fredag 15 september 2017

Jag älskar demokrati

» Högerallianspanik

Paniken inom Högeralliansen börjar sprida sig. Allra helst Moderaterna och Kristdemokraterna är förtvivlade. Moderaternas enda chans att återigen komma åt köttgrytorna (komma till makten) är ju om Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna lyder och Sverigedumokraterna stöttar upp utan allt för många hårresande krav. Effekterna av att Centern och Liberalerna nu vägrade ställa upp på spelet att rikta misstroendeomröstning mot Peter Hultqvist är ju att man från Moderaterna ser hur köttgrytorna försvinner i fjärran. Jag tror helt enkelt att man nu även inom Moderaterna börjar förstå att sannolikheten för en Mitten/Vänster koalition efter valet har ökat ytterligare. Det gör Moderaterna till ett perifert parti ute på kanten tillsammans med kollegorna i Sverigedumokraterna. Kristdemokraterna kan vi ju glömma.

Den nya stora Högeralliansen

Man kan nästan se framför sig hur Svenska Dagbladets ledande moderatkramare Per Gudmundsson gråtande av ilska författar sin ledare till dagens Svenska Dagbladet: "Ett hugg rakt mot Alliansens hjärta". Den som står för hugget är alltså Annie Lööf. I sin beskrivning av sakfrågan glömmer dock Per Gudmundsson ett par saker. Upprinnelsen till det som blev Transportstyrelsegate var en av den förra moderatledda Högeralliansregeringen framstressad privatisering av Transportstyrelsens IT-verksamhet. Redan under den tid då moderaten Catharina Elmsäter-Svärd var ansvarig minister beslutade dåvarande ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius att man av tidsskäl skulle frångå säkerhetsföreskrifterna för att IBM som fått uppdraget skulle hinna ta över arbetet. Fast om detta skriver Per Gudmundsson inte ett ord. För honom börjar problemen först efter moderaternas valförlust, Fredrik Reinfeldts sorti och Stefan Löfvens entré. Det var ju verkligen tur att Högeralliansen inte fick sitta kvar, för då hade ju Moderaterna inte haft någon skandal att blåsa på för att slippa diskutera de egna interna problemen.

Fast det är tydligen inte bara partierna inom Högeralliansen som är oeniga. Inom Moderaterna var man tydligen också oeniga om hur man skulle ställa sig till Jimmie Åkessons misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Någon moderat röstade för Jimmie Åkesson och mot partiledningen och några andra uteblev helt enkelt från omröstningen. Jag undrar om vi får en ny ilsken ledare från Per Gudmundsson i morgon. Jag har ett förslag på rubrik: "Ett hugg rakt mot Moderaternas hjärta".

Make peace not war
Fast det är ju detta demokratin handlar om. Vi väljer i demokratiska val våra representanter som sedan efter bästa förmåga ska fatta det beslut som måste fattas. För att bevara vår demokrati har vi bland annat en militär som ska försvara oss om någon ond utomstående vill sätta stopp för vår demokrati. Fast det är uppenbart att alla militärer inte riktigt tror på demokratin. Det är inte demokratin som ska bestämma, det är just dom som ska bestämma vad som är rätt åsikt och vad som ska kunna framföras. Bland annat en hel drös militärer (inklusive höga befäl inom militären) tyckte att det var en lämplig åtgärd att sabotera den demokratiska demonstrationsrätten. När fredsrörelsen mm samlar in pengar för att anordna en demonstration mot den jättestora militärövningen Aurora 17 där svensk militär ska smälla iväg ett par miljarder kronor på några veckor så tyckte bland annat dessa militärer att en lämplig åtgärd är att Swisha 1 (en) krona till insamlingen för att sabotera denna. En åtgärd som innebär att de som arrangerar insamlingen måste ersätta banken med ytterligare en krona. Varje gång du swishar en summa pengar till någon behåller nämligen banken 2 kronor. Swishar du bara en krona så får de som får pengarna betala en ytterligare krona till banken. Banken ska naturligtvis tjäna ytterligare en slant.

Det är det här som är grundorsaken till att bankerna vill att vi betalar med kort eller swishar istället för med kontanter. Swish och Betalkort är genererar säkra vinster för banken i motsats till kontanter som bara är till besvär och kostar pengar för banken. Det här ämnet tänkte jag återkomma till en annan dag.

För övrigt undrar jag om vi efter de stora militärövningarna som just nu pågår (det är ju inte bara i Aurora 17 som svensk militär just nu tränar med NATO) kommer att få en debatt om att hemlig svensk militär planering har läckt till främmande makt (NATO alltså) i samband med övningen? Men det gör nog inget om NATO-högkvarterat vet alla hemligheter!

Inga kommentarer: