju inte "vanligt folk" som har så mycket att vänta i februari - om dom nu hinner komma då slantarna? Det är en liten grupp ytterst privilegierade mångmiljonärer och miljardärer med stora flashiga lyxvillor som nu ska kamma hem storkovan för sitt elslöseri.

Jag såg för övrigt att det hölls tre olika demonstrationer i Stockholm igår. Först eldade pajasen Rasmus Paludan upp ett exemplar Koranen utanför Turkiets ambassad inför ett 50-tal närmast sörjande. Sedan demonstrerade ungefär det dubbla, ett 100-tal turkar, sitt stöd för Erdogan och Turkiet. Slutligen arrangerade kurdiska grupper en klart större demonstration, med ett 500-tal deltagare, för att visa sitt motstånd mot Erdogan och svenskt NATO-medlemskap och sitt stöd för den kurdiska kampen för en egen stat. Alla utnyttjade den svenska yttrandefriheten och demonstrationrätten. Något vi har i Sverige - i motsats till i det totalitära Turkiet. Ett land som vi nu alltså ska lova att militärt försvara!

Läs:
Ebba Busch: Aldrig lovat pengar för elen innan jul. - Expressen
Tidöpartierna fortsatt efter – S på rekordnivå. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: