onsdag 14 december 2016

17 dagar kvar på året

» Rysskräcken vinner

Skapa fredlig utveckling
Ett holländskt företag ska bygga en ledning för att sälja naturgas från Ryssland till Tyskland. Man har i samband med detta gjort en förfrågan om man får använda bland annat hamnen i Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge för att lagra rör osv under byggtiden. Det har beräknats att Gotlands kommun skulle tjänat ca 60 miljoner på affären förutom att det skulle skapat arbetstillfällen. Men, den militära rysskräcken tog över. Jag ger inte 5 öre för Putins goda föresatser. Jag litar inte på stormakter överhuvudtaget. När det gäller är de egna intressena viktigast. Dom lägger sig i konflikter och skapar konflikter om dom tror sig ha något att tjäna på det. Men, det är en stor skillnad på USA:s och Rysslands inblandning i konflikter. Grannländer till Ryssland (och före detta Sovjetunionen) som Moskva anser ingå i deras maktsfär kan mycket väl känna sig hotade om dom försöker frigöra sig från Kreml. Exempel är t.ex. Ungern, Tjeckoslovakien, Georgien och Ukraina. Men, skillnaden mot USA är att Washington lägger sig i konflikter över hela jordklotet eftersom man anser att hela världen ingår i maktsfären. Vi har attacker mot Irak och Afghanistan, som ju i princip skapat det blodbad som pågår i Mellanöstern. Vi har bombningar av Libyen, som ju bara förvärrat situationen i landet. Vi har bombningarna av Serbien som skapade den nya staten Kosovo. För att inte tala om alla stater i Latinamerika och Västindien som inte själva fått bestämma sin framtid. Osv osv.

Sverige är inte hotat av Ryssland eftersom Ryssland inte anser att Sverige är en del av den ryska maktsfären. Vid en ökad konflikt i stort däremot är naturligtvis alla hotade av att dras in i konflikten. Jag tror dock att hotet mot Sverige ökar om Sverige ses som en trogen del av motståndaren medan däremot hotet är mindre om vi ses som neutrala utanför en konflikt. Något förenklat, om Ryssland räknar med att Sverige kommer att användas av NATO och USA som en bas i en konflikt mot Ryssland är det ryska hotet mot Sverige mycket större än om man från Ryssland ser Sverige som stående utanför konflikten och som inte upplåter svenskt territorium för en NATO-offensiv mot Ryssland.

Men, i Sverige styr rysskräcken som vanligt. När militären fantiserat färdigt så kommer naturligtvis det här holländska bolaget att smuggla in ryska Spetsnaz-soldater gömda inne i naturgasrören. Soldater som sedan helt plötsligt kommer att hoppa ut ur rören och ockupera hela Gotland. Hade det inte varit bättre att försöka vara vänner med Ryssland genom att prata med varandra och låta affärerna skapa ett ömsesidigt beroende? Men icke sade Nicke. Rysskräcken styr!

» Det är inte lätt att vara minst

Kristdemokraterna
I Riksdagsdebatten i dagarna kritiserade Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) Kristdemokraterna för att dom vill återinföra sitt stora fiasko som hette Vårdnadsbidraget. Det är ett av de få minnen som Kristdemokraterna lämnat efter sig i den politiska historien. Men, det vill vi inte alls hävdade Kd:s ledare Ebba Busch Thor. Uppenbarligt är att socialdemokraten Åsa Regnér är bättre på att läsa kristdemokraternas hemsida på nätet än vad kristdemokraten Ebba Busch Thor är. För där på hemsidan står tydligt att Kd vill återinföra Vårdnadsbidraget. Fast det visar sig att man "glömt" att uppdatera hemsidan med det nya beslutet som innebär att man inte ska återinföra Vårdnadsbidraget, man ska införa ett nytt förändrat Vårdnadsbidrag, en Barnomsorgspeng som föräldrar kan få. Uppenbarligt är att man inte tror så mycket på den idén heller, det är väl därför det står som det gör på hemsidan.

» Lönande jobb

Jag ser att Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson fått en utmärkelse av det svenska näringslivet. Något som kallar sig "Näringslivets skattedelegation" har tilldelat Per Gudmundson årets mediapris på 100.000 kronor. Ett pris som går till den som gjort de "bästa insatserna för att öka intresset och förståelsen för skatternas betydelse för ekonomin i ett samhälls-, företags- och individperspektiv." Eller i korthet, Per Gudmundsson har fått 100.000 för att han i sitt jobb som ledarskribent på den moderata tidningen Svenska Dagbladet oförtröttligt har argumenterat för att sänka skatterna! Vi får hoppas att han skattar för slantarna i varje fall.

Inga kommentarer: