torsdag 22 december 2016

Snart är det jul

« Så ser vår värld ut

» Alla svär sig fria
Allt fler avsäger sig allt ansvar för det extremprivatiserade och skandalomsusade bygget av Nya Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Nu är det dags för Centern i Stockholm att dra sig ur. - "Vi stod inte på barrikaderna för projektet. Vi ställde frågor, talade med oppositionen och lyssnade på argument men litade till slut på de landstingsråd som var föredragande för NKS" säger centerns gruppledare i Stockholmslandstinget Gustav Hemming. Nu distanserar han sig. Det avgående moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) säger att han "ändå är stolt över kontraktet", men han får ju nu respass och ersätts vid årsskiftet av sin moderata partikamrat Irene Svenonius som deklarerat att "affären borde ha stoppats".

» Anna Kinberg Batra gråter
Ännu en väljarundersökning bekräftar att Anna Kinberg Batras högergir med Moderaterna inte är lönsam när det gäller att locka väljare. I dag är det Metro som publicerar sin undersökning för december som görs av Yougov. Moderaterna är här den stora förloraren och tappar 3,3 procentenheter ner till 19%. Enligt Yougov tappar man väljare till Sverigedumokraterna (som trots detta går ner 0,6) och till Centern (som ökar 0,7). Den stora vinnaren är istället Socialdemokraterna som går upp 3,5 procentenheter till 24,3%. Det skulle vara spännande att få tjuvlyssna hur man resonerar i den innersta moderatledningen. Finns det dom som vill bromsa högervridningen? Eller är man eniga om att fortsätta "until the bitter end"? Undersökningen bekräftar utvecklingen att det nya högerblocket (M + Sd + Kd) tappar och det nya Mittenblocket (S + C + Mp + L) ökar.

» Vad ska gnällspikarna gnälla över nu
När man lyssnar på borgerliga politiker och deras uppdragsgivare bland de som sitter på kapitalet så bedrivs det i Sverige en direkt näringslivsfientlig politik. Enligt dessa bortskämda gnällspikar är det egentligen helt omöjligt att bedriva privat företagsamhet i Sverige. Dessa gnällspikar borde kanske läsa vad den amerikanska affärstidningen Forbes skriver i ämnet. Enligt denna tidningen är Sverige numera världens bästa land för företagare. Jo, Världens Bästa säger dom. Danmark ligger 6:a, Finland 8:a och Norge 9:a. Men Sverige är alltså Världens bästa land för företagare! Fast när borgerliga gnällspikar och bortskämda näringslivsrepresentanter kommer till tals är det nog fortfarande en katastrof för företagare i Sverige. Be dom läsa Forbes!

» Vems intressen kommer att tas tillvara?
Sedan ser jag att den svenska affärstidningen Veckans Affärer redovisar lite siffror om den nya amerikanska regering som den av en minoritet av amerikanska folket utsedda presidenten Donald Trump håller på att utse. Det visar sig då att det är på väg att bli den mest förmögna regeringen i USA:s historia. De 17 regeringsledamöter som ännu så länge utsetts har en sammanlagd förmögenhet på 90 miljarder (90.000.000.000). Då är Donald Trumps egen förmögenhet inte inräknad. Den förmögenheten motsvarar de 43 miljoner fattigaste amerikanernas sammanlagda förmögenhet. Det motsvarar den totala BNP:n för världens 70 fattigaste länder. Räknar vi på den amerikanska medianförmögenheten så motsvarar den 120.000 genomsnittliga amerikaners förmögenheter. Observer alltså att regeringen inte är färdig och att Donald Trumps egen förmögenhet inte heller ingår. Gissa vems intressen den här regeringen kommer att tillvarata?

» Undrar vad det beror på?
På tal om förmögenheter så kan vi se att de som redan har, snabbt har allt mer. Dagens Industri berättar att enligt SEB:s Sparbarometer är svenskarnas nettoförmögenhet nu större än någonsin. Totalt 14.122 miljarder kronor har man räknat fram, och har då alltså räknat bort våra skulder. Det framgår inte riktigt om förmögenhetstillväxten är jämnt fördelad eller om det är de som redan har gott om det som nu har ännu mer gott om det. Men, man kan ju gissa i varje fall. - "Förmögenheten är ojämnt fördelad och långt ifrån alla hushåll är rekordrika" står det i varje fall. Ett påstående som nog inte är en överdrift.

» Dom borde skämmas
Slutligen ser jag att tidningsbranschen är missnöjda. Ska man tro på branschorganisationen TU:s ramaskri så är Förvaltningsrättens dom som förbjuder kvällstidningarna att ta in annonser för utländska spelbolag en total katastrof för våra kvällstidningar. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet hotar TU:s Jeanette Gustafsdotter och en representant för "Branschföreningen för Onlinespel, Gustaf Hoffstedt, med att det skulle tvinga kvällstidningarna att flytta utomlands. Nu anmäler TU Sverige till EU-kommissionen för domen. Det vore alltså en katastrof för kvällstidningarna om dom inte får ta in dessa vidriga annonser för en verksamhet som är förbjuden i Sverige eftersom den skapar mängder av tragedier. Jag betalar gärna mer för tidningen bara jag slipper vidrigheterna. Jag kommer däremot att sluta köpa tidningarna om dom flyttar utomlands för att kunna fortsätta sprida dyngan.

Inga kommentarer: