söndag 3 september 2017

Vi ska alla få plats

» Två olika världar i samma värld

Ledsen
Svensk flyktingpolitik handlar om att sända signaler. Dvs att sända signaler om att sök er inte till Sverige! Svensk flyktingpolitik får inte ge sken av att vara generös. För om det är så kommer fler att söka sig hit. Och DET kan vi inte acceptera. Om den här, som det heter "restriktiva", flyktingpolitiken är våra politiker i stort sett överens. Vår samlade media är inte heller generellt kritisk till detta. Bara när man ser konsekvenserna av politiken. När man ser vad det innebär i praktiken. DÅ kan man hitta otaliga exempel på vad en restriktiv flyktingpolitik i verkligheten innebär. Jag har tyckt till om det här vid flera tillfällen tidigare. I svensk rättstillämpning gäller principen om att det är bättre att fria än fälla. En effekt av tanken att det är mycket värre om en oskyldig blir dömd än om en skyldig kommer undan. Vi måste alltså vara fullständigt övertygade om att en misstänkt brottsling verkligen är skyldig för att döma. Trots detta händer det någon gång då och då att det visar sig att en oskyldig dömts. Något som alltså inte får ske! Då är det trots allt bättre att någon gång då och då en skyldig kommer undan.

Migrationsverket
Men, inom den svenska "restriktiva flyktingpolitiken" gäller tvärtom. Bättre fälla än fria! Kan vi hitta något argument för att inte bevilja uppehållstillstånd så ska det inte heller beviljas. Kan vi hitta något skäl till att utvisa eller avvisa så ska vi också utvisa eller avvisa. Vi ska hellre fälla än fria. Det är viktigt att sända signaler. Sök er inte till Sverige! Vi får då exempel som 106-åriga Bibikhal Uzbeki som inte kan beviljas uppehållstillstånd i Sverige utan ska utvisas till Afghanistan. Världens äldsta flykting är en viktig signal till andra som kan få för sig att söka en trygg tillvaro i Sverige. Gör det inte! Afghanistan är ju tryggt att resa till. Eller hur dom nu tänker våra politiker. För det är politikerna som bestämmer. Det är inte enskilda tjänstemän som fattar horribla beslut. Tjänstemännen på Migrationsverket fattar beslut i enlighet med de lagar som politikerna beslutat om. Sedan finns det direktiv från jurister och vägledande domar från domstolar. Domar som bygger på politikernas beslut och de underlag och utredningar dom haft för att fatta sina beslut. Det är lätt för media att kritisera enstaka beslut, att driva kampanjer mot enstaka beslut. Man var är kampanjerna mot lagarna? För det är lagarna som bestämmer. Det är dessa lagar och direktiv som bestämt att det är "hellre fälla än fria" som ska gälla.

Ledsen
Ett annat område däremot där andra regler gäller är för det fina folket. Det är när villkoren för det fina folket ska bestämmas och tolkas som en annan verklighet gäller. När deras slantar ska bestämmas saknas det inte slantar. I dagarna kunde vi läsa om Jörg-Thomas Dierks som var VD för det svenska medicinföretaget Meda när det amerikanska Mylan köpte upp företaget nyligen. Då saknades det inte slantar att betala till de direktörer som blev övertaliga. Dom 9 högsta cheferna fick dela på 92 miljoner kronor extra för att dom skulle stanna kvar på jobbet tills övertagandet var klart. Nu är detta klart och dom får ytterligare 160 miljoner extra utbetalda kontant för att dom varit snälla och stannat kvar och skött sitt jobb. En fallskärm på sammanlagt 179 miljoner kronor till Jörg-Thomas Dierks är ju inte så illa pinkat.

xxxxx
När dom fina gubbarna ska få sina villkor förhandlade är det andra villkor som gäller än när man diskuterar framtiden för människor som 106-åriga Bibikhal Uzbeki. Egentligen bor vi ju faktiskt på samma jordklot. Vi är alla egentligen väldigt lika. Ett huvud högst upp, en kropp med två armar och två ben. Sedan är det inte så mycket som skiljer. Men det finns en liten grupp människor som blivit fartblinda. Människor som verkar ha tappat kontakten med verkligheten. Människor som är så giriga att dom borde skämmas öronen av sig. Som jag sagt innan, när girigheten kommer in smiter anständigheten ut bakvägen!

Kanske är det dags att göra en radikal förändring av vårt samhälle.

Inga kommentarer: