onsdag 4 januari 2023

Otidsenligt

» Dra något gammalt över dig.

Hans Majestät Carl XVI Gustaf Folke Hubertus Bernadotte med Guds nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung (a.k.a. Knugen) står fast vid det orättfärdiga i att införa könsneutral tronföljd i Sverige. Detta i en intervju med SVT. Det var grymt orättfärdigt gentemot sonen Carl Philip. Beslutet att istället göra Victoria till tronarvinge var inte klokt och grymt orättvist mot Carl Philip.

- "Min son var född och sen helt plötsligt ändrade man och han blev av med det hela. Det är ganska märkligt. Jag tycker att det är orättfärdigt."

- "Det är knepigt med lagar som fungerar retroaktivt. Det verkar inte klokt. Det tycker jag fortfarande."

En bidragsberoende familj

Visst är det synd om Carl Philip som inte får bli kung? Låt oss därför ta lite datum. Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte är född 14 juli 1977. I december 1977 (alltså fem månader efter detta) lade den dåvarande regeringen (under Torbjörn Fälldin) fram ett förslag om att ändra den svenska tronföljden till det som kallas full kognatisk tronföljd. Dvs att äldsta barnet, oberoende av kön, ärver titeln. Beslut i Riksdagen togs den 20 april 1978. Carl Philip Edmund Bertil Bernadotte föddes den 13 maj 1979, alltså mer än ett år efter det att riksdagen en första gång hade beslutat om ändring av grundlagen. Men, i Sverige, krävs för ändring i grundlagen, två beslut i riksdagen med ett val däremellan. Detta är för att inte tillfälliga majoriteter i riksdagen ska kunna göra stora förändringar i den svenska grundlagen. Men pappa Knugen visste alltså att detta var på gång när Carl Philip avlades. Ett andra beslut i riksdagen togs den 1 november 1979 (det vill säga 5½ månad efter Carl Philips födelse) och så trädde lagändringen igenom den 1 januari 1980.

Något förenklat så lade alltså regeringen fram ett förslag om ändring av tronföljden sedan Victoria hade fötts och Knugens äldsta barn alltså var en kvinna. Beslut i riksdagen togs också innan Carl Philip var född. Däremot var alltså Carl Philip 5½ månad gammal när det andra slutgiltiga bekräftande beslutet fattades. Men han var inte ens avlad när det första beslutet togs.

Hans Majestät Carl XVI Gustaf Folke Hubertus Bernadotte med Guds nåde, Sveriges, Götes och Vendes Konung får gärna tycka att det som skedde var orättfärdigt och orättvist gentemot Carl Philip. Men det bevisar bara vilken insnöad gammal stofil han är. Jag hade tyckt det varit ännu mer orättfärdigt och orättvist att INTE ändra tronföljden.

Fast allra mest rätt är att helt avskaffa det otidsenliga med att rikets högsta post avgörs av vilka spermier som simmade snabbast. Avskaffa monarkin och inför en riktig demokrati - republik. Sedan kan vi diskutera vilken form av republik vi ska ha. Dvs allt från det amerikanska systemet till ett som mer liknar t.ex. Finland eller Tyskland där statschefen mer är någon form av talmannen i riksdagen med representativa uppgifter.

Inför republik

Statschef ska utses genom val - inte avel

Dagens citat:

- "Vi kommer att jobba för ett grönare, friare och säkrare EU."

Tydligen sagt av vår Brunblå statsminister Ulf Kristersson till Frankrikes president Emmanuel Macron när dom träffades i Paris på tisdagen. Enligt rykten undrade hr Macron hur Ulf Kristersson skulle kunna göra detta helt beroende av ett högerextremt f.d. nazistiskt parti som står för helt andra åsikter!

Dagens sverigedumokrat

Till dagens Sverigedumokrat har jag beslutat utse 41-åriga Torbjörn Tegnhammar i Malmö. Han har precis utsetts till kanslichef för Sverigedemokraterna i Region Skåne med en månadslön på 66.209 kronor. Vad är det för speciellt med detta? Jo, för 1½ år sedan var Torbjörn Tegnhammar istället moderat kommunalråd i Malmö stad. Men han tvingades lämna det välbetalda jobbet efter beskyllningar om sexuellt ofredande. Men det är ju snällt att arbetslinjen gäller och att SD ställer upp och fixar jobb!

Läs lite mer:
Kungen kritiserar den ändrade tronföljden. - Svenska Dagbladet
Kungen kritiserar tronföljden - förfärligt. - Aftonbladet TV
Republikanska Föreningen. - Republikanska Föreningen
Skyller på Bryssel – eller struntar i EU. - Evelyn Schreiber i Helsingborgs Dagblad
Tegnhammar hamnar rätt. - Moa Berglöf i Helsingborgs Dagblad

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej,
Dina kontaktuppgifter (epost) 'tycker@swl.nu' fungerar inte.
Bara så Ni vet. Ni vill inte bli kontaktad via epost?
johansson.rogerm@gmail.com

Sven Tycker sa...

Får kontrollera varför. Det SKA fungera.