tisdag 10 januari 2023

En regering på fel spår

» Fast det tycker inte de som styr.

Under det kommande halvåret ska Sverige hålla i ordförandeklubban för EU. Något som kan bli svårt för Uffe eftersom det Sverige han styr över (i varje fall styr han ju formellt över det hela) på många punkter har kommit på riktig kollisionskurs med EU. I Helsingborgs Dagblad hittar jag en del sådana punkter som jag tänkte nämna.

Eftersom jag talar om "fel spår" så kan vi ju börja med ett av den Brunblå sörjans första beslut. Att lägga ner projektet med att bygga nya stambanor Stockholm - Jönköping - Göteborg/Malmö för att avlasta de nuvarande kraftigt överbelastade banorna och möjliggöra för snabbare tåg. EU har i sina planer ett samordnat transeuropeiskt transportnät (TEN-T) för att utöka dagens nät med höghastighetståg till att omfatta hela Europa. Här har Sverige nu dragit ur kontakten och med en tydlig hand visat att där vill Sverige inte vara med. Vi är ganska ensamma om att bromsa!

De svenska gränskontrollerna bryter mot EU:s regler om fri rörlighet inom Unionen. Det ska bli spännande att se vad EU-Domstolen säger om någon som stoppas anmäler Sverige dit. Det kan bli dyrt för Sverige. Det finns en begränsning på 6 månader. Det var några år sedan den gränsen passerades.

Sätt stopp vid gränsen

Medan Sverige strävar efter att få ner migrationen till 0 med vilka metoder som helst så har EU ett stort problem med migranter i södra Europa. EU:s syn på saken är att få till ett solidariskt system där ALLA EU-medlemsstaterna gemensamt tar ansvar för dessa flyktingar. Det är under det kommande halvåret beslut måste tas. Med ett Sverige som ordförande som har som eget mål - Noll. Vi kommer inte att bli populära i resten av Europa!

Miljöpolitiken är nästa område. EU är eniga om att skärpa kraven och att kraftigt minska utsläppen. Det första den nya Brunblå sörjans regering gör är att fatta beslut som ÖKAR utsläppen. Risken är mycket stor att Sverige kommer att bötfällas och tvingas betala för att köpa utsläppsrätter för att komma undan.

Vargfrågan är en egentligen liten fråga. Nere i Europa begriper man inte hur Sverige resonerar som godkänner masslakt på varg. Vi har drygt 400 vargar i Sverige och bedömer att detta är på tok för många. Nere i södra Europa i länder som Spanien, Italien osv har man ingen förståelse för den svenska vargrädslan. I dessa länder finns det mångdubbelt fler vargar, det finns tusentals vargar i dessa länder. Utan att skapa några större bekymmer, trots att det alltså rör sig om rejält mer tättbefolkade länder. Vad man i dessa länder inte har förstått är att Sverige har en ytterst inflytelserik jägarkår som är rädda för konkurrensen om jaktbytet. Och dessutom gärna vill kunna bocka för Varg på trofélistan. Detta är en jägarkår som styr ända in i den svenska regeringen.

Det finns fler områden där Sverige, som alltså nu ska vara ordförande för EU, befinner sig på kollisionskurs mot övriga EU. Lycka till Ulf Kristersson under det kommande halvåret!

Läs:
Sverige och EU går i otakt när Ulf Kristersson tar över rodret. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: