måndag 25 september 2017

Lönedag

» Så kan det gå

I går var det ju val i Tyskland. Ett val som inte kan tolkas på annat sätt än att koalitionsregeringen mellan Kristdemokrater och Socialdemokrater var de stora förlorarna. Den riktigt stora förloraren är egentligen Merkels CDU/CSU som tappat -8,5 och får 33,0%. Riktigt illa gick det också för Socialdemokraterna som tappade - 5,2 och fick rekordlåga 20,5%. Ett resultat som fick omedelbara konsekvenser då man omedelbart meddelade att man inte ställer upp i en ny koalitionsregering. Övriga partier är vinnare. Störst vinnare är det högerextrema missnöjespartiet AfD som ökade +7,9 till 12,6%. Även det liberala FDP ökade rejält med +5,9 till 10,7%. De gröna ökade +0,5 till 8,9% och lite bättre gick det för Vänstern som ökade +0,6 till 9,2%. Hur Angela Merkel ska få ihop en regering ska bli spännande. Gissningarna tyder på det som kallas en Jamaica-lösning med CDU/CSU och det liberala och det gröna partiet.

SD:s rötter
Fast det högerpopulistiska AfD, Alternativ für Deutschland drabbades av en rejäl motgång mitt i firandet. En av partiets ledare, Frauke Petry, meddelade mitt i firandet efter valet på en presskonferens att hon lämnar partigruppen. Det hela i protest mot de hårdföra högerextremister som tagit över partiet.

Här i Sverige har det nog inte heller varit något bra dygn för våra egna Sverigedumokrater. Ännu en av partiets riksdagsledamöter, Hanna Wigh lämnar partiet sedan hon utsatts för sexuella övergrepp från en annan av SD:s riksdagsledamöter men inte anser sig ha fått något stöd från partiledningen. SD-ledningen väljer att stoppa huvudet i sanden, vi har inga problem menar man. Att SD är toppstyrt är ingen nyhet.

Verkligheten är den att inget parti har samma problem med sina medlemmar och representanter som SD. Här i Skåne har precis Johan Sandqvist i Eslöv avgått sedan hans kopplingar till nazismen avslöjats. SD tar officiellt avstånd från nazistiska idéer i dag. Men de nazistiska rötterna är djupa och det kommer ständigt nya avslöjanden om kopplingar mellan Sverigedumokraterna och nazister.

Samtidigt utsätts svenska journalister allt oftare för hot och trakasserier. Undersökningen visar också att hoten från högerextremister och rasister i den Sverigedumokratiska svansen är kraftigt överrepresenterade.

Det är viktigt att vi värnar demokratin. Att vi tar ställning för alla människors lika värde, samma skyldigheter och samma rättigheter. Ta avstånd från rasism, nazism, extremism och andra otrevliga ismer.

Inga kommentarer: