måndag 2 januari 2023

Vem gynnas?

» Ett första elprisstöd på plats.

Som ett första elprisstöd till de med extra stora elräkningar så sänktes från årsskiftet skatten för de som har mer än 60.000 i månadsinkomst. Skatten blir ca 1.400 kronor lägre än den skulle blivit annars. Det lär ju vara de med högst inkomster som bor i störst kåkar med högst elförbrukning så skattesänkningen som nu genomförs vid årsskiftet får väl ses som ett litet elprisstöd till denna lite mer privilegierade men också hårt drabbade gruppen. Bra tänkt Uffe, Ebba, Johan - och Jimmie förstås. Det är ju han som bestämmer! Jag förstår att Ebba vill hemlighålla vem som har mest elförbrukning och sedan någon gång ska få mest återbetalning.

Sven Tycker - färdiga åsikter helt gratis
Sverige utmärker sig i världen genom att ha ett skattesystem som gynnar medborgare med stora förmögenheter. Vi är nästan unika i världen som inte beskattar tillgångar på något vis. Vi har avskaffat Förmögenhetsskatten. Vi har avskaffat Arvsskatten. Vi har ingen Gåvoskatt. Och vi har ju avskaffat Fastighetsskatten. Fastighetsskatt är i många länder en viktig beskattning för t.ex. kommuners inkomster. Men som sagt, Sverige är unika som inte på något sätt beskattar tillgångar. Hur många miljarder du än äger så resulterar detta inte i någon beskattning. Lägg till detta att arbetsfria s.k. kapitalinkomster som räntor, aktieutdelningar, försäljningsvinster osv beskattas lägre än arbetsinkomster som löner osv.

Visst känns det väl därför skönt att man vid årsskiftet höjer brytpunkten för när vi betalar statlig skatt. Vi normala medborgare berörs inte, men regeringsledamöterna själva och deras uppdragsgivare bland den förmögna överklassen tjänar ju en liten hacka på det. Och den inbesparade skatten kan dom ju använda för att betala sina elräkningar. Det är ju dessa som vi kan förmoda bor i de största villorna och bostadsrätterna som ska värmas och till detta extra mycket annat elslukande lyx.

Som den ofta frispråkiga miljonären Jan Emanuel sade:

- "Welcome to Sweden where the working people pay the taxes so rich fucks like me don’t have to."

Så sant!

Inga kommentarer: